Lääkkeet, höyläys tai laser vie raivostuttavat virtsavaivat eikä seksielämän sammumista tarvitse pelätä.

Virtsarakon alla virtsajohdinta ympäröivä eturauhanen kasvaa joka toisella viisikymppisellä miehellä. Yli 60-vuotiaista puolet saa vaivoihinsa hoitoa. Syitä liialliseen kasvuun ovat ikääntyminen, mieshormonin tuotanto sekä osin perinnölliset tekijät.

– Tavallisin oire on se, että vessassa on käytävä useammin. Tiheävirtsaisuus lisääntyy etenkin yli 60-vuotiailla ja samalla virtsasuihku käy heikommaksi, sanoo urologian erikoislääkäri Kari Lampisjärvi HUSista.

Jos tilanne vaikeutuu, mitataan veren PSA-pitoisuus, tehdään munuaistoimintakoe, arvioidaan virtsarakon tyhjeneminen, tutkitaan eturauhanen ultraäänellä ja vaikeammissa tapauksissa virtsarakko tähystetään.

– Aluksi vaivoja voidaan yrittää lievittää lääkityksellä. On olemassa kaksi lääkevalmistetta, jotka rentouttavat eturauhasen ja virtsarakon kaulan lihaksistoa. Helpottavat vaikutukset näkyvät parissa viikossa. Lisäksi on valmisteita, jotka pienentävät eturauhasta ja estävät uutta kasvua. Näiden lääkkeiden teho tulee kuitenkin hitaasti, yleensä vasta muutaman kuukauden tai puolen vuoden kuluttua, Lampisjärvi kertoo.

HÖYLÄÄ TAI LASERIA

Vaikeimmissa tilanteissa paras hoitoratkaisu on eturauhasen höyläys.

– Se on yleisin miesten sukupuolielinten kirurginen toimenpide. Siinä eturauhasesta poistetaan kerroksia, jotta virtsarakon kaula jää pysyvästi auki. Silloin eturauhasen läpi kulkevalle virtsaputkelle jää enemmän tilaa.

Seurantaselvityksissä on todettu, että höyläyksellä saadaan hyviä tuloksia. Virtsan kulku voimistuu ja vessakäynnit harvenevat. Yli 80 prosenttia hyötyy toimenpiteestä ja harvempi kuin joka kymmenes tarvitsee uusintahöyläyksen kymmenen vuoden kuluessa.

Uudempi menetelmä eturauhasen käsittelyyn on lasertoimenpide. Siinä ei poisteta eturauhaskudosta, vaan se höyrystetään laserenergialla. Menetelmän etuna höyläykseen verrattuna on lyhyempi toipumisaika ja vähäisempi verenvuoto toimenpiteen yhteydessä.

– Laserhoidolla, etenkin korkeaenergiaisella viherlaserilla, saadaan usein hyvä höyläykseen verrattava hoitotulos, Lampisjärvi kertoo.

Toisaalta laserilla häiritsevää eturauhaskudosta ei saada aivan yhtä tarkkaan poistettua kuin höyläyksellä, ainakaan toistaiseksi.

EI VAIKUTA SEKSIIN

Kun eturauhasen aiheuttamia vaivoja ilmaantuu ja niitä pitäisi hoitaa, moni mies alkaa pelätä seksielämänsä puolesta. Häviävätkö halut ja erektiot? Entä niukkeneeko mieshormonin tuotanto?

Kari Lampisjärvi antaa huolestuneelle lohduttavia tietoja.

– Tällaiset huolet ovat turhia. Eturauhanen ei vaikuta seksihaluihin. Se ei eritä mieshormoneja vaan pelkästään siemennestettä kivesten tuottamille siittiöille.

Sellainen vaikutus eturauhasen kirurgialla kuitenkin on, että siemenneste ohjautuu kahdeksassa tapauksessa kymmenestä virtsarakon sisään eikä purkaudu normaalisti ulos. Tällöin lasten saaminen tavanomaisella tavalla ei onnistu.

Osa hoidetuista miehistä kokee, että erektiota on vaikeampi saavuttaa. Ongelma on kuitenkin useimmiten oman pään sisällä, ja siihen voi auttaa tosiasioitten tunnustaminen: on harhakäsitys, että eturauhaskirurgia aiheuttaisi fyysisiä esteitä omalle lemmenelämälle.

TOIPUMISEEN MALTTIA

Höyläystoimenpiteen jälkeen muita jälkiseurauksia voi ilmaantua. Mieleen saattaa pyrkiä ajatus, että joutuuko aikamies palaamaan takaisin vauvaiän vaippa-aikoihin.

– Toipuminen vaihtelee. Jälkivaivat voivat kestää 2–3 kuukautta. Ensimmäisten viikkojen aikana saattaa tulla verenvuotoa, virtsanpidätyskyky voi olla kateissa pidempäänkin. Virtsan mukana poistuu verihyytymiä ja toimenpiteestä jäljelle jääneitä höyläyslastuja. Eturauhasen pintakerroksen täydellinen uudistuminen vie 2–3 kuukautta.

Kuukauden ajan eturauhasleikkauksen jälkeen onkin vältettävä raskaita töitä ja ponnisteluja, kuten kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä tai kovaa saunomista. Nämä voivat lisätä jälkiverenvuotoa.

Mutta kun eturauhasvaivat on hoidettu, paluu normaaliin, stressittömämpään elämään on mahdollista.

– Moni potilaani onkin todennut, että jos he olisivat tienneet höyläyksen auttavan näin paljon, he olisivat tulleet toimenpiteeseen jo aikaisemmin, Kari Lampisjärvi sanoo.

Lue lisää

Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä
Eturauhasvaivat - milloin on syytä lähteä lääkäriin?
Voiko eturauhasen poistaa varmuuden vuoksi?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.