Kauanko minun kannattaa odotella seksuaalisten halujen palaamista vuosi sitten tehdyn ison leikkauksen jälkeen, jossa poistettiin kohtu ja munasarjat? Haluaisin palata normaaliin sinkkuelämääni. En tunnista itsessäni masennuksen oireita, elämäni on muilta osilta mallillaan, ihmettelen vain seksuaalista haluttomuuttani.

On varsin mahdollista, että seksuaalinen haluttomuutesi johtuu munasarjojesi poistamisesta. Näin etenkin jos ennen leikkaustasi nautit seksuaalisuudesta ja seksuaalisista mielikuvista.

Miesten tavoin myös naisilla riittävä määrä testosteronin tapaan vaikuttavia androgeenisia hormoneja on edellytys seksuaalisten halujen olemassaololle. Naisilla munasarjat ja lisämunuaisen kuorikerros erittävät näitä libidon kannalta keskeisiä hormoneja. Munasarjojen poiston tuloksena androgeenien pitoisuus laskee usein liian alhaiseksi, jolloin tuloksena on seksuaalisten halujen häviäminen. Vaihdevuosioireiden hoitoon käytetyt hormonivalmisteet eivät sisällä androgeeneja eivätkä siten palauta munasarjojen poiston aiheuttamaa seksuaalista haluttomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun kannattaa siis pyytää lääkäriltäsi laboratoriotutkimusta, jossa määritellään plasman testosteronisi pitoisuus. Jos veressäsi ei ole riittävää testosteronin tasoa, seksuaaliset halusi luultavasti palautuvat asianmukaisella hormonihoidolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla