Entinen tangokuningatar Kirsi Ranto paloi loppuun 10 vuotta sitten. Romahdus oli totaalinen, mutta itsehoito-oppaat ja meditaatio auttoivat pahimman yli.

Merkit olivat olleet ilmassa jo pitkään. Väsytti tauotta, stressin takia ruoka ei maistunut, pinna oli kireällä ja migreenikohtauksia tuli yhtenään. Silti Kirsi Ranto jatkoi hurjaa tahtia: keikkaili yötämyöden, oli arki tai viikonloppu. Koska luuli, että niin kuuluu tehdä. Että menestys on yhtä kuin suosio ja tittelit. Hänen tittelinsä oli tangokuningatar, vuosimallia 1998.
– Elin ulkokultaista elämää, koska minulla ei ollut ymmärrystä muusta. Arvot olivat aivan vääränlaiset.

Tasapaino ja merkitys löytyivät

Muutaman vuoden päästä kruunusta korttitalo kaatui: elämänilo katosi, avioliitto kohta perään. Ranto joutui kasvotusten omien valintojensa kanssa. Se teki kipeää, mutta oli tarpeen.
– Oli hirveää tiedostaa, että näinkö olen elämääni elänyt, pinnallisesti. Kuin olisi ajanut kahtasataa päin seinää.

Kirsi Ranto hidasti tahtia ja alkoi ahmia itsehoito-oppaita, sillä ne tuntuivat vastaavan kysymyksiin, joita hän pohti: kuinka löytää tasapaino ja merkitys.
– Huomasin, että pyöritän päässäni Elämäni on kurjaa -mantraa. Sanoilla on valtava voima, joten ilmankos siitä myös tuli kurjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meditaatio vei migreenin

Oikea suunta löytyi, kun Kirsi Ranto alkoi ottaa vastuuta valinnoistaan. Tanssikeikat vaihtuivat pianonsoittoon ja omiin biiseihin, joita hän esittää kirkoissa ja pienissä konserttisaleissa. Kirsi vetää myös retriittejä ja meditoi.
– Meditaatio on tuonut terveyttä. Migreenikohtauksia oli ennen viikoittain, nyt muutaman kerran vuodessa. Kun mielen stressipyörä pysähtyy, sillä on hurja vaikutus hyvinvointiin.
Raskaista vuosistaan Ranto kokosi kirjan, joka perustuu päiväkirjamerkintöihin. Tärkeä oivallus on, että itseään ei ole pakko polttaa loppuun.
– Turha murehtiminen on jäänyt. Tilalle on tullut luottamus siihen, että asiat järjestyvät, vaikken säätäisikään aina pää kolmantena jalkana.
Ranto, Kirsi: Ole se Ole se valo joka olet (+cd). Tammi 2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää myönteisestä ajattelusta.

1. Paulo Coelho: Valon soturin käsikirja
2. Diana Cooper: Ihanat enkelit
3. Heidi Kuusisto: Uusi päivä

Sisältö jatkuu mainoksen alla