Lääkkeet, höyläys tai laser vie raivostuttavat virtsavaivat eikä seksielämän sammumista tarvitse pelätä.

Virtsarakon alla virtsajohdinta ympäröivä eturauhanen kasvaa joka toisella viisikymppisellä miehellä. Yli 60-vuotiaista puolet saa vaivoihinsa hoitoa. Syitä liialliseen kasvuun ovat ikääntyminen, mieshormonin tuotanto sekä osin perinnölliset tekijät.

– Tavallisin oire on se, että vessassa on käytävä useammin. Tiheävirtsaisuus lisääntyy etenkin yli 60-vuotiailla ja samalla virtsasuihku käy heikommaksi, sanoo urologian erikoislääkäri Kari Lampisjärvi HUSista.

Jos tilanne vaikeutuu, mitataan veren PSA-pitoisuus, tehdään munuaistoimintakoe, arvioidaan virtsarakon tyhjeneminen, tutkitaan eturauhanen ultraäänellä ja vaikeammissa tapauksissa virtsarakko tähystetään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aluksi vaivoja voidaan yrittää lievittää lääkityksellä. On olemassa kaksi lääkevalmistetta, jotka rentouttavat eturauhasen ja virtsarakon kaulan lihaksistoa. Helpottavat vaikutukset näkyvät parissa viikossa. Lisäksi on valmisteita, jotka pienentävät eturauhasta ja estävät uutta kasvua. Näiden lääkkeiden teho tulee kuitenkin hitaasti, yleensä vasta muutaman kuukauden tai puolen vuoden kuluttua, Lampisjärvi kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HÖYLÄÄ TAI LASERIA

Vaikeimmissa tilanteissa paras hoitoratkaisu on eturauhasen höyläys.

– Se on yleisin miesten sukupuolielinten kirurginen toimenpide. Siinä eturauhasesta poistetaan kerroksia, jotta virtsarakon kaula jää pysyvästi auki. Silloin eturauhasen läpi kulkevalle virtsaputkelle jää enemmän tilaa.

Seurantaselvityksissä on todettu, että höyläyksellä saadaan hyviä tuloksia. Virtsan kulku voimistuu ja vessakäynnit harvenevat. Yli 80 prosenttia hyötyy toimenpiteestä ja harvempi kuin joka kymmenes tarvitsee uusintahöyläyksen kymmenen vuoden kuluessa.

Uudempi menetelmä eturauhasen käsittelyyn on lasertoimenpide. Siinä ei poisteta eturauhaskudosta, vaan se höyrystetään laserenergialla. Menetelmän etuna höyläykseen verrattuna on lyhyempi toipumisaika ja vähäisempi verenvuoto toimenpiteen yhteydessä.

– Laserhoidolla, etenkin korkeaenergiaisella viherlaserilla, saadaan usein hyvä höyläykseen verrattava hoitotulos, Lampisjärvi kertoo.

Toisaalta laserilla häiritsevää eturauhaskudosta ei saada aivan yhtä tarkkaan poistettua kuin höyläyksellä, ainakaan toistaiseksi.

EI VAIKUTA SEKSIIN

Kun eturauhasen aiheuttamia vaivoja ilmaantuu ja niitä pitäisi hoitaa, moni mies alkaa pelätä seksielämänsä puolesta. Häviävätkö halut ja erektiot? Entä niukkeneeko mieshormonin tuotanto?

Kari Lampisjärvi antaa huolestuneelle lohduttavia tietoja.

– Tällaiset huolet ovat turhia. Eturauhanen ei vaikuta seksihaluihin. Se ei eritä mieshormoneja vaan pelkästään siemennestettä kivesten tuottamille siittiöille.

Sellainen vaikutus eturauhasen kirurgialla kuitenkin on, että siemenneste ohjautuu kahdeksassa tapauksessa kymmenestä virtsarakon sisään eikä purkaudu normaalisti ulos. Tällöin lasten saaminen tavanomaisella tavalla ei onnistu.

Osa hoidetuista miehistä kokee, että erektiota on vaikeampi saavuttaa. Ongelma on kuitenkin useimmiten oman pään sisällä, ja siihen voi auttaa tosiasioitten tunnustaminen: on harhakäsitys, että eturauhaskirurgia aiheuttaisi fyysisiä esteitä omalle lemmenelämälle.

TOIPUMISEEN MALTTIA

Höyläystoimenpiteen jälkeen muita jälkiseurauksia voi ilmaantua. Mieleen saattaa pyrkiä ajatus, että joutuuko aikamies palaamaan takaisin vauvaiän vaippa-aikoihin.

– Toipuminen vaihtelee. Jälkivaivat voivat kestää 2–3 kuukautta. Ensimmäisten viikkojen aikana saattaa tulla verenvuotoa, virtsanpidätyskyky voi olla kateissa pidempäänkin. Virtsan mukana poistuu verihyytymiä ja toimenpiteestä jäljelle jääneitä höyläyslastuja. Eturauhasen pintakerroksen täydellinen uudistuminen vie 2–3 kuukautta.

Kuukauden ajan eturauhasleikkauksen jälkeen onkin vältettävä raskaita töitä ja ponnisteluja, kuten kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä tai kovaa saunomista. Nämä voivat lisätä jälkiverenvuotoa.

Mutta kun eturauhasvaivat on hoidettu, paluu normaaliin, stressittömämpään elämään on mahdollista.

– Moni potilaani onkin todennut, että jos he olisivat tienneet höyläyksen auttavan näin paljon, he olisivat tulleet toimenpiteeseen jo aikaisemmin, Kari Lampisjärvi sanoo.

Lue lisää

Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä
Eturauhasvaivat - milloin on syytä lähteä lääkäriin?
Voiko eturauhasen poistaa varmuuden vuoksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla