Olen aina elänyt terveellisesti ja syönyt paljon kasviksia ja marjoja. Nyt olen saanut äkäisen ruokatorventulehduksen ja mahakatarrin. Saanko enää koskaan syödä terveellisten vaatimusten mukaan? Mistä nyt saan C-vitamiinia, sillä purkeissakin on ärsyttävää happoa?

Ruokatorven tulehdus aiheutuu yleisimmin siitä, että hapanta mahan sisältöä nousee toistuvasti ruokatorven puolelle. Puhutaan refluksisairaudesta (refluksi = takaisin virtaus). Hapan mahaneste syövyttää ruokatorven limakalvoa, ja seurauksena on tulehdusreaktio. Refluksi johtuu siitä, että ruokatorven alaosassa oleva sulkijalihas toimii huonosti ja päästää tavaraa väärään suuntaan. Mahakatarrin syyt voivat moninaiset, mutta yleisimmin takana lienee helikobakteerin aiheuttaman mahalaukun limakalvon tulehdus.

Kummankaan sairauden kohdalla oppikirjat eivät mainitse kasviksia, hedelmiä tai marjoja niiden aiheuttajiksi. Ne eivät tiettävästi aiheuta ruokatorven tulehdusta tai mahakatarria. Jotkin hedelmät ja marjat ovat happamia, mutta ne solahtavat nopeasti ruokatorvesta mahalaukkuun. Mahalaukun sisältö taas on erittämänsä suolahapon vuoksi niin hapan, että marjojen ja kasvisten mukanaan tuomat hapot eivät happamuutta oleellisesti enää lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä tapauksessa ruokatorven tulehduksen ja mahakatarrin syyt ovat varmaan muualla kuin ravinnossa. Näistä sairauksista huolimatta voi hyvin syödä paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla