Hellävarainen perushoito pitää tukan kiiltävänä ja ryhdikkäänä. Tärkeintä on löytää omalle hiuslaadulle sopiva sampoo ja hoitoaine.

Hiukset kuuluvat ihoon. Niinpä hiuksia hellii kaikki, mikä saa ihonkin voimaan hyvin.

– Hiukset ovat ihon apuelimiä, tarkentaa ihotautien erikoislääkäri, professori Matti Hannuksela.

Hiukset kuten muutkin karvat ovat valkuaista, jossa on enemmän rikkiä kuin esimerkiksi ihon sarveiskerroksessa. Ne eivät siis rakennu kalsiumista tai piistä, kuten moni virheellisesti luulee, joten kalsium- tai piitabletit eivät vaikuta niiden vointiin. Sen sijaan esimerkiksi liiallinen A-vitamiinin nauttiminen tihentää niiden kasvukiertoa ja aiheuttaa hiusten lähtöä.

– Eniten hiusten määrään, väriin ja kasvuun vaikuttaa perimä.

Monta syytä ohenemiseen

Ihmisen päässä on noin 100 000–250 000 hiusta, joista irtoaa joka päivä 50–100. Tämä irtoamisvauhti on aivan normaali.

Hiusten kasvukiertoon kuuluu kasvu- ja lepovaihe. Lapsilla kasvu kestää jopa 6–7 vuotta. Koska hius kasvaa noin puoli millimetriä päivässä, lasten hiukset voivat venyä yli metrin mittaisiksi. Kun ikää tulee lisää, kasvuvaihe lyhenee ja lepo pidentyy. Nuorilla kasvua jatkuu 3–4 vuotta kerrallaan ja lepo kestää puolisen vuotta. Myöhemmässä keski-iässä kasvuvaihetta on enää 6–12 kuukautta.

Vanhetessa hiukset myös ohenevat, eli niiden lukumäärä ja läpimitta pienenevät. Naisilla yksittäisen hiuksen oheneminen saattaa vaikuttaa tukan kokonaispaksuuteen jopa enemmän kuin hiusten irtoaminen.

Hiusten kotihoidoksi riittää omalle hiuslaadulle sopiva sampoo ja hoitoaine.

– Jos hiuksia on käsitelty, hoitoainetta on syytä käyttää joka pesun jälkeen. Sen lisäksi syvähoito voi olla tarpeen 1–2 kertaa kuukaudessa, sanoo koulutuspäällikkö Nina Lahtinen Helsingin ammattikorkeakoulusta.

Hoitoainetta joka pesussa

Kun sopivat tuotteet ovat löytyneet, hiuksia voi pestä vaikka joka päivä. Hoitoainetta kannattaa käyttää aina, jotta hiusten kosteus säilyisi eivätkä ne katkeilisi niin helposti.

Etenkin pitkien hiusten latvat kaipaavat hoitoainetta, vaikka tukka muuten olisi erityisen hyväkuntoinen ja saattaisi pärjätä ilmankin.

– Hiuslakkaa voi käyttää, kunhan muistaa, ettei rasita hiusta liikaa harjatessaan lakkaa pois. Kova harjaus saattaa katkoa hiuksia, jos lakkakerros on paksu. Muutenkin hiuksia tulisi kohdella hellävaroen – erityisesti, kun ne ovat märät, Nina Lahtinen sanoo.

Talvi sähköistää, kesä haalistaa

Meillä hiusten hoitoon vaikuttaa myös ilmasto. Talvella pakkanen ja keinokuitupipot koettelevat hiuksia ja tekevät ne sähköisiksi ja lentäviksi. Tukka saattaa myös rasvoittua tavallista helpommin.

– Jos tukkaa joutuu silloin pesemään tavallista useammin, kannattaa valita mieto shampoo. Hoitoaineena voi käyttää sähköisyyttä poistavaa, hiuksiin jätettävää hoitoainetta, Nina Lahtinen suosittelee.

Aurinko avaa hiuksen pintakerrosta ja saa sen menettämään sekä kiiltoa että väriä. Tukka tulisikin aina suojata auringonpaahteelta kevyellä päähineellä tai auringonsuojatuotteilla.

Malttia käsittelyyn

Hiuksia voi käsitellä paljonkin, mutta esimerkiksi kestovärjäystä ja permanenttia ei kannata tehdä liian usein. Nina Lahtisen mukaan on tärkeää luottaa kampaajan tai parturin arvioon siitä, voiko hiuksia käsitellä vai ei.

Käsittelyissä hiuksen pintakerros avataan, jotta päästäisiin vaikuttamaan väriin tai rakenteeseen. Hius suljetaan uudelleen happamalla hoitoaineella.

– Mitä useammin hiuspinnan suomut avataan, sitä todennäköisemmin ne jäävät osittain auki ja vaurioituvat. Se näkyy tukan kunnossa ja kiillossa, Nina Lahtinen tähdentää.

Hiuksen pintaa avaavat myös kaikenlaiset lämpökäsittelyt, kuten föönaus ja kihartimen käyttö. Vaikutus on samansuuntainen kuin kemiallisilla käsittelyillä. Hiuksia voi kuitenkin kihartaa tai suoristaa lämmön avulla, jos suojaa ne ensin lämpökäsittelyyn tarkoitetuilla tuotteilla.

Syvähoito sulkee hiuksen pintakerrosta ja auttaa säilyttämään hiusten kuntoa. Sen voi tehdä 1–4 kertaa kuukaudessa – sitä tiheämmin, mitä useammin hiuksia on käsitelty. Syvähoito onnistuu mainiosti esimerkiksi saunassa, sillä lämpö tehostaa vaikutusta. Löylyssä tukka kannattaa kuitenkin suojata pyyhkeellä.

Tuuheutta ikääntyville

Iän myötä hiukset ohenevat, koska niiden lukumäärä ja läpimitta pienenevät. Usein ne myös menettävät värinsä ja muuttuvat harmaiksi tai valkeiksi.

– Perimä vaikuttaa tähänkin enemmän kuin ravinto tai ulkoiset olosuhteet. Varsinainen kalju on naisilla harvinainen. Poikkeuksena on joidenkin lääkehoitojen ja sairauksien aiheuttama kaljuuntuminen, mutta sekin tilanne korjaantuu usein lääkekuurin loputtua tai terveydentilan kohennuttua, professori Matti Hannuksela kertoo.

Iäkkäitä hiuksia hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin. Hiusten harvenemista ei kuitenkaan voi ehkäistä millään kotikonsteilla.

– Harmaan peittämiseen tarvitaan kestoväri, joka kiinnittyy kuitukerrokseen hiuksen sisälle. Käsittelyssä hius turpoaa hieman paksummaksi, vaikkei se välttämättä tunnu hiusmassassa, Lahtinen kertoo.

Allergiaa kestoväreistä

Hiusten kestoväreissä käytetyn p-fenyleenidiamiinin ja sen johdoksien on todettu aiheuttavan herkästi allergioita.

– Allergian syntyyn tarvitaan aina altistus. Hiuskäsittelyjen yhteydessä se tarkoittaa hiusten värjäämistä kestoväreillä esimerkiksi 4–6 viikon välein, sanoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä.

Tavallisimmin hiusväriallergian oireet alkavat 1–3 päivän kuluttua värjäämisen jälkeen päänahan ja erityisesti sen reuna-alueiden kutinana. Pahemmassa tapauksessa ihoon ilmaantuu märkivä, rakkulainen ihottuma. Kutina ja ihottumaoireet voivat kestää jopa kuukauden. Osa allergisista saa turvotusta otsan tai koko pään alueelle.

– Hiusväriallergia on syytä ottaa vakavasti. Reaktio voi olla todella voimakas ja vaatia jopa sairaalahoitoa, Kousa muistuttaa.

Allergisen kannattaakin käydä kampaajalla testauttamassa väriä ennen käsittelyä. Testissä väriainetta laitetaan kyynärtaipeeseen ja annetaan sen vaikuttaa. Mahdollinen reaktio näkyy vuorokauden kuluttua. Vaikka testi ei ole takuuvarma, se antaa viitteitä. Myös permanenttiaineet voivat ärsyttää, mutta ne eivät aiheuta varsinaista allergista reaktiota.

Hiusväreistä voi saada ihoreaktion tavallista herkemmin, jos on joskus ottanut mustahennatatuoinnin. Reaktion aiheuttaa todennäköisesti tatuoinnin sisältämä parafenyleenidiamiini (PPD), ja se voi tulla jopa vuosien kuluttua tatuoinnista.

Nuoren iho on herkempi

Jos hiuksia alkaa värjätä kestoväreillä jo nuorena, riski allergisoitua kasvaa. Sitten vanhemmalla iällä ei kenties enää olekaan peittäviä vaihtoehtoja, kun kestoväriä tarvitsisi harmaiden peittämiseen.

– Nuoren ja lapsen ihon suojamekanismi ei vielä toimi täydellä teholla kuten aikuisella, eli kemikaalit menevät herkemmin ihon läpi ja mahdollisesti kerääntyvät elimistöön. Voimakkaita kemikaaleja kannattaa siis välttää myös terveempää aikuisuutta ajatellen, Päivi Kousa sanoo.

Alle 15-vuotiaiden hiuksiin ei tulisi käyttää lainkaan kestoväriä tai permanenttiaineita.

– Vaihtoehtoja on olemassa. Useimmille sopivat suora- tai kevytvärit, jotka lähtevät pois muutamassa pesussa. Värisävyä on silloin myös helpompi vaihdella, eivätkä hiukset rasitu, kuten jatkuvassa kestovärjäyksessä. Monelle nuorelle riittääkin kunnon leikkaus, hyvät muotoilutuotteet ja kevyt sävy tarvittaessa.

Lähteenä käytetty myös www.terveyskirjasto.fi

LUE LISÄÄ:

Terveyskirjasto: Hiusten värjäys ja terveys

Allergia- ja astmaliitto: Hiusvärit ja niiden vaarat

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.