Minulle on määrätty osteoporoosin hoitoon Protelos-nimistä lääkettä, jonka turvallisuutta on nyt julkisuudessa epäilty. Kuinka pitkään osteoporoosilääkettä pitää käyttää? Jos käytön lopettaa, miten pitkään teho säilyy? Onko markkinoille tullut uusia luulääkkeitä?
Protelos sisältää vaikuttavana aineena strontiumranelaattia. Lääke vähentää luun hajoamista ja stimuloi luun uudelleenmuodostumista, ja siten vähentää murtumien riskiä. Sitä käytetään miesten ja vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten vaikean osteoporoosin hoitoon.
Euroopan lääkevirasto on selvittänyt Protelos-valmisteen turvallisuutta viimeksi helmikuussa sydämeen ja verisuoniin kohdistuvien haittavaikutusten vuoksi. Suosituksena on, että valmistetta käytetään ainoastaan silloin, kun potilasta ei voida hoitaa muilla osteoporoosilääkkeillä.
Protelos ei sovi potilaille, joilla on aiemmin ollut sydän- ja verisuonisairauksia, kuten sydäninfarkti tai aivohalvaus.
Protelos, joka nautitaan rakeina suun kautta, sai Suomessa myyntiluvan vuonna 2004. Samoihin aikoihin markkinnoille tuli toinen osteoporoosilääke, lisäkilpirauhashormonia muistuttava teriparatidi (Forsteo), jota pistetään kerran vuorokaudessa ihon alle. Proteloksen jälkeen on markkinoille tullut denosumabia sisältävä Prolia. Se annostellaan kahdesti vuodessa ihon alle.
Vanhempia osteoporoosilääkkeitä ovat bisfosfonaatit, kuten suun kautta otettavat alendronaattia, risedronaattia tai ibandronaattia sisältävät valmisteet sekä kerran vuodessa suoneen annosteltava tsoledronihappo.
Naisten osteoporoosin hoitoon voidaan käyttää myös suun kautta otettavaa raloksifeenia sekä eri tavoin annosteltavaa estrogeenia, jos on vaihdevuosioireita.
Kaikkien osteoporoosin lääkehoitojen tavoitteena on estää vaikeita murtumia, erityisesti nikama- ja lonkkamurtumia.
Sopivin lääke ja hoidon kesto valitaan yksilöllisesti kullekin potilaalle. Siksi osteoporoosin hoidosta on viisainta keskustella oman lääkärin kanssa. Tärkeää on myös huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista, harrastaa sopivasti liikuntaa ja välttää kaatumisia.
Jos tupakoi, se kannattaa lopettaa. Savuttomuudesta on hyötyä muutenkin kuin luun terveyden näkökulmasta.
Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
en ainakaan usko sivuihin joille ei voi kommentoida ja niin että myös negatiiviset kommentit säilytetää. useat sivut ovat ensin kauniilla kertomuksilla ja tosiasioilla alkavia jotta tulee uskottavuutta ja lopussa hurjaa mainiosta.
Osteoporoosi?
Kuuntele tämä ohjelma:
27.09.15
Osa 1/1 (29:28)