Hartiat jumissa ja niskaa särkee. Otat tosissasi nämä hälytysmerkit. Ne viestittävät, että tarvitset lisää voimaa lihaksiin.

Eilinen kauppakassien raahaus painaa niskassa eikä pikkutarkka näyttöpäätetyö hartialihaksiani helli. Ainoa, joka toimistossa liikkuu, on tietokoneen hiiri. Illalla kotona oloni on jo tosi jäykkä ja arka. Kunpa joku vähän hieroisi...

– Niskan ja hartioiden heikot lihakset yhdistyneenä huonoihin työasentoihin ja -tottumuksiin ovat tavallisin syy kipuun, sanoo fysioterapeutti ja terveystieteen maisteri Riku Nikander UKK-instituutista sanoo.

Hän kuvailee, että tyypillinen niska-hartiakipu syntyy paikalleen jämähtäneen asennon myötä. Lihakset jännittyvät, veri ei kierrä, lihaksiin kehittyy hapenpuute ja hermokudokset ärsyyntyvät. Siitä syntyy kipu, jolla on vaara kroonistua.

– Lihas tarvitsee pumppaavaa liikettä, jotta sen verenkierto ja ravinnonsaanti toimisivat hyvin.

Naiset potevat

Niska-hartiaseudun kipuja potee joka toinen nainen ja joka viides mies. Naisten niskat kipeytyvät helpommin kuin miesten, koska naisten lihakset ovat keskimäärin kolmanneksen pienemmät kuin miesten. Lisäksi miesten työtehtävät sallivat liikkumista enemmän kuin naisten.

Niskaa ja hartiaseutua kivistää yhä nuoremmilla, jopa yläasteikäisillä.

– Kivut lisääntyvät nuorilla samaa tahtia kuin ylipaino, Riku Nikander sanoo.

Kevyt ja yksipuolinen työ, tuntikausien seurustelu virtuaalitodellisuudessa sekä raskas käsin tehtävä työ rasittavat niskaa ja hartioita yhtä lailla.

– Suurin syy on liian vähäinen liikunta. Myös tupakointi aiheuttaa lihaskipuja, koska se heikentää pintaverenkiertoa.

Nikander toteaa, että samoille ihmisille kasautuu usein sekä kakkostyypin diabetestä, stressiä, psyykkistä oireilua ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Lohdullista on, että liikunta auttaa noista jokaiseen.

Mitä muutat?

Kun kipu ilmaantuu ensimmäisen kerran, kevyt jumppa tai tulehduskipulääke voi hoitaa sen muutamassa päivässä. Jos kipu toistuu samalla alueella, siihen on puututtava, jotta se ei kroonistuisi.

Kysy itseltyäsi, missä tilanteessa kipusi alkoivat ja miten voisit vaikuttaa niihin?
Voitko vähentää stressiä, tauottaa työtäsi, muuttaa tai vaihdella työasentoja? Voisitko kantaa lasta tai kauppakasseja toisin?

Mitä muuta voisit elämäntavassasi muuttaa, jotta haitallinen kuormitus vähenisi? Järjestätkö aikaa liikunnalle?

Sauvakävely yksin ei riitä, jos moni asia elämässä on vinksallaan. Mutta jostain pitää aloittaa. Ilon ja mielihyvän lähteitä unohtamatta. Sulje silmät ja kuvittele itsesi ikiomaan paratiisiisi.

Etsi sitten keinoja, jotka vähentävät kuluttavaa rasitusta ja lisäävät voimaannuttavaa rasitusta eli pumppaavaa liikettä ja lihaskuntoa parantavaa liikuntaa.

Harjoitellen voimaa

Venyttelyä, hierontaa, kuminauhaa vai puntteja?

Krooniset niskakivut talttuvat parhaiten erityisillä lihasvoimaa ja -kestävyyttä lisäävillä niskaharjoitteilla. Se ilmenee Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen keskussairaalan toteuttamasta ja UKK-instituutin tutkijoiden analysoimasta tutkimuksesta.

– Voimaharjoittelu tepsii parhaiten, tutkimusryhmään kuulunut Riku Nikander sanoo.

Hän rohkaisee jumppaamaan myös kotioloissa, vastukseksi tarvitaan vain kuminauha.
Toimistotyöntekijöiden niskakivut vähenivät vuoden seurannassa puoleen, kun he tekivät kolmesti viikossa fysiatri Jari Ylisen kehittelemiä vahvistavia niskaharjoitteita 40–60 minuuttia kerrallaan.
Tutkimuksessa oli mukana 180 toimistotyötä tekevää naista. Kaikilla kivut olivat kestäneet yli puoli vuotta.

Kestävyysryhmäläiset treenasivat käsipainoilla venytyksineen tunnin kerrallaan. Voimaryhmäläiset vahvistivat niskan ja kaulan lihaksia vastuskuminauhalla 40 minuuttia kerrallaan, mikä sisälsi 15–20 minuutin venyttelyn. Vertailuryhmä vain venytteli.

Vähän ei riitä

Käsipainoilla treenaavien kestävyysryhmäläisten kivut vähenivät selvimmin niillä, jotka harjoittelivat kolme kertaa viikossa.

Kaksi kertaa viikossa treenaavista osalla kivut vähenivät, muutamilla pysyivät samoina ja joillakin jopa lisääntyivät. Kivut puolestaan lisääntyivät niillä, jotka joko eivät harjoitelleet ollenkaan tai tekivät harjoituksen vain kerran viikossa.

– Sekä voima- että kestävyysharjoittelu on tehokasta, jos harjoittelee kolme kertaa viikossa. Tarkempi analyysi kuitenkin osoitti, että kivut vähenivät eniten voimaryhmäläisillä, Nikander sanoo.

Häntä tulos ilahduttaa, koska voimaharjoitteisiin menee vähemmän aikaa, 40 minuuttia venytyksineen. Lisäksi ne kouluttavat hyvään, ryhdikkääseen työasentoon, koska ne tehdään istuen. Harjoitus kohdistuu myös vartalon lihaksiin. Liikkeitä tehdessä pitää keskittyä moneen asiaan varpaista päälakeen.
Kivut vähenivät tutkimusryhmäläisillä melko nopeasti säännöllisen harjoittelun alettua eli 2–3 kuukaudessa. Lihasten voima kasvoi selvästi samassa ajassa.

Kärsivällisyys palkitaan

Harjoittelun alussa niska-hartiaseudun kivut voivat lisääntyä, koska uusi liikunta kipeyttää lihaksia aina aluksi. Siitä ei pidä lannistua.

Jos harjoittelun aloittaminen yksin tuntuu vaikealta, terveyskeskuksesta kannattaa kysyä fysioterapeutin ohjaamaa niska-hartiaryhmää. Jos ryhmää ole, terveyskeskuksen tai työterveyshuollon fysioterapeutti opastaa tekniikan, seuraa, ettei niskakipu ärsyynny harjoittelusta ja räätälöi harjoittelusta nousujohteisen.

Laadukkailla kuntosaleilla ohjaajat osaavat opastaa niskaharjoittelua ja annostella sitä oikein. Silti Riku Nikander kehottaa harjoittelemaan aina maltilla ja kehoa kuulostellen.

– Kärsimätön tekee helposti liian suurella vastuksella tai painolla eikä jaksa paneutua suoritustekniikkaan. Liikunnan jatkaminen vaarantuu, kun kivut lisääntyvät.

Venyttely kuuluu lisänä voima- ja kestävyysharjoitteluun. Yksinään se ei auta eikä paranna lihasepätasapainoa, mutta voimaharjoittelu onnistuu hyvin, kun lihakset on sitä ennen venytelty lämpimiksi.

Tauota tarpeeksi

  • Nouse tuolilta välillä ylös. Tee asiaa printterille. Kävele työkaverin luo sen sijaan, että soitat tai meilaat. Muista taukojumppa.
  • Helppo taukojumppa ei vaadi ammattilaisen ohjausta, vaan sen voi tehdä yksinkin. Pyörittele hartioita, venyttele kevyesti niskaa, pyöristä ja ojenna selkää, kyykistele.
  • Pidä mikrotaukoja ainakin kerran 15 minuutissa: Laske kädet näppäimiltä ja ravistele ranteita. Nosta hartioita ylös ja pudota alas. Verenkierto elpyy, hermot pääsevät pinteestä.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Otat ratkaisevan askelen kohti parempaa unta, kun tunnistat, mikä sinua valvottaa. Sopivatko nämä oireet sinun unettomuuteesi?

KATKEILEEKO UNI?

Uniapnea on hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet sulkeutuvat kymmeniäkin kertoja yön aikana eri pituisiksi ajoiksi ja hän havahtuu tai herää monta kertaa yössä.

Uniapnean tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä moni ei aamulla muista havahtuneensa vähän väliä hereille. Katkonainen uni vaikuttaa kuitenkin siten, että väsymys jää päälle. Monilla myös päätä särkee ja muisti pätkii. Joskus uniapneasta kertovat vain yöhikoilu tai tihentynyt yöllinen virtsaamistarve.

Jos voimakas väsymys jatkuu, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisena hoitona uniapneassa on painonhallinta. Keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa myös ylipainehoito (CPAP) on yleensä tarpeen.

Lue lisää Uniapnea pilaa yön

KUTITTAAKO JALKOJA?

Arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain levottomat jalat -oireyhtymästä. Jalkoja kihelmöi, polttelee tai kutittaa levossa ja nukahtaminen vaikeutuu. Reilu 20 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii levottomista jaloista etenkin raskauden loppuvaiheessa.

Vaikka oireet olisivat lieviä, moni nukkuu jatkuvasti huonosti. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa samalla unen saantia.

Oireyhtymän sukulaista, periodista raajaliikehäiriötä (PLMD) on vaikeampi tunnistaa, sillä se oireilee pelkästään unen aikana jalkojen liikahduksina. Oireet eivät vaikeuta nukahtamista, mutta rikkovat yöunta ja voivat siten aiheuttaa voimakasta väsymystä päiväsaikaan.

Lue lisää Levottomat jalat – misten rauhaa yöksi?

HERÄTTÄÄKÖ HIKOILU?

Vaihdevuosien alkaessa 45–55 vuoden iässä unen rakenne muuttuu. Jotkut saavat hormonikorvaushoidosta apua uniongelmiin, mutta eivät kaikki. Gynekologi voi määrätä unilääkkeitä, mutta pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon ne eivät sovi.

Menopaussi voi laukaista myös uniapnean. Jos vaihdevuosi-ikäisen naisen uni on katkonaista, hän hikoilee öisin, kuorsaa tavallista enemmän ja myös verenpaine nousee, kannattaa tarkistaa voisiko kyseessä olla uniapnea. Oireet voivat olla lieviäkin.

Lue lisää Mistä yöhikoilu keertoo?

VALVOTKO LIIKAA?

Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät usein unirytmin viivästymisestä. He saattavat valvova pikkutunneille, vaikka aamulla on menoa. Nuoret elävät eri rytmissä arkena ja viikonloppuna, ja rytmin kääntäminen joka maanantai on haastavaa. Jatkuvan univajeen takia moni nuori pilkkii koulussa eikä pysty keskittymään opetukseen.

Melatoniini auttaa tutkitusti vuorokausirytmin säätelyssä, mutta siitäkään ei ole apua ilman unenhuoltoa eli elämäntapojen muutosta. Vaikka melatoniini on reseptivapaa lääke, sen käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää Unirytmi sekaisin – tee korjausliike

KERTYYKÖ UNIVAJE?

Riittävä unensaanti on usein priorisointikysymys. Moni kärsii kroonisesta unenpuutteesta, koska nipistää jatkuvasti aikaa yöunista. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä, mutta harva suo sen itselleen. Teinien unentarve on 9 tuntia ja peruskoululaisen 10 tuntia. Tarhaikäisten lasten tulisi nukkua 10–11 tuntia yössä ja välillä päiväunet päälle.

Unen määrästä ja laadusta huolehtimisen pitäisi olla arkista rutiinia. Jos viikolla kertyy parina yönä univajetta, tutkimusten mukaan univelkoja ei pysty kuittaamaan viikonlopun aikana. ■

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti