Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyjä Helsingistä on 68-vuotias nainen ja hänen käsissään ja jaloissaan on todettu nivelrikko. Öisin on särkyä ja vaivaan määrätyistä lääkkeistä (Glucadol ja Celebra) ei tunnu olevan oikein apua. Sopiiko liikunta,esimerkiksi vesijuoksu ja pyöräily, hoidoksi? Onko nivelrikko parannettavissa?

Nivelrikolla tarkoitetaan nivelen ikääntymis- ja kulumismuutoksia, jotka johtuvat nivelpintojen rustoissa alkavista solujen ja soluväliaineen rappeutumisesta. Vähitellen muutoksia ilmenee koko nivelessä ja sen ympärillä. Nivelen kipeytyessä myös lihasten toiminta muuttuu, ja niin nivelessä tapahtunut muutos voi aiheuttaa vaivoja paljon itse niveltä laajemmalla alueella.

Nivelrikkoon johtava prosessi voi alkaa nivelvammasta, toistuvasta rasituksesta tai nivelen pitkäaikaisesta tulehduksesta. Ylipaino on tärkeimpiä syitä alaraajojen nivelten rikkoon. Myös perinnöllisillä tekijöillä on osuutta nivelrikon synnyssä. Tärkein syy on kuitenkin ikä. Esimerkiksi käsien nivelrikkoa esiintyy vain noin joka kymmenennellä 40–49-vuotiaista mutta yli 70-vuotiaista jo yli yhdeksällä kymmenestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikkopotilaalle erittäin tärkeä hoito on liikunta. Liikunnalla on monta suotuisaa vaikutusta: se ylläpitää ja parantaa nivelten liikkuvuutta, vahvistaa niveltä ympäröiviä lihaksia, vähentää nivelten kipuja ja ylipainoisella auttaa myös painonhallinnassa. Usein lääkärin vastaanotolla kuultu selitys laihdutusyritysten epäonnistumiseen, koska ”ei voi liikkua, kun lonkat/polvet/nilkat ovat niin kipeät”, on oikeastaan hieman köykäinen. Tutkimusten mukaan esimerkiksi polvien nivelrikosta kärsivien kivut vähenivät liikuntaharjoitusten myötä. Liikunta voidaan suunnitella vaikka yhdessä fysioterapeutin kanssa sellaiseksi, että se parhaalla tavalla tuottaa hyötyä, mutta ei liiaksi rasita kulunutta niveltä. Kysyjän mainitsemat vesijuoksu ja pyöräily ovat erinomaisia liikuntamuotoja lonkan ja polven nivelrikon hoidossa, koska nivel saa näissä liikettä ilman että kehon paino niitä kuormittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikon kipua hoidetaan kipulääkkeillä. Sivuvaikutusten välttämiseksi suositeltavin lääke on parasetamoli. Lyhytaikaisesti voi myös käyttää tulehduskipulääkkeitä, joihin kuuluu esimerkiksi kysyjälle määrätty Celebra. Joillekin on apua myös glukosamiinista (esimerkiksi Glucadol), jonka etuna on vähäinen sivuvaikutusten riski. Nivelten sisään ruiskutettavasta kortisonista tai hyaluronaatista voi myös saada apua.

Nivelrikkoa ei sinänsä voi parantaa. Sen sijaan, jos nivelkivut ja niiden aiheuttama päivittäinen haitta käyvät hyvin huomattaviksi, voidaan harkita nivelen korvaamista tekonivelellä, mikä onkin jo vakiintunut lonkan ja polven hankalan nivelrikon hoito.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla