
Olen 23-vuotias nainen ja kysymykseni koskee jalkojen kipuilua. Kummassakin pohkeessani tuntuu aika ajoin viiltävää kipuilua, joka ei ole yhteydessä rasitukseen mutta joka saattaa yltyä istuessa. Tätä samanlaista kivuntunnetta on jatkunut jo useamman vuoden. Olen käynyt työterveyshoitajan vastaanotolla kertomassa vaivasta, mutta hänen mielestään syytä huoleen ei ollut. Kuitenkin minua huolestuttaa, että voiko kipujen takana olla veritulpan alku tai jotakin muuta vakavaa? Eli onko syytä mennä lääkäriin ja pyytää testejä? Olen perusterve ja liikun muutaman kerran viikossa, syön kolmatta vuotta e-pillereitä.
Jos mikä tahansa kipu on jatkunut useamman vuoden ja varsinkin, jos ei ole muita oireita, voi jokseenkin varmasti sanoa, että kyseessä ei ole veritulppa.
Pohjekipu, joka aiheutuu laskimoveritulpasta, on äkillinen vaiva, johon vielä yleensä liittyy muita oireita, kuten säären turvotusta tai ihon värin muuttumista. Mikäli äkillistä laskimoveritulppaa ei huomata ja hoideta, eikä se etene keuhkoveritulpaksi, tukos hoituu elimistön toimesta viikkojen sisällä eikä yleensä jätä jälkioireita vuosikausiksi.
Mikä sitten voisi olla ajoittaisen viiltävän pohjekivun syy? Ensimmäiseksi tulee mieleen jokin lihasperäinen vaiva, kramppi tai esimerkiksi lihasrevähdyksen jälkitila. Muitakin syitä voi olla, mutta ne ovat yleensä tulehduksellisia tai rappeutumisilmiöitä eivätkä tunnu kovin todennäköiseltä 23-vuotiaalla perusterveellä henkilöllä. Joskus istuessa paheneva kipu voi johtua selästäkin, mutta ei sekään nuorella ihmisellä erityisen todennäköiseltä vaikuta.
Kuvauksen ja keston perusteella vaiva ei viittaa mihinkään vakavaan ongelmaan, mutta jos se haittaa elämää, kannattaa kuitenkin puhua lääkärin kanssa. Esimerkiksi pohkeen ultraäänitutkimus voisi selvittää vaivan syitä.
Jos mitään kouriintuntuvaa ei löydy, voisi ajatella keskustelua kävelyyn ja jalan toimintaan perehtyneen fysioterapeutin kanssa mahdollisten liike- ja venyttelyharjoitusten suunnittelemiseksi.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.