Lehden lukija haluaa tarkennuksia artikkeliin, jossa käsiteltiin raskausdiabetesta. Lehdessä sanottiin , että jos veren paastoarvo ylittää toistuvasti 5,5 mmol/l tai on 7,8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen tehostetusta ruokavalioneuvonnasta huolimatta, aloitetaan insuliini äitiyspoliklinikalla ja hoitoa jatketaan synnytykseen saakka. Ovatko raskaana olevien verensokeriarvojen ylärajat erilaiset kuin muiden?

Raskausdiabeteksella eli gestaatiodiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Raskausdiabeetikkojen määrä on viime vuosina lisääntynyt, Suomessa raskausdiabetes todetaan 8,5 prosentilla synnyttäjistä.
Raskausdiabetes ei sinänsä aiheuta oireita. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi äidin ylipaino (painoindeksi yli 25) ennen raskautta, ikä yli 40 vuotta, aiemmin syntynyt suuri lapsi (yli 4 500 g) tai aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes.

Raskausdiabetes diagnosoidaan 2 tuntia kestävällä sokerirasituskokeella. Se tehdään äitiysneuvolassa niille raskaana oleville, joilla on raskausdiabeteksen riskitekijöitä, tavallisimmin 28. raskausviikon jälkeen. Jos sairastumisriski on erityisen suuri, koe tehdään jo raskausviikoilla 12–16.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sokerirasituskokeessa määritetään 12 tunnin paaston jälkeen verensokerin paastoarvo, sen jälkeen juodaan 75 g sokeria sisältävä liuos ja verensokeri mitataan 1 ja 2 tunnin kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskausdiabetes on kyseessä silloin, kun kahden tunnin sokerirasituksessa yksikin arvo on sairaalloinen. Laskimoplasmasta määritettyjen glukoosipitoisuuksien raja-arvot ovat 5,3 mmol/l tai enemmän paaston jälkeen, 10,0 mmol/l tai enemmän tunnin ja 8,6 mmol/l tai enemmän kahden tunnin kuluttua kokeen aloituksesta. Ei-raskaana olevalla diabetesdiagnoosi tehdään, jos paaston jälkeen plasman glukoosi on 7,0 mmol/l tai enemmän tai 2 tunnin sokerirasituksen jälkeen plasman glukoosi on 11,1 mmol/l tai enemmän.

Raskauden aikana lääkehoito aloitetaan sikiön terveyden suojaamiseksi. Jos raskaana olevalla tehostetun ruokavalion toteutuksen jälkeen veren glukoosipitoisuus on omaseurannassa ennen aamiaista toistuvasti 5,5 mmol/l tai enemmän tai tunti aterian jälkeen 7,8 mmol/l tai enemmän, aloitetaan insuliinihoito ja sitä jatketaan yleensä synnytykseen saakka. Insuliinihoito aloitetaan tulevan lapsen terveyden vuoksi, estämään sikiön liiallista kasvua ja siihen liittyviä syntymäajan ongelmia.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kysyisin tuohon sokerirasitukseen liittyen, että voiko desin verran vettä nautittuna heti ensimmäisen verikokeenoton (paastoarvo) jälkeen kohottaa kahta seuraavaa arvoa? Olen kuullut, että vesi hidastaisi verensokerin laskua ja tulokset voisivat täten olla raja-arvoja hiukan korkeammat?

  • ylös 16
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla