Mikä auttaa hammassärkyyn? Mitä pitää tehdä, kun lihas revähtää? Entä mikä on krapulan ensiapu? Lue niin tiedät.

Ensiapu kivun mukaan?

Hammassärky Vanha edelleen toimiva hoito on hautoa leukaperää lämpimällä tai kylmällä. Kylmä- tai lämpöpakkaus kääritään kankaaseen ennen kuin se laitetaan iholle. Lisäksi voi ottaa tulehduskipulääkettä. Säryn pitkittyessä on hakeuduttava hammaslääkäriin.

Lihasrevähdys Revähdyksiin käytetään kolmen K:n hoitoa eli kylmää, kompressio (puristusta) ja kohoasentoa. Revähtäneelle lihakselle laitetaan kylmäpakkaus tai pakastevihannespussi kankaaseen käärittynä, sen ympärille kiristetään siteeksi vaikka kaulaliina tai paita ja raaja nostetaan koholle. Kylmää ja puristusta voi käyttää kerrallaan puolisen tuntia. Lisäksi voi ottaa tulehduskipulääkettä.
Yleensä revähdykset paranevat itsekseen parissa viikossa. Jos onnut tai kättä ei pysty käyttämään, on parasta käydä lääkärissä.

Leposärky Vain levossa tuntuvan säryn yleinen syy on ns. levottomat jalat. Sitä voi helpottaa villasukilla tai lähtemällä liikkeelle. Lääkäri voi määrätä levottomiin jalkoihin samoja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, joita käytetään muun muassa Parkinsonin taudin hoidossa.

Krapula Lepo on paras lääke krapulaan. Paranemista voi jouduttaa samoin konstein kuin migreeniäkin: pimentämällä huoneen ja laittamalla otsalle kylmän kääreen. Tulehduskipulääkettä voi ottaa, jos se pysyy sisällä.

Kuukautiskipu Tulehduskipulääke on tehokas kuukautiskivuissa. Jos tietää ennalta kuukautisten alkamisajan, kipuja voi ehkäistä ottamalla ennakkoon tulehduskipulääkettä. Toistuvan kuukautiskivun syy kannattaa selvittää lääkärillä, taustalla on usein endometrioosi.

Neuvot antoi professori Pekka Hannonen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Käytä tulehduskipulääkettä oikein

Tulehduskipulääkkeitä ovat yleisimmät särkyyn, kipuun ja kuumeeseen käytettävät lääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Parasetamoli ei ole tulehduskipulääke.

Tulehduskipulääkkeitä käytetään tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kuukautis- ja vammakipujen, migreenin ja äkillisten tulehdusoireiden hoitoon. Ne eivät sovi kroonisten selkävaivojen eivätkä nivelrikon hoitoon.
Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita kivun lievittäjiä, mutta niihin liittyy mahahaavan ja sydäninfarktin vaara. Liikaa käytettynä voivat aiheuttaa jatkuvaa päänsärkyä.

MUISTA:

 • Ensisijainen valinta on parasetamoli. Jos se tuntuu tehottomalta, kokeile paketin ohjeissa tai reseptissä kerrottua enimmäisannosta.
 • Paras tapa ottaa tulehduskipulääkettä on nopeasti imeytyvä tabletti tai kapseli. Iholle siveltävät kipugeelit ovat yleensä turvallisia.
 • Älä syö rinnakkain useita tulehduskipulääkkeitä. Esimerkiksi monissa flunssalääkkeissä on mukana tulehduskipulääkettä.
 • Ota tulehduskipulääkettä kuureina, korkeintaan viikko pari kerrallaan. Pitkäaikainen käyttö lisää suolisto-ongelmia ja voi aiheuttaa jatkuvan päänsäryn.
 • Vältä tulehduskipulääkkeitä (myös uudemman polven koksibi-lääkkeitä), jos sinulla on ollut sydän- tai aivoveritulppa tai todettu valtimoita ahtauttava verisuonitauti.
 • Tulehduskipulääkkeet eivät sovi, jos sinulla on sydämen tai munuaisen vajaatoiminta, kohonneet maksa-arvot tai olet raskaana. Astmaatikolle tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa hengenahdistuskohtauksen.

Uudet ja vanhat keinot kivunhoidossa

Akupunktiossa neulojen aiheuttama ärsytys hillitsee kipuaistimuksia ja lisää elimistön omien kipuja lievittävien aineiden, endorfiinien, eritystä. Akupunktiolla hillitään niska- ja hartiakipuja, nivelrikon särkyjä ja migreeniä.
Apuvälineet lievittävät kipua tehokkaasti vähentämällä nivelten kuormitusta. Hyviä apuvälineitä ovat muun muassa tukilastat, kävelykepit, kyynärsauvat ja rollaattorit. Kotiaskareet helpottuvat erikoisvalmisteisilla veitsillä ja purkinavaajilla.

Biopalaute on apuväline lihasten löytämiseen ja harjoittamiseen. Harjoitettavalle alueelle kiinnitetään elektrodeja ja läppäriä muistuttava laite näyttää, milloin lihakset supistuvat ja milloin ne rentoutuvat. Oikeiden liikkeiden oppimista voi tehostaa kivuttomalla sähköstimulaatiolla. Biopalaute sopii virtsankarkailun, ummetuksen ja erilaisten kiputilojen, kuten migreenin hoitoon.

Huippukylmähoidossa oleskellaan muutamia minuutteja -110°C -asteisessa huoneessa pukeutuneena uimapukuun, pipoon, hansikkaisiin, sukkiin ja kenkiin. Hoito saattaa väliaikaisesti lievittää reumasairauksien aiheuttamaa kipua. Jotkut saavat saman hyödyn avantouinnista.

Peiliterapiassa aivoja huijataan uskomaan, että terveitä, toimivia käsiä on kaksi. Kuntoutettava istuu pöydän ääressä, jossa on peili kahden käden välissä. Terveen käden peilikuva auttaa huonosti toimivaa kättä tekemään liikkeitä ilman kipuja. Menetelmää on käytetty CRPS-kipuoireyhtymän ja amputaation hoidossa.

Rentoutuminen on tehokas keino kivun lievitykseen, koska keskittyminen ja mielikuvaharjoitukset suuntaavat ajatukset pois kivusta. Rentoutumistekniikoita voi opetella muun muassa fysioterapeutin tai psykiatrin opastuksella, aiheesta on myös opaskirjoja ja levyjä.

Selkäydinstimulaatio on tarkoitettu vaikean, vuosia kestäneen kivun hoitoon. Leikkauksessa selkäydinkanavaan asennetaan elektrodeja, jotka antavat värinänä tuntuvia sähköpulsseja. Ihon alle tulee sydämen tahdistinta muistuttava laite, jota potilas ohjaa kaukosäätimellä. Selkäydinstimulaattori saattaa lievittää neuropaattista kipua sekä CRPS-kipuoireyhtymää. Käytetään jonkin verran myös sepelvaltimotautiin liittyviin kipuihin.

TNS (transkutaaninen hermostimulaatio) on taskuun mahtuva paristokäyttöinen laite, jonka sähköärsytys estää kipuviestien etenemisen selkäytimestä aivoihin. Sitä on käytetty synnytys-, leikkaus- sekä niska- ja selkäkipujen lievittämiseen.

Vehnäterapiassa käsi upotetaan isoon astiaan, jossa on kuorittuja vehnänjyviä. Kädellä tehdään liikeharjoituksia samalla kun jyvät vähentävät turvotusta, stimuloivat tuntoa ja antavat lihaksille vastusta. Vehnäterapia vahvistaa lihaksia ja lisää nivelten liikkuvuutta. Sopii muun muassa CRPS-kipuoireyhtymän hoitoon.

Asiantuntijana LT Arja Helin-Salmivaara HUSista.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.