Mieheni on tupakoinut 25 vuotta puolitoista askia päivässä. Spirometria-lausunto kertoo, että hänellä on normaalirajoissa oleva hengitysfunktio, mutta virtaus/tilavuuskäyrässä on lievää kollapsia, sopii alkavaan keuhkoahtaumatautiin. Onko aihetta huoleen?

Kyllä on. Ilman keuhkojen mittauksiakin tiedetään, että puolitoista askia päivittäin noin pitkän aikaa on väistämättä vaikuttanut keuhkoihin. Tupakan riskiä arvioidaan usein askivuosina. Kysyjän miehen 25 vuotta puolitoista askia päivässä vastaa 37 askivuotta eli askia päivässä. Tällaista rasitusta kenenkään keuhkot eivät kestä vahingoittumatta.

Hengityksen toimintakoe eli spirometria osoittaa, että keuhkoissa on alullaan kehitys, joka johtaa keuhkoahtaumatautiin. Käytännössä todettu muutos merkitsee, että ilman virtaus pienissä keuhkoputkissa on hidastunut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tupakoinnin jatkuessa keuhkoahtaumatauti pahenee hiljalleen, ja jossain vaiheessa sen huomaa lisääntyneenä hengenahdistuksena. Loppuvaiheessa jo pieni liikuskelu hengästyttää. Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää sairauden etenemisen. Keuhkoahtaumataudin muutokset eivät palaudu. Jos lopettaa vasta siinä vaiheessa, kun ahdistusoireita jo alkaa ilmetä, keuhkojen normaalia toimintaa ei saa takaisin. (Lue lisää keuhkoahtaumataudista Hyvä Terveys 8/2003).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään tupakoinnista vieroittamiseen on saatavissa apua. Siinä voidaan käyttää tukena nikotiinivalmisteita tai muita lääkkeitä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla