Kaksi kuusikymppistä naista kysyy Tietzen oireyhtymästä: Mistä se johtuu? Miten hoidetaan, kun ei tunnu paranevan? Molemmilla on oireillut pari vuotta jaksoittain.

Tietzen oireyhtymällä tarkoitetaan kylkiluun luu-rustorajalla olevaa ärtymis-tulehdustilaa. Oireyhtymään kuuluu paikallinen kipu yhdessä tai useammassa kylkiluussa. Joskus luussa voi samalla tuntua paksuntumista. Useimmin vaiva sijoittuu 2. tai 3. kylkiluuhun. Syytä ei tunneta, eikä laboratorio- tai röntgentutkimuksista ole diagnoosin teossa juuri hyötyä, vaan diagnoosi perustuu oireisiin. Kipukohdan painelun lisäksi myös vartalon taivutus ja yskiminen usein aiheuttavat kipua.

Kun ei vaivan syytä tunneta, hoitokin on oireen mukaista. Tavallisimmin tulehduskipulääkkeet riittävät. Myös kylmähoidosta paikallisesti voi olla apua. Sitkeissä tapauksissa voidaan myös kokeilla kortisoni-puuduteinjektiota kipualueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämän hieman mystisen vaivan kesto on varsin vaihtelevaa. Useimmiten se menee ohi parissa viikossa, joskus voi kestää parikin vuotta. Hyvin pitkäkestoisessa vaivassa saattaa olla apua fysioterapiasta, jossa koetetaan lisätä kylkiluiden ja yläselän liikkuvuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hei, minä narskuttelin ja purin kovasti yöllä. Särki korvaa , silmiä, poskiontelot tulehtui.Oli  Jatkuvaa , oireen mukaista,  antibioottien syöntiä. Tehtiin purentakisko. Tutkittiin n. 5 vuotta. Olin ihan loppu, kunnes....Poskiontelo kuvauksissa löydettiin syy. Juurihoito tehty poskiontelon puolelle !!! Voi mikä helpotus, kun sain hampaan poistettua. Toki se olisi pian pudonnut, kun elimistö oli syönyt puolet juuresta.

  • ylös 23
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla