Näillä kotihoito-ohjeilla teet jaloistasi kesänkestävät. Hiertymien, rakkojen, kovettumien, halkeilevan ihon ja jopa vasaravarpaiden hoitoon saat pätevät vinkit ammattilaiselta.

Kesällä on kiva kulkea paljain varpain ja vaihtaa tukevammat jalkineet muotisandaaleihin. Samalla tulee
paljastaneeksi hoitamattoman talvi-ihon hautovien tai hankaavien materiaalien kihnutettavaksi. Tuloksena on hiertymiä, kovettumia, rakkoja tai halkeilevia kantapäitä.

– Niiden hoitoon on kotikonstinsa, mutta fiksu tassuttelija huoltaa jalat kuntoon hyvissä ajoin, sanoo jalkaterapian lehtori, jalkaterapeutti Riitta Saarikoski Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta.

Hiertymät joustaviksi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiertymä on punoittava ja ärsyyntynyt kohta useimmiten kantapään, isovarpaan tai pikkuvarpaan  seutuvilla. Herkimmin hiertymiä tulee uusista kengistä, joita ei ole maltettu ajaa sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niiltä välttyy, jos ottaa kengät ensin sisäkäyttöön kotona. Kun kenkä saa jalkaterän muotoa, se myötää kävelyäkin paremmin.

Jos punoittavia hiertymäkohtia on jo ehtinyt syntyä, on kotihoidon a ja o huolellinen, jokailtainen rasvaus. Rasvauksen idea on yksinkertainen: joustava ja elastinen iho kestää kulutusta paremmin kuin kuiva ja hoitamaton iho.

Hiertymiin on lääkehoitoakin, kuten suihkeita. Runsaasti hikoileviin jalkoihin voi sirotella talkkia.

Kivuliaat hiertymät on hyvä suojata. Apteekeista saa huopakankaisia suojia, silikonisuojia ja hydrokolloidilaastareita.

Rakot laastarin alle

Hiertymän paikalle voi joskus kehittyä rakko. Kipeän vesikellon voi puhkaista vaikka parsinneulalla, kunhan pitää huolen siitä, että neula ja kädet ovat puhtaat.

Kun vesi on saatu ulos, rakkoa ei pidä mennä enää neulalla tökkimään. Rakon päälle kannattaa laittaa rakko- tai rasvalaastari, joita saa apteekeista.

Laastarin alle voi välillä kurkistaa ja katsoa, että ihorikko on alkanut parantua. Jos rakko punoittaa eikä tunnu paranevan, on syytä mennä lääkäriin. Rakossa voi kasvaa esimerkiksi streptokokkibakteeri.

Rakkoja voi koettaa ehkäistä rasvauksella, mutta jos kengät yhä kiusaavat, ei auta muu kuin hankkia käypäisemmät kengät.

Kovettumat pois

Kovettumien syynä on liian pienet kengät. Jos kenkä on vaikkapa kärjestä kapea ja ahdas, jalka hankautuu sukastakin huolimatta. Jos taas kantapää pursuaa yli lestistä ja painuu sandaalin ulkoreunaa vasten, iho puolustautuu ja alkaa kehittää kantapäähän kovettumaa.

Liian matalapohjaisissa kengissä päkiä laskeutuu liikaa ja kovettuu. Paksu kovettuma jalassa voi tuntua siltä kuin kiven päällä astelisi.

Alkavan kovettuman kotihoitona on huolellinen, päivittäinen rasvaus. Jos kovettuma on päässyt pahaksi, ei sitä pidä kotona ryhtyä pehmittämään.

Oikea osoite on jalkojenhoitaja, joka osaa poistaa kovettuman niin, ettei ympäröivä terve iho vaurioidu.

Kantapäät ehjiksi

Halkeilevat kantapäät ovat seurausta pitkään kehkeytyneestä kovettumasta ja ihon kuivuudesta: jalasta puuttuu kosteutta sitovia rasvoja.

Kotihoitona on rasvaus, jonka tueksi voi hankkia jalkojenhoitajalta kantapääkupin. Se asetetaan  rasvattuun kantapäähän sukan alle vaikkapa yöksi. Saman asian ajaa apteekin lämmitettävä kantapäälaastari tai yöksi rasvatun kantapään ympärille kääritty talouskelmu.

Tilanne on päässyt pahaksi, jos halkeamista vuotaa verta.

Jalkaterapeutti sivelee syviin halkeamiin hopeanitraattia, joka nopeuttaa kudoksen kasvua halkeaman pohjalla.

Vähäisiä halkeamia pitää rasvata uutterasti kotona, mutta syvempiin ihokerroksiin päässeet halkeamat on syytä hoidattaa alan ammattilaisella.

Suoristelua vasaravarpaille

Puristavat tai kärj estä liian matalat kengät voivat aiheuttaa vasaravarpaat. Ne ovat kipeät ja aristavat.

Kun jalan etuosa laskeutuu luonnottomaan asentoon, varpaat menevät koukkuun. Varpaitten koukistuneisiin pikkuniveliin tai varpaiden päihin kehittyy kovettumia ja känsiä. Jos varpaita ei suoristella, ne jäykistyvät.

Varvassukka on kätevä tapa ehkäistä vasaravarpaiden syntyä. Sukissa joka varpaalle on oma lokeronsa ja se estää varvasvälejä hautumasta ja alkavien vasaravarpaiden hankaumia. Varvassukalla varpaita ei voi vetää puristavaan sumppuun niin kuin tavallisella sukalla.

Alkavia koukistumia kannattaa päivittäisen rasvauksen ohessa suoristella sormin. Yhtä tärkeää on tarkistaa kengän koko.

Vaivaisenluulle jumppaa

Vaivaisenluu kehittyy puristavien kenkien ja sukkien seurauksena isovarpaan tyviniveleen, joka oireillessaan taivuttaa isovarvasta kohti muita varpaita. Jos isovarpaan koukistaja- ja ojentajalihaksia alkaa harjoittaa ajoissa, alkava vaivaisenluu voi suoristua.

Jalkojenhoitaja antaa ohjeet jalkajumppaan. Pahasti kipuileva vaivaisenluu on yleensä leikattava.

Lue lisää jalkakivun hoidosta.

Jalkaterapeutin ohjeet

  • Päiväohjelmaan jalkojen rasvaus.
  • Sataprosenttisesti keinokuituiset sukat vähentävät tutkimuksen mukaan rakkojen syntyä.
  • Kantapään luupiikin taustalla voi olla liian kuormittava liikunta tai liian löysien kenkien aiheuttama kantapohjan kalvojänteen rasitus. Crocsit voivat huomaamatta ohjata jalkaterää toimimaan virheellisesti. Työkengiksi voisi valita kengän, joka taipuu vain päkiän kohdalta ja jonka pohjassa on hyvä iskunvaimennus.
  • Jalkojen verenkiertoa työpäivän aikana voi helpottaa hankkimalla työpöydän alle puisen jalkarullan. Rullaus saa jalkaterät lämpenemään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla