Käytän Seroquel prolong –lääkettä (ketiapini). Painoni on noussut jatkuvasti lääkityksen aloittamisen jälkeen, noin 1–2 kg viikossa. Olin ennen lääkitystä normaalipainoinen. Lääke ei ole lisännyt ruokahaluani enkä ole syönyt enempää kuin ennen lääkityksen aloittamista. Liikuntatottumukseni ovat ennallaan. Ummetuksesta ei ole kyse. Mistä lihominen johtuu? Hidastavatko neuroleptit aineenvaihduntaa? Seroquel-annokseni on 800 mg/vrk

Ketiapini on antipsykootti, jota käytetään psykoosin hoidon lisäksi myös unettomuuden ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa.

Painonnousu on eräs tavallisimmista antipsykoottien käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista. Laajoista tutkimuksista huolimatta tämän kiusallisen haitan syntymekanismia ei tunneta. Ainakin osin se kuitenkin selittyy ruokahalun lisääntymisellä. Tämä ei kuitenkaan selitä kokonaan painonnousua, koska monet potilaat eivät koe ruokahalunsa tai syömisensä lisääntyneen. Joidenkin tutkimusten valossa antipsykootit voivat muuttaa glukoosin tai rasvojen aineenvaihduntaa tavalla, joka voisi osin selittää huomattavan painonnousun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännössä ainoa tapa estää antipsykoottien käyttöön liittyvä painonnousu on tiukan dieetin noudattaminen, liikunnan lisääminen tai lääkkeen vaihtaminen toiseen lääkkeeseen. Joidenkin tutkimusten valossa sokeritaudin hoidossa käytetyn metformiinin lisäys lääkitykseen voi vähentää antipsykoottien käyttöön liittyvää painonnousua.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ainahan sitä saa vaatia vaikka mitä, mutta julkisella puolella tarjoillaan melko paljon ei-oota. Mikäpä siinä sitten on vaihtoehto, jos haluaa pysyä hengissä? Eikä ole varaa yksityiselle ja suurimmalla osalla kuntoutujista ei siihen ole varaa.

Kun itse ei ole lääkäri, eikä voi lääkkeitä kirjoitella tai lähetteitä, on otettava se, minkä saa.

  • ylös 34
  • alas 28

No millä sitten hoidetaan psykoottisuutta, kun terapiakaan ei suositella, koska potilas ei pysty asiasta puhumaan?

 

Aina vaan arvostellaan neuroleptejä, mutta kukaan ei kerro vaihtoehto hoidoista. Jos ihmisen toimtakyky katoaa ja vain seistä tököttää, niin mikä lääkkeeksi????

  • ylös 29
  • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla