Näillä kotihoito-ohjeilla teet jaloistasi kesänkestävät. Hiertymien, rakkojen, kovettumien, halkeilevan ihon ja jopa vasaravarpaiden hoitoon saat pätevät vinkit ammattilaiselta.

Kesällä on kiva kulkea paljain varpain ja vaihtaa tukevammat jalkineet muotisandaaleihin. Samalla tulee
paljastaneeksi hoitamattoman talvi-ihon hautovien tai hankaavien materiaalien kihnutettavaksi. Tuloksena on hiertymiä, kovettumia, rakkoja tai halkeilevia kantapäitä.

– Niiden hoitoon on kotikonstinsa, mutta fiksu tassuttelija huoltaa jalat kuntoon hyvissä ajoin, sanoo jalkaterapian lehtori, jalkaterapeutti Riitta Saarikoski Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta.

Hiertymät joustaviksi

Hiertymä on punoittava ja ärsyyntynyt kohta useimmiten kantapään, isovarpaan tai pikkuvarpaan  seutuvilla. Herkimmin hiertymiä tulee uusista kengistä, joita ei ole maltettu ajaa sisään.

Niiltä välttyy, jos ottaa kengät ensin sisäkäyttöön kotona. Kun kenkä saa jalkaterän muotoa, se myötää kävelyäkin paremmin.

Jos punoittavia hiertymäkohtia on jo ehtinyt syntyä, on kotihoidon a ja o huolellinen, jokailtainen rasvaus. Rasvauksen idea on yksinkertainen: joustava ja elastinen iho kestää kulutusta paremmin kuin kuiva ja hoitamaton iho.

Hiertymiin on lääkehoitoakin, kuten suihkeita. Runsaasti hikoileviin jalkoihin voi sirotella talkkia.

Kivuliaat hiertymät on hyvä suojata. Apteekeista saa huopakankaisia suojia, silikonisuojia ja hydrokolloidilaastareita.

Rakot laastarin alle

Hiertymän paikalle voi joskus kehittyä rakko. Kipeän vesikellon voi puhkaista vaikka parsinneulalla, kunhan pitää huolen siitä, että neula ja kädet ovat puhtaat.

Kun vesi on saatu ulos, rakkoa ei pidä mennä enää neulalla tökkimään. Rakon päälle kannattaa laittaa rakko- tai rasvalaastari, joita saa apteekeista.

Laastarin alle voi välillä kurkistaa ja katsoa, että ihorikko on alkanut parantua. Jos rakko punoittaa eikä tunnu paranevan, on syytä mennä lääkäriin. Rakossa voi kasvaa esimerkiksi streptokokkibakteeri.

Rakkoja voi koettaa ehkäistä rasvauksella, mutta jos kengät yhä kiusaavat, ei auta muu kuin hankkia käypäisemmät kengät.

Kovettumat pois

Kovettumien syynä on liian pienet kengät. Jos kenkä on vaikkapa kärjestä kapea ja ahdas, jalka hankautuu sukastakin huolimatta. Jos taas kantapää pursuaa yli lestistä ja painuu sandaalin ulkoreunaa vasten, iho puolustautuu ja alkaa kehittää kantapäähän kovettumaa.

Liian matalapohjaisissa kengissä päkiä laskeutuu liikaa ja kovettuu. Paksu kovettuma jalassa voi tuntua siltä kuin kiven päällä astelisi.

Alkavan kovettuman kotihoitona on huolellinen, päivittäinen rasvaus. Jos kovettuma on päässyt pahaksi, ei sitä pidä kotona ryhtyä pehmittämään.

Oikea osoite on jalkojenhoitaja, joka osaa poistaa kovettuman niin, ettei ympäröivä terve iho vaurioidu.

Kantapäät ehjiksi

Halkeilevat kantapäät ovat seurausta pitkään kehkeytyneestä kovettumasta ja ihon kuivuudesta: jalasta puuttuu kosteutta sitovia rasvoja.

Kotihoitona on rasvaus, jonka tueksi voi hankkia jalkojenhoitajalta kantapääkupin. Se asetetaan  rasvattuun kantapäähän sukan alle vaikkapa yöksi. Saman asian ajaa apteekin lämmitettävä kantapäälaastari tai yöksi rasvatun kantapään ympärille kääritty talouskelmu.

Tilanne on päässyt pahaksi, jos halkeamista vuotaa verta.

Jalkaterapeutti sivelee syviin halkeamiin hopeanitraattia, joka nopeuttaa kudoksen kasvua halkeaman pohjalla.

Vähäisiä halkeamia pitää rasvata uutterasti kotona, mutta syvempiin ihokerroksiin päässeet halkeamat on syytä hoidattaa alan ammattilaisella.

Suoristelua vasaravarpaille

Puristavat tai kärj estä liian matalat kengät voivat aiheuttaa vasaravarpaat. Ne ovat kipeät ja aristavat.

Kun jalan etuosa laskeutuu luonnottomaan asentoon, varpaat menevät koukkuun. Varpaitten koukistuneisiin pikkuniveliin tai varpaiden päihin kehittyy kovettumia ja känsiä. Jos varpaita ei suoristella, ne jäykistyvät.

Varvassukka on kätevä tapa ehkäistä vasaravarpaiden syntyä. Sukissa joka varpaalle on oma lokeronsa ja se estää varvasvälejä hautumasta ja alkavien vasaravarpaiden hankaumia. Varvassukalla varpaita ei voi vetää puristavaan sumppuun niin kuin tavallisella sukalla.

Alkavia koukistumia kannattaa päivittäisen rasvauksen ohessa suoristella sormin. Yhtä tärkeää on tarkistaa kengän koko.

Vaivaisenluulle jumppaa

Vaivaisenluu kehittyy puristavien kenkien ja sukkien seurauksena isovarpaan tyviniveleen, joka oireillessaan taivuttaa isovarvasta kohti muita varpaita. Jos isovarpaan koukistaja- ja ojentajalihaksia alkaa harjoittaa ajoissa, alkava vaivaisenluu voi suoristua.

Jalkojenhoitaja antaa ohjeet jalkajumppaan. Pahasti kipuileva vaivaisenluu on yleensä leikattava.

Lue lisää jalkakivun hoidosta.

Jalkaterapeutin ohjeet

  • Päiväohjelmaan jalkojen rasvaus.
  • Sataprosenttisesti keinokuituiset sukat vähentävät tutkimuksen mukaan rakkojen syntyä.
  • Kantapään luupiikin taustalla voi olla liian kuormittava liikunta tai liian löysien kenkien aiheuttama kantapohjan kalvojänteen rasitus. Crocsit voivat huomaamatta ohjata jalkaterää toimimaan virheellisesti. Työkengiksi voisi valita kengän, joka taipuu vain päkiän kohdalta ja jonka pohjassa on hyvä iskunvaimennus.
  • Jalkojen verenkiertoa työpäivän aikana voi helpottaa hankkimalla työpöydän alle puisen jalkarullan. Rullaus saa jalkaterät lämpenemään.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti