Syökö sinunkin iäkäs äitisi tai isäsi niukasti ja aina samalla tavalla? Saako hän tarpeeksi proteiinia, entä sinä itse? Varmista voimien ja vastuskyvyn säilyminen ravitsemuksen asiantuntijan neuvoilla.

Vanhukset tarvitsevat enemmän proteiinia kuin nuoret. Päivittäinen tarve yli 60-vuotiailla on peräti 60–100 grammaa päivässä. Siihen pääseminen vaatii jo vähän ponnisteluja ja ruokavalion miettimistä.

Vähäinen proteiinin saanti kiihdyttää iäkkään lihaskatoa, heikentää vastustuskykyä, hidastaa haavojen paranemista. Se myös lisää väsymyksen ja heikkouden tunnetta.

Näillä vinkeillä saat helposti lisää proteiinia omaan tai iäkkäiden vanhempiesi ruokapöytään. Neuvot antoi vanhusten ravitsemukseen erikoistunut dosentti, elintarviketieteiden tohtori Merja Suominen Gerontologinen ravitsemus ry:stä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Keitä puuro maitoon.
  2. Lisää leivälle täyslihaleikkelettä tai kananmunaa.
  3. Ota välipalaksi marjarahkaa tai jogurttia, viiliä tai pirtelöä marjojen kanssa.
  4. Makeannälkään valitse proteiinipatukka.
  5. Täydennysruokavalmisteista löytyy maukkaita, proteiinipitoisia smoothieita, pussikeittoja ja puuroja.

 Lue lisää:

Hyvää proteiinia kananmunasta
Proteiineja sopivasti
Väsymyksen syy syömisissä
Alipainoinen, näin lihot terveellisesti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeää kaikille, mutta erityisesti vanhuksille. Varsinkin reisilihaksia kannattaa harjoittaa, jotta liikkumiskyky ja oma itsenäisyys säilyvät.

Naisilla huoli lihaksista on vielä miehiäkin suurempi: vain kolmasosalla yli 60-vuotiaista naisista on hyvä lihaskunto.

Pihveissä, kyljyksissä ja muussa lihassa sekä kalassa on paljon hyvälaatuista proteiinia; leivässä ja puurossa ei niinkään. Nykyisin muodissa olevasta lihan välttelystä seuraa usein näitä puutostiloja, etenkin vanhuksille. Patukoita ja pussikeittoja ei vanhusten tarvitsisi syödä vaan oikeaa ruokaa.

  • ylös 23
  • alas 26

Syön itse ja syötän miehellekin pähkinöitä ja manteleita päivittäin, avokadon viikossa, että tulee hyviä rasvoja, luomutaateleita ja aprikooseja kuidun saamiseksi, myös banaani on hyvä. Kananmunaa pari kertaa viikossa. Lohta ja silakkaa itsetehdyllä muusilla, jossa maitoa ja vähän voita sekä pakastepinaattia. Broileria pari kertaa viikossa. Kolesteroliarvot ovat pysyneet hyvinä. Proteiinipatukat ovat käteviä matkoilla mukana, kun katsoo, ettei niissä ole kovin paljon sokeria.

Nainen58

  • ylös 20
  • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla