Vaikeuksiaan ei voi valita, mutta suhtautumistapansa voi. Menetys on haaste, joka saattaa virittää taistelutahdon ja luovuuden äärimmilleen.

Kaikki, mikä ei tapa, vahvistaa -sanonta ei saa täyttä hyväksyntää psykologi ja psykoterapeutti Maarika Markkaselta. Joku kohtuus sentään.

Sen sijaan hän on havainnut kliinisessä työssään, että vakavat vastoinkäymiset ja sairastumiset voivat toimia ihmisen vahvuuksien peilinä.

– Kriisissä ihminen käyttää koko elämänhistoriaansa apunaan. Hän löytää tutut, jo lapsena käyttöönotetut selviytymiskeinot ja elämän varrella löydetyt voimavarat, jotka tulevat avuksi kriisistä toipuessa.

Vakavasta kriisistä selviytyminen noudattaa tiettyjä lainalaisuuksia, jotka ovat samantyyppisiä useimmille ihmisille. Toipumisaikataulu on yksilöllinen. Jos aikaisemmista menetyksistä on jäänyt jotain käsittelemättä, se nousee uudelleen pintaan.

Kriisin neljä porrasta

Kriisi kulkee neljän portaan kautta. Alkusokki suojaa mieltä, ihminen kieltää tapahtuneen.

Reaktiovaiheessa tunteet nousevat voimalla. Ihminen saattaa huutaa, raivota tai eristäytyä. Seuraavassa vaiheessa menetykset vaativat käsittelyä: surutyö vie oman aikansa, ennen kuin toipuva voi suuntautua uusiin asioihin.

– Ihminen joutuu luopumaan haavoittumattomuuden illuusiosta. Elämä on arvaamatonta ja epäoikeudenmukaista. Sairaus tai vamma voi runnella ruumista, joka on luotava kodiksi uudenlaisena mutta omana.

Markkanen kertoo, että syöpään sairastunut voi nähdä koko ruumiinsa syövän saastuttamana. Vähitellen syövän osuus pienenee, se kutistuu yhteen pieneen osaan muuten terveessä ruumiissa.

– Toivo on tärkeä elementti. Jos sairastunut saa kuulla, että syöpä on kilttiä lajia, on sitä helpompi kantaa jo mielikuvana.

Sure omaan tyyliin

Jokainen tekee surutyötä oman persoonansa kautta.

– Luovuus aktivoituu kriisissä. Vaikeudet ovat ”materiaalia”, josta kutoutuu uusia muotoja, säveliä tai kirjallisuutta. Ihmisen ei silti tarvitse olla taiteilija käsitelläkseen menetystään luovalla tavalla.

Puhuminen ja vertaistuki ovat monelle toipuvalle tukevia matkasauvoja, joiden varassa edetä.

Markkasen mukaan menetys voi olla haaste, joka virittää taistelutahdon äärimmilleen.

– Ihminen voi myöhemmin nähdä menetyksensä lahjana, joka on kääntänyt koko loppuelämän uuteen suuntaan. Monet tuntevat kiitollisuutta voitetuista vaikeuksista ja uudesta elämästä, jota ei muuten olisi löytynyt.

Eroon katkeruudesta

Sen sijaan katkeruus kertoo kesken jääneestä surutyöstä. Toipuva voi ikään kuin jähmettyä ja omaksua uhrin identiteetin. Jos ihminen eristäytyy, apua on vaikea antaa.

Läpityöskennelty menetys voi tuoda rennomman elämänasenteen.

– Huolehtiminen ja yksioikoinen suhtautumistapa elämään voi jäädä pois, kun on kokenut suuria suruja. Kun turha karisee, kantamus kevenee.

Akuutin kriisin yllättäessä

 • Älä jää yksin, pyydä ystävä luoksesi tai hae henkistä ensiapua: terveyskeskuksesta, kriisiryhmästä, tukihenkilöltä, mielenterveystoimistosta, psykoterapeutilta.
 • Kiinnity rutiineihin, ne kannattelivat päivärytmiä aamupuurosta iltauutisiin.
 • Jollet pysty huolehtimaan lasten tarpeista, hae kotiapua läheisistä tai kunnan palveluista.
 • Anna surutyölle aikaa: ensin saavutetaan uusi psyykkinen tasapaino ja kyky kestää voimakkaita tunteita, jotta järkyttäviä tapahtumia voi käsitellä.
 • Luota voimavaroihisi, niistä kasvaa selviytymisen selkäranka.

Lue lisää:

Ajattele toisin - 9 tapaa

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.

Barbie-näyttelyn tulo Kansallismuseoon on herättänyt hirveästi muistoja ja keskustelua.

Minulle Barbeista tulee mieleen isä. Kerran 60-luvulla, kun olin pikku tyttö, isä oli Pariisissa työmatkalla ja lähetti sieltä kiiltävän postikortin minulle. Tärkein lause oli tämä: ”Menen huomenna katsomaan Barbien vaatteita.”

Isä oli ajatellut minua siellä Eiffel-tornin juurella. Isä tiesi, mikä minua kiinnostaa. Hienosti sanottuna: koin tulleeni nähdyksi.

Nyt olen 56-vuotias, enkä käännä Barbeille selkääni, vaikka niitä kuinka kritisoitaisiin.

Mitäs pahaa niissä Barbeissa taas olikaan? Entä mitä hyvää?

Onneksi feministikavereiden kanssa on helppo puhua barbeista. Hannele Harjunen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän sanoo heti, että barbit ovat klassinen esimerkki niin sanotun epärealistisen naisvartaloihanteen pönkittämisestä. Vaikutteitahan saadaan populaarikulttuurin kuvastosta, johon kuuluvat myös muoti, mallit ja elokuvatähdet.

Mutta. Barbie on ollut myös parantamassa naisten ja tyttöjen asemaa. Se sai heti rooleja, jotka eivät olleet tytöille tyypillisiä, olihan se astronautti ja presidenttiehdokaskin jo kymmeniä vuosia sitten.

Sitä paitsi oikeasti tytöt ovat toimijoita, jotka leikkivät barbeilla ihan mitä huvittaa, eivätkä pysy tarjotuissa rooleissa. Hannelen Barbie oli Ursula, asianajaja, joka harrasti ampumista.

”Minähän rakastin Barbeja”, hän sanoo.

Vanha ystäväni Leena-Maija Rossi on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Hän sanoo, että Barbiet ovat todella ristiriitainen juttu naisen elämässä. Niinpä.

Hämmentävää, että tytöille on tuotettu leluksi aikuinen nainen. Ja sitten lelun mahdoton ruumiinkuva on alkanut edustaa aikuisille naisille ihannetta.

Mutta. Ehkä Barbien kroppa on niin älyttömän karrikoitu, että sen ohittaa saamatta mitään ”ruumisvaatimuksia”. Lapsena Barbien käsittämättömälle vyötärölle naurettiin, sanoo Leena-Maija.

En minä halunnut näyttää barbilta. Kun nyt hypistelin isän Pariisista tuomaa Barbien iltapukua, yllätyin. Tajusin, että 2000-luvun alussa, kun pääsin Linnan juhliin, olin teettänyt itselleni saman mallisen puvun.

Barbie-leikeissä sai täysillä nauttia vaatteiden yliampuvasta estetiikasta, sanoo Leena-Maija. Hänen räätälimummunsa teki barbeille vaatteita ja selvisi pienistä saumoista helposti.

Meillä molemmilla oli myös musta barbi. Olihan sitä moninaisuutta. ”Lapsikin ymmärsi, ettei kauneusihanteen tarvitse olla valkoinen”, sanoo Leena-Maija.

Barbien aikuisuus on mainio pointti. Vauvanuket vasta sitovatkin tytöt tiettyyn rooliin. Aikuista naista ei ole pakko hoivata. Päinvastoin.

Facebookissa Kasia Babisin sarjakuvaan tuli satoja kommentteja, joissa muistellaan leikkejä. Barbeilla on sodittu, niitä on pudotettu portailta (turistit tippuivat kalliolta), hirtetty rikoksista, haudattu kompostiin, josta ne nousivat zombeina, pehmoeläimet ovat raadelleen niitä... Ja tietysti Barbeilla on ollut villiä seksiä.

Minulta löytyy Barbien irtopää, jolle on kuulakärkikynällä tehty Kissanaisen naamio.

Pyssyleikkejä paheksutaan. Barbileikkien väkivaltaisuutta ei ole edes huomattu. Se vähän hymyilyttää.