Muuta treeniä ikäsi mukaan, niin saat siitä kaikki tehot irti.

+ 15 Kokeile kaikkea

Monipuolisesti ja runsaasti liikkumalla nuori tutustuu muuttuvaan kehoonsa ja pääsee sinuiksi sen kanssa. Lihakset kehittyvät sopusuhtaisiksi ja vahva kroppa pitää ryhtiä yllä. Vaihteleva liikunta ehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja, joita liiallinen istuminen aiheuttaa jopa nuorille.

Monipuolisuus on tärkeää myös siksi, että nuorena hiotaan liikuntataitoja ja testataan, mistä nauttii eniten. Moni löytää silloin oman lajinsa – kuka jalkapallon, koriksen tai muun joukkuelajin, kuka ratsastuksen, tanssin tai vaikkapa uinnin.

Monenlainen harjoittelu tukee kehittymistä omassakin lajissa. 13–17-vuotiaalle tulisi kertyä 1,5–2 tuntia liikuntaa päivässä. Sen pitäisi sisältää kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peruskuntoa kehittävät muun muassa rullaluistelu, juoksu, pyöräily, spinning, uinti ja suunnistus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihaskuntoa kehittävät muun muassa kiipeily, tankotanssi, jumpat kuten bodypump, core ja kuntosaliliikunta.

Ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiota kehittävät ja luustoa vahvistavat muun muassa lautailu, tanssi, luistelu, laskettelu ja pelit, kuten lento-, kori-, pesä- ja jalkapallo, salibandy ja jää- kiekko.

40 + löysät pois

Aikuinen nainen osaa jo nauttia liikunnasta, tuntee kehonsa ja tietää, millaista liikettä kaipaa – kunhan vain kuuntelee tarpeitaan. Yli 40-vuotiaan kannattaa vaalia jo karttunutta kuntoa. Tavallisesti lihasvoima alkaa heiketä hormonitoiminnan muutoksien ja liikkumattomuuden takia 45 vuoden jälkeen.

Jos tasapaino, lihasvoima ja jaksaminen ovat huteroituneet, niitä pystyy vielä kohentamaan. Samalla pakaroista ja vyötäröltä saa löysät pois.

Painonhallinnassa auttaa parhaiten pitkäkestoinen liikunta, kuten sauvakävely, hölkkä, pyöräily ja hiihto. Hikoilu ja hengästyminen kertovat, että energiaa kuluu ja kunto nousee. Kestävyysliikunta myös ehkäisee ja hoitaa verenpainetta sekä metabolista oire- yhtymää ja kohentaa mielialaa.

Lihaskuntoa kehittävät muun muassa kotijumppa, porras- ja ylämäkikävely, uinti ja hiihto.

Liikehallintaa, tasapainoa ja kehonhallintaa kehittävät muun muassa itsepuolustuslajit, kuten judo, karate ja aikido sekä aikuis-baletti.

Nopeutta ja ketteryyttä kehittävät muun muassa tanssit ja tanssilliset jumpat kuten zumba.

Liikkuvuutta kehittävät muun muassa venyttely, pilates, jooga.

60 + Älä kangistu

Ikääntyessä nivelet kangistuvat ja niiden asentotunto heikkenee. Syy kangistumiseen on se, että sidekudokset menettävät elastisuuttaan, ja se jäykistää niveliä. Kankeutta sekä tasapainon, nopeu­den ja ketteryyden menetystä voi hidastaa liikunnalla huomattavasti, ja niitä voi jopa parantaa.

Erityisesti nilkan, polven ja selkärangan liikkuvuutta tulee harjoittaa. Hyvät jalkalihakset tukevat tasa­painoa. Selän lihaksilla ojennetaan vartalo ja pidetään ryhti.

Ketteryyttä ylläpitävät ja kehittävät musiikkiliikunta, tanssi ja venyttely. Ikäihmisten jumppa- ryhmät ja senioritanssit sopivat niille, joiden mielestä nuorempien jumpat ja tanssit ovat liian vauhdikkaita. Jos harrastat kävelyä, lisää vauhtia tai lähde maastoon kävelemään. Niin nousee pieni hiki pintaan ja kunto kehittyy.

Lihaskuntoharjoittelussa harjoita ennen muuta reisi-, pakara- ja pohjelihaksia sekä selkälihaksia kaksi kertaa viikossa. Tulokset näkyvät kuukaudessa, kun teet tasapainoa, nopeutta ja ketteryyttä kehittäviä harjoituksia kolme kertaa viikossa 20 minuuttia kerrallaan.

Ystävä hyvä miltä kanavalta ja milloin olisin kiinnostunut kokeilemaan. Hyvää jatkoa vaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ylös 10
  • alas 11

Olen joutunut luopumaan juoksusta, jota nuorempana harrastin. Kävelen nykyään kuitenkin joka päivä ja mikä on ihanaa, olen löytänyt uuden harrastuksen, jota voin kotona tehdä milloin vaan, teen televisiosta tulevaa Namaste-joogaa, joka on todella hyvä ja venyttää ja vetreyttää.

"nainen58"

Sisältö jatkuu mainoksen alla