Mikä auttaa hammassärkyyn? Mitä pitää tehdä, kun lihas revähtää? Entä mikä on krapulan ensiapu? Lue niin tiedät.

Ensiapu kivun mukaan?

Hammassärky Vanha edelleen toimiva hoito on hautoa leukaperää lämpimällä tai kylmällä. Kylmä- tai lämpöpakkaus kääritään kankaaseen ennen kuin se laitetaan iholle. Lisäksi voi ottaa tulehduskipulääkettä. Säryn pitkittyessä on hakeuduttava hammaslääkäriin.

Lihasrevähdys Revähdyksiin käytetään kolmen K:n hoitoa eli kylmää, kompressio (puristusta) ja kohoasentoa. Revähtäneelle lihakselle laitetaan kylmäpakkaus tai pakastevihannespussi kankaaseen käärittynä, sen ympärille kiristetään siteeksi vaikka kaulaliina tai paita ja raaja nostetaan koholle. Kylmää ja puristusta voi käyttää kerrallaan puolisen tuntia. Lisäksi voi ottaa tulehduskipulääkettä.
Yleensä revähdykset paranevat itsekseen parissa viikossa. Jos onnut tai kättä ei pysty käyttämään, on parasta käydä lääkärissä.

Leposärky Vain levossa tuntuvan säryn yleinen syy on ns. levottomat jalat. Sitä voi helpottaa villasukilla tai lähtemällä liikkeelle. Lääkäri voi määrätä levottomiin jalkoihin samoja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, joita käytetään muun muassa Parkinsonin taudin hoidossa.

Krapula Lepo on paras lääke krapulaan. Paranemista voi jouduttaa samoin konstein kuin migreeniäkin: pimentämällä huoneen ja laittamalla otsalle kylmän kääreen. Tulehduskipulääkettä voi ottaa, jos se pysyy sisällä.

Kuukautiskipu Tulehduskipulääke on tehokas kuukautiskivuissa. Jos tietää ennalta kuukautisten alkamisajan, kipuja voi ehkäistä ottamalla ennakkoon tulehduskipulääkettä. Toistuvan kuukautiskivun syy kannattaa selvittää lääkärillä, taustalla on usein endometrioosi.

Neuvot antoi professori Pekka Hannonen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Käytä tulehduskipulääkettä oikein

Tulehduskipulääkkeitä ovat yleisimmät särkyyn, kipuun ja kuumeeseen käytettävät lääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Parasetamoli ei ole tulehduskipulääke.

Tulehduskipulääkkeitä käytetään tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kuukautis- ja vammakipujen, migreenin ja äkillisten tulehdusoireiden hoitoon. Ne eivät sovi kroonisten selkävaivojen eivätkä nivelrikon hoitoon.
Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita kivun lievittäjiä, mutta niihin liittyy mahahaavan ja sydäninfarktin vaara. Liikaa käytettynä voivat aiheuttaa jatkuvaa päänsärkyä.

MUISTA:

  • Ensisijainen valinta on parasetamoli. Jos se tuntuu tehottomalta, kokeile paketin ohjeissa tai reseptissä kerrottua enimmäisannosta.
  • Paras tapa ottaa tulehduskipulääkettä on nopeasti imeytyvä tabletti tai kapseli. Iholle siveltävät kipugeelit ovat yleensä turvallisia.
  • Älä syö rinnakkain useita tulehduskipulääkkeitä. Esimerkiksi monissa flunssalääkkeissä on mukana tulehduskipulääkettä.
  • Ota tulehduskipulääkettä kuureina, korkeintaan viikko pari kerrallaan. Pitkäaikainen käyttö lisää suolisto-ongelmia ja voi aiheuttaa jatkuvan päänsäryn.
  • Vältä tulehduskipulääkkeitä (myös uudemman polven koksibi-lääkkeitä), jos sinulla on ollut sydän- tai aivoveritulppa tai todettu valtimoita ahtauttava verisuonitauti.
  • Tulehduskipulääkkeet eivät sovi, jos sinulla on sydämen tai munuaisen vajaatoiminta, kohonneet maksa-arvot tai olet raskaana. Astmaatikolle tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa hengenahdistuskohtauksen.

Uudet ja vanhat keinot kivunhoidossa

Akupunktiossa neulojen aiheuttama ärsytys hillitsee kipuaistimuksia ja lisää elimistön omien kipuja lievittävien aineiden, endorfiinien, eritystä. Akupunktiolla hillitään niska- ja hartiakipuja, nivelrikon särkyjä ja migreeniä.
Apuvälineet lievittävät kipua tehokkaasti vähentämällä nivelten kuormitusta. Hyviä apuvälineitä ovat muun muassa tukilastat, kävelykepit, kyynärsauvat ja rollaattorit. Kotiaskareet helpottuvat erikoisvalmisteisilla veitsillä ja purkinavaajilla.

Biopalaute on apuväline lihasten löytämiseen ja harjoittamiseen. Harjoitettavalle alueelle kiinnitetään elektrodeja ja läppäriä muistuttava laite näyttää, milloin lihakset supistuvat ja milloin ne rentoutuvat. Oikeiden liikkeiden oppimista voi tehostaa kivuttomalla sähköstimulaatiolla. Biopalaute sopii virtsankarkailun, ummetuksen ja erilaisten kiputilojen, kuten migreenin hoitoon.

Huippukylmähoidossa oleskellaan muutamia minuutteja -110°C -asteisessa huoneessa pukeutuneena uimapukuun, pipoon, hansikkaisiin, sukkiin ja kenkiin. Hoito saattaa väliaikaisesti lievittää reumasairauksien aiheuttamaa kipua. Jotkut saavat saman hyödyn avantouinnista.

Peiliterapiassa aivoja huijataan uskomaan, että terveitä, toimivia käsiä on kaksi. Kuntoutettava istuu pöydän ääressä, jossa on peili kahden käden välissä. Terveen käden peilikuva auttaa huonosti toimivaa kättä tekemään liikkeitä ilman kipuja. Menetelmää on käytetty CRPS-kipuoireyhtymän ja amputaation hoidossa.

Rentoutuminen on tehokas keino kivun lievitykseen, koska keskittyminen ja mielikuvaharjoitukset suuntaavat ajatukset pois kivusta. Rentoutumistekniikoita voi opetella muun muassa fysioterapeutin tai psykiatrin opastuksella, aiheesta on myös opaskirjoja ja levyjä.

Selkäydinstimulaatio on tarkoitettu vaikean, vuosia kestäneen kivun hoitoon. Leikkauksessa selkäydinkanavaan asennetaan elektrodeja, jotka antavat värinänä tuntuvia sähköpulsseja. Ihon alle tulee sydämen tahdistinta muistuttava laite, jota potilas ohjaa kaukosäätimellä. Selkäydinstimulaattori saattaa lievittää neuropaattista kipua sekä CRPS-kipuoireyhtymää. Käytetään jonkin verran myös sepelvaltimotautiin liittyviin kipuihin.

TNS (transkutaaninen hermostimulaatio) on taskuun mahtuva paristokäyttöinen laite, jonka sähköärsytys estää kipuviestien etenemisen selkäytimestä aivoihin. Sitä on käytetty synnytys-, leikkaus- sekä niska- ja selkäkipujen lievittämiseen.

Vehnäterapiassa käsi upotetaan isoon astiaan, jossa on kuorittuja vehnänjyviä. Kädellä tehdään liikeharjoituksia samalla kun jyvät vähentävät turvotusta, stimuloivat tuntoa ja antavat lihaksille vastusta. Vehnäterapia vahvistaa lihaksia ja lisää nivelten liikkuvuutta. Sopii muun muassa CRPS-kipuoireyhtymän hoitoon.

Asiantuntijana LT Arja Helin-Salmivaara HUSista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.