Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Selluliitti – tuo useimpien naisten vihollinen – alkaa näkyä kevään tullen naistenlehdissä ja valitettavasti myös omassa peilissä. Erilaisten "asiantuntijoiden" vinkkejä on netti pullollaan. Voisiko Hyvän terveyden asiantuntija antaa oikeaa, luotettavaa tietoa aiheesta: mitä se selluliitti oikeastaan on ja miten siitä pääsee eroon? Jos elintavat on kunnossa, onko selluliitin olemassaolo vain hyväksyttävä?

Lääketieteessä ja kauneudenhoidossa selluliitilla tarkoitetaan kahta eri asiaa. Lääkäreille selluliitti on ihon rasvakudoksen vaikea ja korkeakuumeinen bakteeritulehdus, jota hoidetaan antibioottilääkityksellä. Naistenlehdissä selluliitilla tarkoitetaan muhkuraista ihoa erityisesti reisien ja pakaroiden alueella.

Verinahan alla oleva rasvakudos jakautuu sidekudoksisten väliseinien eli septojen muodostumiin lohkoihin. Termi selluliitti kuvailee ihon muhkuraisuutta, joka johtuu ihonalaisten rasvasolujen pingottumisesta ja sidekudoksen rakenteellisista muutoksista sekä venytyksestä, jolloin rasvakudos työntyy ihon pinnan suuntaisesti.

Siihen liittyy myös kudoksen paikallinen veren- ja imunestekierron heikkeneminen, aineenvaihdunnan häiriö sekä ihon kimmoisuuden väheneminen. Tieteellisiä tutkimuksia kosmeettisesta selluliitista on vähän eikä sen kaikkia syitä vielä tunneta.

Jos on perinyt taipumuksen selluliittiin, sen tuloa ei voi estää, mutta ongelman voi pitää hallinnassa pysymällä normaalipainoisena, harrastamalla liikuntaa, joka parantaa kudosten happeutumista, aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Alaraajojen kudosturvotusta voi ehkäistä välttämällä jatkuvaa istumista ja käyttämällä tukisukkahousuja. Ylimääräisen nesteen nauttiminen ei vähennä selluliittia. Lievään selluliittiin voi kotona kokeilla kuivaharjausta ja hierontaa siihen tarkoitetulla hanskalla tai karhealla pyyhkeellä.

Selluliittivoiteet sisältävät yleensä ihoa kosteuttavia, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa parantavia ainesosia. Tieteellisiä tutkimuksia yksittäisten ainesosien tehosta on vähän, eivätkä voiteet yleensä anna näkyviä tuloksia. Jonkin verran näyttöä on kuitenkin esimerkiksi aminofyllinia, kofeiinia ja tretinoiinia sisältävien voiteiden tehosta. Laajojen alueiden hoidossa tehoaineet imeytyvät kuitenkin verenkiertoon ja voivat aiheuttaa niille tyypillisiä sivu­vaikutuksia. Yrttivalmisteisiin voi liittyä kosketusallergioita ja ärsytysihottumaa.

Esteettisessä lääketieteessä selluliitin vähentämiseen käytetään ihon aineenvaihduntaa lisääviä ja ihoa kiinteyttäviä menetelmiä: kuorintoja, mesoterapiaa, karboksiterapiaa hiilidioksidikaasulla, radiofrekvenssi-, ultraääni-, infrapuna- ja LED-laitteita, alipainehierontaa ja neulaushoitoa. Kaikki menetelmät ovat sarjahoitoja, niitä tarvitaan useita ja tulokset ovat tilapäisiä. Millään nykyisellä hoitomuodolla ei voida poistaa selluliitin kehittymisen taipumusta lopullisesti vaan aina tarvitaan hoitokuurin jälkeen myös ylläpitohoitoa. Lieväasteiseen selluliittiin hoidot auttavat paremmin, vaikeisiin kovettuneihin muhkuroihin huomattavasti heikommin. Kosmeettisen selluliitin hoitoa kannattaa harkita ainoastaan tilanteessa, jossa se haittaa  todella paljon. 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Mitä selluliitti on ja miten siitä pääsee?

Olen keski-ikäinen mies. Pitkään istuminen tai seisominen tekee toisen jalan erittäin kipeäksi. Reipas kävely helpottaa tuota kipeytymistä. Myös tukisukkahousut on todella tehokas kivun helpottaja, joskin miehellä hieman kiusallinen apuväline. Varsinkin lämpöisinä aikoina noiden tiukkojen tukisukkahousujen käyttäminen on hankalaa. Tukipolvisukista on hieman apua, mutta ei kovin paljon. Lääkärikäynnistä ei vaivaan ole mitään hyötyä saanut. Oma päätelmäni on, että ongelma on lymfakierron...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.