Hajusteet aiheuttavat monille ikäviä oireita: nenä vuotaa, silmiä kirveltää ja kurkkua kutittaa. Allergiaa yleisempää on tuoksuyliherkkyys. Turhia hajusteita on hyvä välttää, mutta kaikista tuoksuista ei kannata luopua. Lue asiantuntijan vastaukset hajustekysymyksiin.

1. Onko hajusteista haittaa?

Hajusteet kuuluvat kolmen eniten allergisoivan kosmetiikan ainesosan joukkoon. Mitä enemmän ja kauemmin käyttää helposti allergisoivia hajusteita, sitä todennäköisemmin herkistyy niille. Allergia tulee yleensä vuosien käytön jälkeen, ja toiset ovat alttiimpia allergisoitumaan kuin toiset.

2. Miten hajusteallergia oireilee?

Kutisevana ihottumana niissä kohdissa, missä tuotetta on käytetty, kuten kasvoissa ja kaulalla. Hajuste­allergiasta kärsii pari prosenttia väestöstä, eikä määrä ole Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen arvion perusteella lisääntynyt.

3. Nenä ja silmät vuotavat tuoksuista, onko se allergiaa?

Ei, silloin kyseessä on tuoksuyliherkkyys, joka vaivaa ainakin 10 prosenttia. Tuoksuyliherkillä  haju särkee päätä, ärsyttää hengitysteitä tai aiheuttaa pahoinvointia. Tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy jatkuvasti.

4 Miksi tuoksu- ja kemikaaliyliherkkyys lisääntyy?

 Syitä ei täysin tiedetä. On epäilty, että kaupungistuminen, saasteet ja sisäilman ongelmat, kuten homeet, voisivat olla syynä. Tuoksuyliherkkyyden aiheuttamat ongelmat vaihtelevat. Osalle hajusteettomatkin tuotteet aiheuttavat ongelmia. Toisille riittää, ettei tuotteessa ole parfumia, aromaa tai jotain 26:sta eniten allergisoivasta tuoksusta.

5. Mistä tiedän, onko tuotteessa hajusteita?

Hajusteettomissa tuotteissa yleensä lukee hajusteeton. Jos sitä ei ole mainittu, kannattaa ainesosaluettelosta eli INCI-listasta etsiä sanoja parfum, aroma tai 26 yleisimmin allergiaa aiheuttavaa hajustetta, kuten limonene, linalool jne. Kannattaa myös nuuskia testituotetta ennen ostamista.

Hypotuoksuissa allergiaa aiheuttavaa ominaisuutta on poistettu. Mutta sekin on tuoksu, eikä välttämättä sovi tuoksuyliherkille. Hypotuoksun pakkauksen kyljessä lukee ”hypotuoksu” ja INCI-listasta löytyy sana parfum.

6.  Mitä ainesosaluettelossa on pakko ilmoittaa?

Hajusteita on tuhansia, mutta erikseen pitää mainita 26 eniten allergisoivaa. Muista kerrotaan vain yleistermeillä parfum tai aroma.

7. Onko hajusteettomalla ja tuoksuttomalla eroa?

Hajusteettomaan tuotteeseen ei ole lisätty lainsäädännön hajusteeksi määriteltyä raaka-ainetta. Hajuton tai tuoksuton tarkoittaa, että tuote ei haise miltään. Se taas on mahdotonta, sillä hajusteettomillakin raaka-aineilla on ominaistuoksunsa. Kaikki haisee joltakin!

8.  Voivatko luonnontuoksut allergisoida?

Asiasta kiistellään. Esimerkiksi limonene on yksi yleisimmistä allergiaa aiheuttavista hajusteista. Ainetta voidaan tehdä laboratoriossa synteettisesti tai sitä voidaan eristää labororio-oloissa eteerisestä öljystä. Lopputuloksena on kaksi limonene-molekyyliä. Molekyylirakenteiden välillä voi olla hienoista eroa. Mahdollinen allergisoivuus on silti sama.
Luonnonkosmetiikassa voi olla tuoksuvia kasveja, kuten rosmariini ja laventeli. Ne eivät aiheuta kosketusallergiaa hajusteallergisille, mutta eivät välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

9. Onko hajusteeton luonnonkosmetiikka oikeasti hajusteetonta?

Joskus jotkut ei-hajusteiksi luokitellut raaka-aineet voivat tuoksua, mutta tuote on silti hajusteeton. Mutta ei välttämättä hajuton.
Hajusteallergiset voivat siis käyttää hajusteettomia tuotteita, mutta tuoksuyliherkät joutuvat koehaistamaan myös hajusteettomat, koska he eivät välttämättä siedä kaikkia hajusteettomiakaan raaka-aineita ja niiden ominaistuoksua.

 10.  Pitääkö tuoksuja välttää, jos ne tuntuvat ärsyttävän?

Jos hajusteet selkeästi ärsyttävät, kannattaa valita tuotteita, jotka eivät ärsytä. Mikäli nenä sietää muutamia mietoja tuoksuja, ne kannattaa pitää valikoimissa. Jos hajuista tulee todella sairaaksi, ei niillä voi itseään siedättää. Pahoista tuoksuyliherkkyyden oireista kärsivän kannattaa mennä lääkärin juttusille.

Kysymyksiin vastasivat allergia- ja kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa ja innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni, Lumene Oy.

Lue lisää: Allergia selviää kokeilemalla

Älä vältä liikaa

  • Hajusteallergiaa testataan erityisillä seoksilla. Niillä saadaan kiinni suurin osa hajusteallergioista.
  • Hajusteita (parfum) on kuutisen tuhatta erilaista ja vain osa yleisimmin allergiaa aiheuttavista hajusteista testataan.
  • Koska kaikkia hajusteaineita ei pystytä testaamaan, hajusteallergia voidaan diagnosoida suhteellisen varmasti testitulosten ja käyttäjäkokemusten perusteella.
  • Positiivinen testitulos on suuntaa antava ja tarkoittaa yleensä, että kaikkia hajusteita pitäisi välttää iholla.
  • Testiaineiden lisäksi termin parfum takana voi olla useita muitakin aineita, jotka saattavat allergisoida, mutta niitä ei ole vain testattu.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.