Olen syönyt kymmenen vuotta lähes yhtäjaksoisesti mielialalääkettä, aluksi fluvoksamiinia (Fevarin), nyt  fluoksetiinia annoksessa 20 mg/vrk. Annostus oli aluksi kolminkertainen. Lääkitys aloitettiin bulimian, masennuksen ja ahdistuneisuuden vuoksi. Lääkkeen käytön olen keskeyttänyt vain raskauden ja imetyksen ajaksi. Olen aina kokenut naisena olemisen ahdistavana synnytyskipuineen ja kuukautisineen.Viime keväänä koin, että olin voinut jo pari vuotta ihan hyvin, ja yritin annosta puolittamalla lopettaa lääkitystä. Kahden viikon jälkeen sain kovat vierotusoireet, ahdisti, syöpötytti, väsytti ja hermostutti. Makasin sängyssä itkien. Oli pakko jatkaa lääkkeen syömistä. En siis ole enää vuosiin käynyt poliklinikalla tai muuallakaan hoidossa (useammankin terapian olen läpikäynyt), koska en koe saavani muuta kuin reseptin. Lääkäriystäväni on kirjoittanut reseptit jo jonkun aikaa.
Mielestäni voin jo huomattavan paljon paremmin ja olen utelias, voisinko elää ilman mielialalääkettä. Olivatko viimeksi lopettaessani ilmenneet hirveät oireet vain lääkkeen lopetukseen liittyviä vierotusoireita, jotka olisivat menneet ohi? Onko näin pitkään jatkuneesta mielialalääkkeen käytöstä haittoja?

Varsin todennäköisesti oireet, jotka ilmenivät parin viikon kuluttua lopetettuasi fluoksetiinin käytön, olivat lääkkeen lopetus- tai vierotusoireita. Kaikkien serotoninergisten masennuslääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi ilmetä parissa viikossa ohimeneviä, mutta joskus hyvinkin kiusallisia vierotusoireita. Näiden oireiden kesto riippuu käytetyn lääkkeen puoliintumisajan eli poistumisen nopeudesta elimistöstä.
Muista serotoninergisistä masennuslääkkeistä poiketen fluoksetiini häviää elimistöstä varsin hitaasti.

Tämän vuoksi sen lopettamisen yhteydessä joskus ilmenevät lopetusoireet ovat voimakkaimmillaan 2-3 viikkoa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Lopetusoireet ovat yleensä aina lievempiä, kun lääke lopetetaan annosta asteittain pienentäen.

Neuvoteltuasi lääkkeitä kirjoittavan lääkärituttavasi kanssa Sinun kannattaa kokeilla säännöllisen käytön lopettamista. Koska lopetusoireet kohdallasi ovat varsin voimakkaita, lääkkeen lopetus kannattaa tehdä siirtymällä ensin käyttämään 2–4 viikon ajaksi fluokstettinia annokseen 10 mg/vrk, sen jälkeen vielä ehkä 2–4 viikon ajan 5 mg/vrk. Mahdolliset lopetusoireet lievittyvät ja häviävät 1–2 viikon kuluessa. Jos masennus- ja ahdistusoireet tämän jälkeen palaavat jatkuvina, saatat kuitenkin hyötyä lääkkeen käytän jatkamisesta.

Serotoninergisten lääkkeiden pitkäaikaiskäytöstä ei ole osoitettu olevan muita haittoja kuin mitä niiden käytön yhteydessä voi muutenkin ilmetä. Joillakin henkilöillä nämä lääkkeet voivat kaventaa tunteiden kokemista. Pitkäaikaiskäytössä tavallisimmat haittavaikutukset ovat orgasmin ja ejakulaation estyminen sekä verenvuotoalttiuden lisääntyminen, etenkin jos lääkkeitä käyttää yhdessä särkylääkkeiden kanssa. Serontoninergiset lääkkeet eivät vähennä yleensä trisyklisten masennuslääkkeiden tapaan syljen eritystä ja siten ne eivät lisää hammaskariesta.

Etenkin vanhemmilla ihmisillä nämä lääkkeet voivat joskus aiheuttaa jo lääkehoidon alussa ilmenevää veren natriumin pitoisuuden laskua ja sen aiheuttamaa voimakasta väsymystä. (Lisää aiheesta Huttunen M: Lääkkeet mielen hoidossa, Kustannus Oy Duodecim).

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti