Olen 38-vuotias mies, ja minulla on koko aikuisiän ollut lähes olematon parrankasvu. Viikset kyllä kasvavat, mutta miten ihmeessä saisin kokoparran kasvamaan?

Joskus heikko karvankasvu johtuu sukuhormonin (testosteronin) puutteesta. Tällöin kyseessä on jostakin sairaudesta johtuva hormonituotannon häiriö. Tilaan liittyy myös vähäinen sukupuolivietti, impotenssi ja pienet kivekset. Kysyjän partaongelman syynä tuskin on testosteronin puute, sillä silloin eivät viiksetkään kasva ja karvankasvu on hiuksia lukuun ottamatta heikkoa kaikkialla.

Terveen miehen karvamäärässä on hyvin suuria eroja, kuten kaikki voivat saunassa tai uimarannoilla todeta. Tämä näkyy parrankasvunkin vaihteluna. Joillakin kasvu on kovasti heikkoa, jotkut tummakarvaiset joutuvat ajamaan partansa kahdesti päivässä. Kysyjän heikon parrankasvun takana lienee tällainen yksilöllinen vaihtelu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeää on ymmärtää, että heikko parrankasvu ei liity mitenkään muihin ominaisuuksiin. Niukkapartaisuus ei merkitse "naismaisuutta", heikkoja lihaksia tai alentunutta sukupuolista kykyä. Tällaiset miehet voivat olla yhtä kovia jätkiä kuin parrakkaammat kaverinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko parrankasvua lisätä? Tietääkseni siihen ei löydy mitään keinoja. Testosteronin tai muiden hormonien nauttimisesta ei tiedetä olevan hyötyä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Tehostuu ajan kans katkomalla eli niinku ruohoo ajas, mut ei todellakaan kannata haaveilla parrasta ainakaan miehisyyden merkkinä, sillä siitä on ajan kans myös enemmän haittaa ku hyötyy. Pidän nykysin lyhyttä sänkipartaa, joka on hyvin ajettuna ihan siisti, mut olisin onnellinen, jos se ei kasvais ollenkaan ja pääsisin siitäki ajosta. Pitkä parta on taas oikeestaan aina sikamaisen näkönen

  • ylös 8
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla