Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyjä Helsingistä on 68-vuotias nainen ja hänen käsissään ja jaloissaan on todettu nivelrikko. Öisin on särkyä ja vaivaan määrätyistä lääkkeistä (Glucadol ja Celebra) ei tunnu olevan oikein apua. Sopiiko liikunta,esimerkiksi vesijuoksu ja pyöräily, hoidoksi? Onko nivelrikko parannettavissa?

Nivelrikolla tarkoitetaan nivelen ikääntymis- ja kulumismuutoksia, jotka johtuvat nivelpintojen rustoissa alkavista solujen ja soluväliaineen rappeutumisesta. Vähitellen muutoksia ilmenee koko nivelessä ja sen ympärillä. Nivelen kipeytyessä myös lihasten toiminta muuttuu, ja niin nivelessä tapahtunut muutos voi aiheuttaa vaivoja paljon itse niveltä laajemmalla alueella.

Nivelrikkoon johtava prosessi voi alkaa nivelvammasta, toistuvasta rasituksesta tai nivelen pitkäaikaisesta tulehduksesta. Ylipaino on tärkeimpiä syitä alaraajojen nivelten rikkoon. Myös perinnöllisillä tekijöillä on osuutta nivelrikon synnyssä. Tärkein syy on kuitenkin ikä. Esimerkiksi käsien nivelrikkoa esiintyy vain noin joka kymmenennellä 40–49-vuotiaista mutta yli 70-vuotiaista jo yli yhdeksällä kymmenestä.

Nivelrikkopotilaalle erittäin tärkeä hoito on liikunta. Liikunnalla on monta suotuisaa vaikutusta: se ylläpitää ja parantaa nivelten liikkuvuutta, vahvistaa niveltä ympäröiviä lihaksia, vähentää nivelten kipuja ja ylipainoisella auttaa myös painonhallinnassa. Usein lääkärin vastaanotolla kuultu selitys laihdutusyritysten epäonnistumiseen, koska ”ei voi liikkua, kun lonkat/polvet/nilkat ovat niin kipeät”, on oikeastaan hieman köykäinen. Tutkimusten mukaan esimerkiksi polvien nivelrikosta kärsivien kivut vähenivät liikuntaharjoitusten myötä. Liikunta voidaan suunnitella vaikka yhdessä fysioterapeutin kanssa sellaiseksi, että se parhaalla tavalla tuottaa hyötyä, mutta ei liiaksi rasita kulunutta niveltä. Kysyjän mainitsemat vesijuoksu ja pyöräily ovat erinomaisia liikuntamuotoja lonkan ja polven nivelrikon hoidossa, koska nivel saa näissä liikettä ilman että kehon paino niitä kuormittaa.

Nivelrikon kipua hoidetaan kipulääkkeillä. Sivuvaikutusten välttämiseksi suositeltavin lääke on parasetamoli. Lyhytaikaisesti voi myös käyttää tulehduskipulääkkeitä, joihin kuuluu esimerkiksi kysyjälle määrätty Celebra. Joillekin on apua myös glukosamiinista (esimerkiksi Glucadol), jonka etuna on vähäinen sivuvaikutusten riski. Nivelten sisään ruiskutettavasta kortisonista tai hyaluronaatista voi myös saada apua.

Nivelrikkoa ei sinänsä voi parantaa. Sen sijaan, jos nivelkivut ja niiden aiheuttama päivittäinen haitta käyvät hyvin huomattaviksi, voidaan harkita nivelen korvaamista tekonivelellä, mikä onkin jo vakiintunut lonkan ja polven hankalan nivelrikon hoito.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.