Nimimerkiltä ”Totuus basalioomasta” on poistettu reidestä ihomuutos, joka osoittautui basalioomaksi. Muutos oli ollut vuosia, ja poistamisen jälkeen lääkäri oli sanonut, että vaikka kyse on ”syövästä”, se ei leviä, joten ei ole syytä huoleen. Onko vielä odotettavissa basaliooman suhteen ongelmia? Onko tämä kasvain perinnöllinen? Voiko oleilla auringossa?

Kysyjältä poistettu basaliooma eli tyvisolusyöpä on ihmisen yleisin syöpä, joita Suomessa todetaan noin 5 000 vuosittain. Kasvain ilmestyy iholle, usein kasvoille mutta myös vartalolle tai raajoihin. Tyypillisimmillään se on rosoreunainen hieman ihosta koholla oleva muodostuma tai sitkeä parantumaton haavauma iholla.

Pitää paikkansa, että basaliooma ei juuri koskaan lähetä etäpesäkkeitä vaan se leviää lähes ainoastaan kasvamalla kookkaammaksi. Kun kasvain poiston jälkeen lähetetään patologille mikroskooppitutkimuksessa selvitetään, että koko kasvain on tullut poistetuksi. Näin ei siis yleensä ole syytä huoleen poistetun kasvaimen uusimisesta tai leviämisestä etäpesäkkeinä muualle elimistöön. Basaliooma on niin ”hyvänlaatuinen” syöpä, että joissakin anatomisesti hankalissa paikoissa, esimerkiksi nenässä tai korvalehdessä sen hoidoksi voi riittää jäädytyshoito, jos leikkaus on teknisesti hankala tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Basaliooma ei ole suoraan perinnöllinen, mutta vaaleaihoisilla on taipumus saada näitä kasvaimia muita herkemmin, joten jossakin määrin ihotyypin periytyminen voi vaikuttaa asiaan. Basalioomien todennäköisyys lisääntyy iän mukana, ja erityisesti auringossa oleskelu edistää sen kuten muidenkin ihon kasvainten syntyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suorassa auringonpaisteessa oleskelua on siis syytä välttää jo ennen basaliooman toteamista yhtä lailla kuin poiston jälkeen.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla