Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Selluliitti – tuo useimpien naisten vihollinen – alkaa näkyä kevään tullen naistenlehdissä ja valitettavasti myös omassa peilissä. Erilaisten "asiantuntijoiden" vinkkejä on netti pullollaan. Voisiko Hyvän terveyden asiantuntija antaa oikeaa, luotettavaa tietoa aiheesta: mitä se selluliitti oikeastaan on ja miten siitä pääsee eroon? Jos elintavat on kunnossa, onko selluliitin olemassaolo vain hyväksyttävä?

Lääketieteessä ja kauneudenhoidossa selluliitilla tarkoitetaan kahta eri asiaa. Lääkäreille selluliitti on ihon rasvakudoksen vaikea ja korkeakuumeinen bakteeritulehdus, jota hoidetaan antibioottilääkityksellä. Naistenlehdissä selluliitilla tarkoitetaan muhkuraista ihoa erityisesti reisien ja pakaroiden alueella.

Verinahan alla oleva rasvakudos jakautuu sidekudoksisten väliseinien eli septojen muodostumiin lohkoihin. Termi selluliitti kuvailee ihon muhkuraisuutta, joka johtuu ihonalaisten rasvasolujen pingottumisesta ja sidekudoksen rakenteellisista muutoksista sekä venytyksestä, jolloin rasvakudos työntyy ihon pinnan suuntaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siihen liittyy myös kudoksen paikallinen veren- ja imunestekierron heikkeneminen, aineenvaihdunnan häiriö sekä ihon kimmoisuuden väheneminen. Tieteellisiä tutkimuksia kosmeettisesta selluliitista on vähän eikä sen kaikkia syitä vielä tunneta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos on perinyt taipumuksen selluliittiin, sen tuloa ei voi estää, mutta ongelman voi pitää hallinnassa pysymällä normaalipainoisena, harrastamalla liikuntaa, joka parantaa kudosten happeutumista, aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Alaraajojen kudosturvotusta voi ehkäistä välttämällä jatkuvaa istumista ja käyttämällä tukisukkahousuja. Ylimääräisen nesteen nauttiminen ei vähennä selluliittia. Lievään selluliittiin voi kotona kokeilla kuivaharjausta ja hierontaa siihen tarkoitetulla hanskalla tai karhealla pyyhkeellä.

Selluliittivoiteet sisältävät yleensä ihoa kosteuttavia, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa parantavia ainesosia. Tieteellisiä tutkimuksia yksittäisten ainesosien tehosta on vähän, eivätkä voiteet yleensä anna näkyviä tuloksia. Jonkin verran näyttöä on kuitenkin esimerkiksi aminofyllinia, kofeiinia ja tretinoiinia sisältävien voiteiden tehosta. Laajojen alueiden hoidossa tehoaineet imeytyvät kuitenkin verenkiertoon ja voivat aiheuttaa niille tyypillisiä sivu­vaikutuksia. Yrttivalmisteisiin voi liittyä kosketusallergioita ja ärsytysihottumaa.

Esteettisessä lääketieteessä selluliitin vähentämiseen käytetään ihon aineenvaihduntaa lisääviä ja ihoa kiinteyttäviä menetelmiä: kuorintoja, mesoterapiaa, karboksiterapiaa hiilidioksidikaasulla, radiofrekvenssi-, ultraääni-, infrapuna- ja LED-laitteita, alipainehierontaa ja neulaushoitoa. Kaikki menetelmät ovat sarjahoitoja, niitä tarvitaan useita ja tulokset ovat tilapäisiä. Millään nykyisellä hoitomuodolla ei voida poistaa selluliitin kehittymisen taipumusta lopullisesti vaan aina tarvitaan hoitokuurin jälkeen myös ylläpitohoitoa. Lieväasteiseen selluliittiin hoidot auttavat paremmin, vaikeisiin kovettuneihin muhkuroihin huomattavasti heikommin. Kosmeettisen selluliitin hoitoa kannattaa harkita ainoastaan tilanteessa, jossa se haittaa  todella paljon. 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Olen keski-ikäinen mies. Pitkään istuminen tai seisominen tekee toisen jalan erittäin kipeäksi. Reipas kävely helpottaa tuota kipeytymistä. Myös tukisukkahousut on todella tehokas kivun helpottaja, joskin miehellä hieman kiusallinen apuväline. Varsinkin lämpöisinä aikoina noiden tiukkojen tukisukkahousujen käyttäminen on hankalaa. Tukipolvisukista on hieman apua, mutta ei kovin paljon. Lääkärikäynnistä ei vaivaan ole mitään hyötyä saanut. Oma päätelmäni on, että ongelma on lymfakierron ongelmissa. Ainoat asiaan oikeasti vaikuttavat asiat taitaa olla liikunnan lisääminen, tukisukkahousujen käyttö ja painon pudotus.

  • ylös 11
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla