Jopa seitsemän miljoonaa ihmistä menehtyy ilmansaasteiden aiheuttamiin sairauksiin. Tämä tarkoittaa noin joka kahdeksatta kuolemaa.

Uusi arvio perustuu WHO:n globaaleihin kuolleisuustietoihin sekä kattaviin ilmansaastemittauksiin ympäri maailmaa.

Erityisen vaarallista on altistuminen sisäilman saasteille, jotka useimmiten syntyvät hiili- ja puulämmityksestä ja ruoanlaitosta. Sisäilman epäpuhtauksille altistuneet aikuiset kuolevat etenkin aivohalvauksiin, iskeemisiin sydänsairauksiin, keuhkoahtaumatautiin ja keuhkosyöpään. Pitkälti samat sairaudet selittävät myös ulkoilman saasteisiin liitetyn kuolleisuuden. Lasten kuolemaksi koituvat hengitysteiden sairaudet.

Nyt julkaistu arvio on huomattavasti synkempi kuin aiemmat. Niiden synkkyyttä korostavat hiljattain julkaistut tulokset, joiden mukaan ilmansaasteet ovat terveydelle vaarallisia huomattavasti alhaisemmilla tasoilla kuin on uskottu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

WHO:n arvioista uutisoi British Medical Journal.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde Uutispalvelu Duodecim

Syypäitä suomalaiskaupunkien ilmanlaadun pilaamiseen ovat katupöly, siitepölyt sekä inversioksi kutsuttu ilmiö. Se syntyy, kun selkeän yön jälkeen maanpinnan lähellä oleva ilma jäähtyy kylmemmäksi kuin korkealla oleva ilma, eikä heikko tuuli vie epäpuhtauksia. Pienhiukkaset jäävät silloin loukkuun hengityskorkeudelle.

Kevätpäivien saastekuormaa kasvattaa myös otsoni. Voimistuva auringonvalo kohottaa hengitysteitä ärsyttävän alailmakehän otsonin pitoisuuksia ja Suomeen kulkeutuu Keski-Euroopassa muodostuvia otsonilauttoja.

Lue lisää Tästä syystä ilmanlaatu on nyt huono

Sisältö jatkuu mainoksen alla