Hajusteet aiheuttavat monille ikäviä oireita: nenä vuotaa, silmiä kirveltää ja kurkkua kutittaa. Allergiaa yleisempää on tuoksuyliherkkyys. Turhia hajusteita on hyvä välttää, mutta kaikista tuoksuista ei kannata luopua. Lue asiantuntijan vastaukset hajustekysymyksiin.

1. Onko hajusteista haittaa?

Hajusteet kuuluvat kolmen eniten allergisoivan kosmetiikan ainesosan joukkoon. Mitä enemmän ja kauemmin käyttää helposti allergisoivia hajusteita, sitä todennäköisemmin herkistyy niille. Allergia tulee yleensä vuosien käytön jälkeen, ja toiset ovat alttiimpia allergisoitumaan kuin toiset.

2. Miten hajusteallergia oireilee?

Kutisevana ihottumana niissä kohdissa, missä tuotetta on käytetty, kuten kasvoissa ja kaulalla. Hajuste­allergiasta kärsii pari prosenttia väestöstä, eikä määrä ole Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen arvion perusteella lisääntynyt.

3. Nenä ja silmät vuotavat tuoksuista, onko se allergiaa?

Ei, silloin kyseessä on tuoksuyliherkkyys, joka vaivaa ainakin 10 prosenttia. Tuoksuyliherkillä  haju särkee päätä, ärsyttää hengitysteitä tai aiheuttaa pahoinvointia. Tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy jatkuvasti.

4 Miksi tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy?

 Syitä ei täysin tiedetä. On epäilty, että kaupungistuminen, saasteet ja sisäilman ongelmat, kuten homeet, voisivat olla syynä. Tuoksuyliherkkyyden aiheuttamat ongelmat vaihtelevat. Osalle hajusteettomatkin tuotteet aiheuttavat ongelmia. Toisille riittää, ettei tuotteessa ole parfumia, aromaa tai jotain 26:sta eniten allergisoivasta tuoksusta.

5. Mistä tiedän, onko tuotteessa hajusteita?

Hajusteettomissa tuotteissa yleensä lukee hajusteeton. Jos sitä ei ole mainittu, kannattaa ainesosaluettelosta eli INCI-listasta etsiä sanoja parfum, aroma tai 26 yleisimmin allergiaa aiheuttavaa hajustetta, kuten limonene, linalool jne. Kannattaa myös nuuskia testituotetta ennen ostamista.

Hypotuoksuissa allergiaa aiheuttavaa ominaisuutta on poistettu. Mutta sekin on tuoksu, eikä välttämättä sovi tuoksuyliherkille. Hypotuoksun pakkauksen kyljessä lukee ”hypotuoksu” ja INCI-listasta löytyy sana parfum.

6.  Mitä ainesosaluettelossa on pakko ilmoittaa?

Hajusteita on tuhansia, mutta erikseen pitää mainita 26 eniten allergisoivaa. Muista kerrotaan vain yleistermeillä parfum tai aroma.

7. Onko hajusteettomalla ja tuoksuttomalla eroa?

Hajusteettomaan tuotteeseen ei ole lisätty lainsäädännön hajusteeksi määriteltyä raaka-ainetta. Hajuton tai tuoksuton tarkoittaa, että tuote ei haise miltään. Se taas on mahdotonta, sillä hajusteettomillakin raaka-aineilla on ominaistuoksunsa. Kaikki haisee joltakin!

8.  Voivatko luonnontuoksut allergisoida?

Asiasta kiistellään. Esimerkiksi limonene on yksi yleisimmistä allergiaa aiheuttavista hajusteista. Ainetta voidaan tehdä laboratoriossa synteettisesti tai sitä voidaan eristää labororio-oloissa eteerisestä öljystä. Lopputuloksena on kaksi limonene-molekyyliä. Molekyylirakenteiden välillä voi olla hienoista eroa. Mahdollinen allergisoivuus on silti sama.
Luonnonkosmetiikassa voi olla tuoksuvia kasveja, kuten rosmariini ja laventeli. Ne eivät aiheuta kosketusallergiaa hajusteallergisille, mutta eivät välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

9. Onko hajusteeton luonnonkosmetiikka oikeasti hajusteetonta?

Joskus jotkut ei-hajusteiksi luokitellut raaka-aineet voivat tuoksua, mutta tuote on silti hajusteeton. Mutta ei välttämättä hajuton.
Hajusteallergiset voivat siis käyttää hajusteettomia tuotteita, mutta tuoksuyliherkät joutuvat koehaistamaan myös hajusteettomat, koska he eivät välttämättä siedä kaikkia hajusteettomiakaan raaka-aineita ja niiden ominaistuoksua.

 10.  Pitääkö tuoksuja välttää, jos ne tuntuvat ärsyttävän?

Jos hajusteet selkeästi ärsyttävät, kannattaa valita tuotteita, jotka eivät ärsytä. Mikäli nenä sietää muutamia mietoja tuoksuja, ne kannattaa pitää valikoimissa. Jos hajuista tulee todella sairaaksi, ei niillä voi itseään siedättää. Pahoista tuoksuyliherkkyyden oireista kärsivän kannattaa mennä lääkärin juttusille.

Kysymyksiin vastasivat allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa ja innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni, Lumene Oy.

Lue lisää: Allergia selviää kokeilemalla

Älä vältä liikaa

 • Hajusteallergiaa testataan erityisillä seoksilla. Niillä saadaan kiinni suurin osa hajusteallergioista.
 • Hajusteita (parfum) on kuutisen tuhatta erilaista ja vain osa yleisimmin allergiaa aiheuttavista hajusteista testataan.
 • Koska kaikkia hajusteaineita ei pystytä testaamaan, hajusteallergia voidaan diagnosoida suhteellisen varmasti testitulosten ja käyttäjäkokemusten perusteella.
 • Positiivinen testitulos on suuntaa antava ja tarkoittaa yleensä, että kaikkia hajusteita pitäisi välttää iholla.
 • Testiaineiden lisäksi termin parfum takana voi olla useita muitakin aineita, jotka saattavat allergisoida, mutta niitä ei ole vain testattu.
Innostuessaan Juha Vähäkangas lukee kirjan päivässä.

Diabeteksen liitännäissairaus vei jalan pastori Juha Vähäkankaalta. Mustimmassa vaiheessa edes lukeminen ei maistunut. Onneksi lukuilo on palannut. Ja sitä hän haluaa levittää muillekin.

Kun Juha Vähäkankaan, 48, jalka yllättäen ambutoitiin 2015, hän joutui olemana sairaalassa 2,5 kuukautta. Ensi alkuun Juha ei jaksanut lukea riviäkään.

– Olin peloissani. Mietin, onko lukuintoni hävinnyt. Sitten eräs ystävä toi minulle, kuten hän sanoi, kevyen "hömppäromaanin". Ilokseni sain sen luettua ja siitä se taas lähti.

Kun ystävät, tuttavat ja työkaverit kuulivat, että pastori on päässyt lukuvauhtiin, kantoivat he hänelle kassikaupalla lempilukemista: runokirjoja, sarjakuvakirjoja, pokkareita ja dekkareita.

Innostuessaan Juha Vähäkangas lukee kirjan päivässä ja kirjoittaa säännöllisesti sanomalehteen kirja-arvioita ja kolumneja. Sanomalehden verkkosivuille hän kirjoittaa blogia Sielun silmin.

Kuten hän blogissaan kirjoittaa, jokainen onnistuminen leikkauksen jälkeen on kasvattanut itseluottamusta. Niitä ovat olleet esimerkiksi ensimmäinen kävely ruokakauppaan ja postiin, ensimmäinen linja-automatka ja ensimmäinen työtehtävä. Elämä on asettumassa paikoilleen.

– Lukekaa hyviä kirjoja, nauttikaa luonnon antimista ja eläkää ihmisiksi, pastori kehottaa lopuksi.

Juhan kirjasyksyyn top 10

 1. Katja Kallio: Yön kantaja, Otava 2017.
 2. Anneli Kanto: Lahtarit, Gummerus 2017.
 3. Elly Griffiths: Risteyskohdat, Tammi 2017.
 4. Ljudmila Ulitskaja: Daniel Stein, Siltala 2016.
 5. Eino Leinon Helkavirret (sarjakuva-albumi), Arktinen Banaani 2015.
 6. Leo Ylitalo: Sururisti, Nordbooks 2016.
 7. Minna Rytisalo: Lempi, Gummerus 2016.
 8. Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu, Tammi 2017.
 9. Pekka Hyysalo: Fight back, Tammi 2016.
 10. Jenni Haukio (toim): Katso pohjoista taivasta, Otava 2017.

Lue Juha Vähäkankaan tarina Hyvä terveys 12/17. Tilaaja voi lukea lehden ilmaiseksi digilehdet.fi-palvelusta.

erektio-ongelma

Olen 28-vuotias mies, jolla on ongelmia erektion ylläpitämisessä. Olen pari vuotta ollut yhdessä vaimoni kanssa ja viimeisen vuoden aikana olemme rakastelleet lähes joka päivä. Minä haluan vaimoani, mutta erektioni laantuu yhdynnän aikana. Se kuitenkin palaa hetken päästä takaisin. Mistä tämä johtuu? Minulla on epäilys fibromyalgiasta, sillä kärsin kivuista jatkuvasti. Voivatko kivut vaikuttaa erektioon?

EREKTIOHÄIRIÖ ei ole keskeisin kardiologin osaamisalue, mutta aika usein potilaat kysyvät asiasta kardiologilta.Tätä vastausta varten tarkistin myös Duodecimin terveyskirjastosta, mitä siellä aiheesta oli kirjoitettu. Siellä todetaan kyselytutkimuksiin nojautuen, että kolmella neljästä miehestä yhdyntä epäonnistuu erektiovaikeuksien vuoksi joka viidennellä yrityskerralla. Ajoittainen erektiovaikeus on siis tavallista.

Ongelmia voi ilmetä joko erektion alkamisessa tai ylläpitämisessä yhdynnän aikana. Erektiovaikeus yhdistetään hyvin monenlaisiin tekijöihin. Se voi johtua psykologisista syistä, erilaisista sairauksista tai niiden hoitoon käytetyistä lääkkeistä.

Yhdyntä on hyvin intiimi asia ja on ymmärrettävää, että henkinen tila ja aiemmat kokemukset voivat vaikuttaa siihen. Stressi, väsymys, häpeä, syyllisyys, traumaattiset kokemukset ja pelko epäonnistumisesta voivat johtaa erektiovaikeuksiin.

Myös parisuhdeongelmat tai kumppanin käyttäytyminen vaikeuttavat erektiota. Monet krooniset sairaudet, kuten verenpainetauti, valtimosairaudet ja diabetes voivat aiheuttaa erektiohäiriötä.

Lihavuus, runsas alkoholin käyttö ja unilääkkeet liitetään myös erektiovaikeuteen itsenäisinä tekijöinä.

Kysyjän tapauksessa krooninen fibromyalgiasta aiheutuva kipu voi häiritä erektiota. Kovin vaikealta häiriö ei onneksi vaikuta, kun yhdyntä kuitenkin onnistuu lähes päivittäin.

Liitän tähän pari kirjallisuusviitettä, joista löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa: Apter Dan ym: Seksuaalisuus (Duodecim 2007) ja Kontula Osmo: Mielen seksuaalisuus (Duodecim 2012).

Lisää tietoa erektio-ongelmista Terveyskirjastossa.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.