Hajusteet aiheuttavat monille ikäviä oireita: nenä vuotaa, silmiä kirveltää ja kurkkua kutittaa. Allergiaa yleisempää on tuoksuyliherkkyys. Turhia hajusteita on hyvä välttää, mutta kaikista tuoksuista ei kannata luopua. Lue asiantuntijan vastaukset hajustekysymyksiin.

1. Onko hajusteista haittaa?

Hajusteet kuuluvat kolmen eniten allergisoivan kosmetiikan ainesosan joukkoon. Mitä enemmän ja kauemmin käyttää helposti allergisoivia hajusteita, sitä todennäköisemmin herkistyy niille. Allergia tulee yleensä vuosien käytön jälkeen, ja toiset ovat alttiimpia allergisoitumaan kuin toiset.

2. Miten hajusteallergia oireilee?

Kutisevana ihottumana niissä kohdissa, missä tuotetta on käytetty, kuten kasvoissa ja kaulalla. Hajuste­allergiasta kärsii pari prosenttia väestöstä, eikä määrä ole Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen arvion perusteella lisääntynyt.

3. Nenä ja silmät vuotavat tuoksuista, onko se allergiaa?

Ei, silloin kyseessä on tuoksuyliherkkyys, joka vaivaa ainakin 10 prosenttia. Tuoksuyliherkillä  haju särkee päätä, ärsyttää hengitysteitä tai aiheuttaa pahoinvointia. Tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 Miksi tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy?

 Syitä ei täysin tiedetä. On epäilty, että kaupungistuminen, saasteet ja sisäilman ongelmat, kuten homeet, voisivat olla syynä. Tuoksuyliherkkyyden aiheuttamat ongelmat vaihtelevat. Osalle hajusteettomatkin tuotteet aiheuttavat ongelmia. Toisille riittää, ettei tuotteessa ole parfumia, aromaa tai jotain 26:sta eniten allergisoivasta tuoksusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Mistä tiedän, onko tuotteessa hajusteita?

Hajusteettomissa tuotteissa yleensä lukee hajusteeton. Jos sitä ei ole mainittu, kannattaa ainesosaluettelosta eli INCI-listasta etsiä sanoja parfum, aroma tai 26 yleisimmin allergiaa aiheuttavaa hajustetta, kuten limonene, linalool jne. Kannattaa myös nuuskia testituotetta ennen ostamista.

Hypotuoksuissa allergiaa aiheuttavaa ominaisuutta on poistettu. Mutta sekin on tuoksu, eikä välttämättä sovi tuoksuyliherkille. Hypotuoksun pakkauksen kyljessä lukee ”hypotuoksu” ja INCI-listasta löytyy sana parfum.

6.  Mitä ainesosaluettelossa on pakko ilmoittaa?

Hajusteita on tuhansia, mutta erikseen pitää mainita 26 eniten allergisoivaa. Muista kerrotaan vain yleistermeillä parfum tai aroma.

7. Onko hajusteettomalla ja tuoksuttomalla eroa?

Hajusteettomaan tuotteeseen ei ole lisätty lainsäädännön hajusteeksi määriteltyä raaka-ainetta. Hajuton tai tuoksuton tarkoittaa, että tuote ei haise miltään. Se taas on mahdotonta, sillä hajusteettomillakin raaka-aineilla on ominaistuoksunsa. Kaikki haisee joltakin!

8.  Voivatko luonnontuoksut allergisoida?

Asiasta kiistellään. Esimerkiksi limonene on yksi yleisimmistä allergiaa aiheuttavista hajusteista. Ainetta voidaan tehdä laboratoriossa synteettisesti tai sitä voidaan eristää labororio-oloissa eteerisestä öljystä. Lopputuloksena on kaksi limonene-molekyyliä. Molekyylirakenteiden välillä voi olla hienoista eroa. Mahdollinen allergisoivuus on silti sama.
Luonnonkosmetiikassa voi olla tuoksuvia kasveja, kuten rosmariini ja laventeli. Ne eivät aiheuta kosketusallergiaa hajusteallergisille, mutta eivät välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

9. Onko hajusteeton luonnonkosmetiikka oikeasti hajusteetonta?

Joskus jotkut ei-hajusteiksi luokitellut raaka-aineet voivat tuoksua, mutta tuote on silti hajusteeton. Mutta ei välttämättä hajuton.
Hajusteallergiset voivat siis käyttää hajusteettomia tuotteita, mutta tuoksuyliherkät joutuvat koehaistamaan myös hajusteettomat, koska he eivät välttämättä siedä kaikkia hajusteettomiakaan raaka-aineita ja niiden ominaistuoksua.

 10.  Pitääkö tuoksuja välttää, jos ne tuntuvat ärsyttävän?

Jos hajusteet selkeästi ärsyttävät, kannattaa valita tuotteita, jotka eivät ärsytä. Mikäli nenä sietää muutamia mietoja tuoksuja, ne kannattaa pitää valikoimissa. Jos hajuista tulee todella sairaaksi, ei niillä voi itseään siedättää. Pahoista tuoksuyliherkkyyden oireista kärsivän kannattaa mennä lääkärin juttusille.

Kysymyksiin vastasivat allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa ja innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni, Lumene Oy.

Lue lisää: Allergia selviää kokeilemalla

Älä vältä liikaa

  • Hajusteallergiaa testataan erityisillä seoksilla. Niillä saadaan kiinni suurin osa hajusteallergioista.
  • Hajusteita (parfum) on kuutisen tuhatta erilaista ja vain osa yleisimmin allergiaa aiheuttavista hajusteista testataan.
  • Koska kaikkia hajusteaineita ei pystytä testaamaan, hajusteallergia voidaan diagnosoida suhteellisen varmasti testitulosten ja käyttäjäkokemusten perusteella.
  • Positiivinen testitulos on suuntaa antava ja tarkoittaa yleensä, että kaikkia hajusteita pitäisi välttää iholla.
  • Testiaineiden lisäksi termin parfum takana voi olla useita muitakin aineita, jotka saattavat allergisoida, mutta niitä ei ole vain testattu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla