Olen 22-vuotias opiskelija ja sairastan bulimiaa. Olen oksennellut jo pitkään lähes päivittäin. Mitä kaikkea elimistölle voi tapahtua bulimian seurauksena? Onko keinoa saada aineenvaihdunta takaisin normaaliksi?

Aineenvaihdunta kyllä voi palata täysin normaaliksi. Bulimiaan saattaa liittyä suolatasapainon häiriöitä, esimerkiksi kaliumia menetetään oksennusten mukana niin, että veren kaliumpitoisuus voi pienentyä liikaa. Sukuhormonien tasapaino voi järkkyä, jolloin tulee kuukautishäiriöitä. Nämä muutokset ovat kuitenkin kokonaan palautuvia.

Bulimiaan liittyy usein erilaisia vatsaoireita. Ne voivat johtua ruokatorven alaosan tulehduksesta, jonka aiheuttaa oksentelujen ylös nostama hapan mahaneste. Tulehdus paranee, kun oksennuksista pääsee eroon. Mahalaukkuun oksentelu ei yleensä paljon vaikuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos bulimiasta kärsivä henkilö käyttää pitkään ulostuslääkkeitä, saattaa seurauksena olla siitä johtuvia suolen toiminnan häiriöitä. Jos ei käytyä ulostuslääkkeitä, suolen toiminta säilyy normaalina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toistuvat oksennukset saattavat turvottaa sylkirauhasia, mutta nekin palautuvat normaaleiksi ajan kanssa. Oikeastaan ainoa pitkänajan haitta on hammasvauriot. Hapan mahaneste vaurioittaa hiljalleen hammaskiillettä, joka ei enää pysty uusiutumaan ennalleen.

Kun bulimiasta parantuu, on siis mahdollista elää varsin terveenä. Toivon, että kysyjä menestyy taistelussaan kohti normaalia elämää.

Pertti Mustajoki
professori

Lue myös:
Bulimia on anoreksiaa yleisempi syömishäiriö

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Lääkäri ei ota ollenkaan vastauksessaan huomioon bulimian vaikutuksia vakavia ja suuria vaikutuksia mielelle ja muuhun elämään. Nämä asiat eivät vain parane tuosta vain tai palaudu yhtä yksinkertaisesti kuin keho kuvauksesi mukaan. Suppea vastaus, joka antaa ilmi että paranemisprosessi olisi jotenkin yksinkertainen, eikä bulimiasta jäisi muuta haittaa kun hampaiden kiilleongelmat. Bulimia voi aiheuttaa myös lapsettomuutta, mitä tässä ei mainita ollenkaan!

Parempi vastauksia tulevaisuudessa, kiitos.

  • ylös 54
  • alas 9
Vierailija

Taikka sydämmen ongelmista/ rytmihäiriöistä joita bulimia voi aiheuttaa! Erittäin suppea sekä jokseenkin tietämätön vastaus ”ammattilaiselta”

  • ylös 4
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla