65-vuotias mies kysyy Sustanon-hoidon aiheellisuudesta. Lääkitystä on annettu kysyjän mukaan 3 kuukauden ajan testosteronivajeen hoitoon. Haluttuja vaikutuksia ei kysyjä ole havainnut. Sen sijaan on ilmennyt ihon rasvoittumista, rintojen arkuutta ja jalkojen turvotusta.

Tähän kysymykseen vastaaminen lankesi kontolleni Hyvä terveys -lehden asiantuntijakaartissa sisätautikoulutukseni takia. Olen toki tarkistanut tietoni umpierityshormonisairauksien hoitoon erikoistuneilta (endokrinologia) työtovereiltani.

Testosteroni eli mieshormoni on aikuisilla tarpeen sukuvietin ja erektion syntymiseksi. Siittiöitäkään ei synny ilman testosteronia. Sitä tarvitaan myös lihasten ja luiden kunnossa pitoon. Testosteronin puute voi johtua joko kivessairaudesta tai häiriöstä kivesten toimintaa säätelevässä aivolisäkkeessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testosteronipitoisuutta voidaan mitata verestä. Iän mukana testosteronipitoisuus alenee jonkin verran. Alentunut testosteronipitoisuus ei sellaisenaan vaadi korvaushoitoa. Sitä voidaan kuitenkin kokeilla, jos on erektiohäiriöitä, veren testosteronipitoisuus pieni, normaali eturauhanen sekä S-PSA-arvo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikaisemmin testosteronin korvaushoitona käytettiin Sustanon-nimistä 3 viikon välein lihakseen pistettävää valmistetta. Sille on ollut ominaista vaikutuksen epätasaisuudesta johtuva haittavaikutusten aaltoilu, joka on korostunut esimerkiksi mielialan ja sukuvietin ailahteluna. Valmisteen käyttö on vähentynyt viime aikoina. Uudempia ja kalliimpia testosteronivalmisteita ovat noin 3 kuukauden välein pistoksena annettava Nebido ja iholle levitettävä testosteronigeeli. Geeli pitää levittää melko laajalle, koko rintakehän alueelle päivittäin ja osa potilaista pitää hoitoa työläänä ja esimerkiksi urheilua haittaavana.

Testosteronin korvaushoidon vaikutusta pitää seurata. Eturauhasen kokoa ja PSA-lukemaa seurataan noin puolenvuoden välein mahdollisen liikakasvun tai syövän ilmaantumisen toteamiseksi. Myös maksan toimintaa ja veren rasva-arvoja seurataan. Testosteronikorvaus voi lisätä punasolujen tuotantoa niin, että se haittaa verenkiertoa. Muita testosteronikorvaushoidon haittoja ovat ärtyneisyys, masennus, ihon rasvoittuminen ja akne, nesteen kertyminen elimistöön, verenpaineen nousu, rintojen turpoaminen ja lihasvaivat. Näitä ilmenee etenkin jos annos on liian suuri.

Kysyjän kaipaama toteutumatta jäänyt testosteronikorvaushoidon vaikutus on ilmeisesti erektiohäiriön korjaantuminen. Testosteronitason normaalistaminen ei sitä aina korjaakaan. Monet yleissairaudet, kuten diabetes ja verenpainetauti, voivat aiheuttaa sitä, samoin jotkin lääke­aineet. Runsas alkoholin käyttö heikentää erektiokykyä varsinkin vanhemmalla iällä. Ongelmat parisuhteessa ja mielialassa voivat myös vaikuttaa erektiokykyyn. Jos testosteronihoito ei muutamassa viikossa korjaa erektiohäiriötä, se lopetetaan ja aletaan hoitaa muita syitä.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kannattaisi varmaan syödä laadukkaita ruokia ja D vitamiinia purkista 100 mcg päivässä, niin voipi seisoa taas.

 

 

  • ylös 31
  • alas 38
Sisältö jatkuu mainoksen alla