Huolissaan oleva mummo tiedustelee: Miten äidin odotusaikana kokema pitkäaikainen stressi vaikuttaa tulevaan vauvaan?

Kysyjä ei tarkemmin kerro, minkä tyyppisestä stressistä on kyse. Stressi voi olla henkistä tai ruumiillista. Onko fyysisesti tai muutoin raskas työ vaarallista raskaana oleville? Tutkimuksissa on selvitetty esimerkiksi pitkän työajan, vuorotyön, nostamisen, seisomisen ja fyysisesti raskaan työn vaikutusta ennenaikaisen synnytyksen, pienen syntymäpainon ja raskausajan verenpaineen nousun riskiin. Yleisesti voi todeta, että vakuuttavaa tietoa haitoista ei ole voitu saada, joten tutkijat eivät suosita rajoituksia edellä mainittujen riskien suhteen raskausaikana. Kuitenkin pidetään suositeltavana välttää pitkiä työpäiviä, pitkää seisomista ja fyysisesti raskasta työtä varsinkin loppuraskaudessa.

Joissakin tutkimuksissa on todettu äidin raskaudenaikaisen stressin heijastuvan syntyvän lapsen luonteenlaatuun. Lapset ovat olleet temperamentiltaan keskimäärin arempia ja itkuisempia, mikäli äidit ovat raskautensa aikana kokeneet olleensa stressaantuneita tai masentuneita. Tilastolliset yhteydet eivät sellaisenaan todista raskauden aikaisen stressin ja lapsen luonteen välistä syysuhdetta. Yhtä hyvin erilaiset perinnölliset tai vuorovaikutukselliset tekijät voivat selittää nämä havainnot. Huojentava tieto on, että pelkkä raskauden aikainen pelästyminen tai stressi ei johda lapsen psykiatrisiin häiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä yhteydessä haluan muistuttaa tupakoinnista. Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisnaisista jatkaa tupakointia raskauden aikana. Joillekin se on tapa helpottaa stressiä. Monesti stressiin liittyy muutenkin epäterveitä elintapoja ja epäsäännöllistä syömistä. Tiedetään että raskausajan tupakointi altistaa raskaushäiriöille ja vaarantaa lapsen myöhemmän terveyden. Jos tupakointi lopetettaisiin alkuraskaudessa, useimpien raskaushäiriöiden vaara vähenisi tupakoimattomien tasolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla