Yllättävä kipu säikäyttää: pitääkö minun lähteä lääkäriin heti vai voinko kokeilla lepoa ja särkylääkettä? Erikoislääkäri kertoo vaarallisen rintakivun merkit.

 Jos yhtäkkiä tulee puristava rintakipu eikä jaksakaan vastamäessä samaan tahtiin kuin ennen, täytyy lähteä lääkäriin. Kipuun liittyy epämääräistä huonoa oloa ja kylmä hiki nousee pintaan. Kysymyksessä on todennäköisimmin sepelvaltimotauti, tietää kardiologian erikoislääkäri Jyrki Lilleberg Peijaksen sairaalasta Vantaalta.

Useimmiten potilas on 60–70-vuotias mies.

– Jotkut miehistä tulevat vastaanotolle vähän vastahakoisesti, vaimon käskystä. Vähitellen he sitten avautuvat: jotain outoa on ollut jo monta päivää, on alkanut kovin helposti väsyttää. Tämän ikäryhmän miehissä on vielä niitäkin, jotka eivät suostu hakemaan apua.

– Miehillä on monesti korkea kynnys myöntää, että jotain on vialla. Tuntuu, etteivät he kehtaa kertoa kenellekään, että ovat kipeitä. ”Täysin terve” mies löydetään sitten kuolleena.

Närästystäkö?

Usein oireet saattavat olla lievempiä ja epämääräisempiä, esimerkiksi närästyksen tunne, joka ei mene ohi.

Monet nuoremmat miehet ovat ajatelleet olevansa terveitä ja torjuvat hyvin voimakkaasti ajatuksen sydänsairaudesta. Asenne voi olla sellainen, vaikka isä olisi kuollut viisikymppisenä ja närästystään ihmettelevä tietäisi siis omankin riskinsä. Moni aloittaa silti tupakoinnin ja uhmaa muutenkin elämäntavoillaan kohtaloaan.

Miesten sepelvaltimotaudin oireiden arviointi on lääkärille yleensä melko helppoa, sillä tauti käyttäytyy heillä kaavan mukaan. Tavallisin oire on rasituksessa rintaa puristava vyömäinen kipu, joka alkaa liikkeelle lähtiessä. Se voi kuitenkin helpottaa, kun hetken lepää ja lähtee uudelleen.

– Yleensä kipua ei voi paikallistaa tiettyyn pisteeseen, vaan se on laajempaa. Pistemäinen, esimerkiksi hengityksen tai rintakehän liikkeiden mukaan muuttuva kipu johtuu useimmiten jostain muusta kuin sydämestä.

– Tyypillistä sydänperäiselle kivulle on sen säteileminen vatsaan, leukaperiin ja etenkin vasempaan käsivarteen. Olo on niin tuskaisa, että se kyllä pysäyttää, Lilleberg sanoo.

Naisen oireet hämäävät

Naisten sepelvaltimotauti on huomattavasti vaikeampi tunnistaa, sillä oireet ovat monimuotoisempia ja usein epämääräisiä.

– Puristava rintakipu on naisillakin tavallisin oire, mutta se ei aina liity rasitukseen vaan voi yllättää vaikka kesken työpäivän. Rintakipu voi myös seurata voimakasta tunnetilaa, vaikka järkytystä.

– Oireiden epämääräisyydestä huolimatta naisten selviytymismahdollisuudet ovat kuitenkin yhtä hyvät kuin miesten, koska he lähtevät lääkäriin miehiä herkemmin.

Naisten sepelvaltimotaudin jäljille pääsy on usein vaikeampaa kuin miesten, se vaatii paljon työtä ja tutkimista rasituskokeista joskus varjoainekuvauksiin.

Vaarallista tykytystä

Sepelvaltimotautiin voi myös liittyä vaarallisia eteisvärinästä johtuvia kammioperäisiä rytmihäiriökohtauksia. Rytmihäiriö tuntuu äkillisenä sydämen sykkeen nopeutumisena ja tykytyksenä, siihen voi pahimmillaan liittyä silmissä pimeneminen tai jopa tajunnan menetys. Huonolla tuurilla seurauksena on äkkikuolema.

– Eteisvärinä on useimmiten vaarattomampi rytmihäiriö, tällöin syke on nopea ja epäsäännöllinen eikä rasituksessa tahdo jaksaa ollenkaan.

Jos eteisvärinä on jatkunut alle kaksi vuorokautta, se voidaan hoitaa sähköisellä rytminsiirrolla sairaalassa. Mutta jos eteisvärinä on kestänyt pitempään, joudutaan aloittamaan veren hyytymistä estävä lääkitys. Rytminsiirto voidaan tehdä, kun lääkitys on kestänyt vähintään kolme viikkoa.

Ensimmäinen eteisvärinäkohtaus luonnollisesti pelästyttää ja saa lähtemään vastaanotolle saman tien. Tosin jos samanlaista on ollut ennenkin, diagnoosi on tehty ja uusi kohtaus tulee yöllä, voi odottaa aamuun ennen kuin lähtee lähimpään paikkaan, jossa voidaan ottaa sydänfilmi.

– Lääkärille lähtöä ei kuitenkaan saisi kovasti pitkittää. Huomattavasti vähemmällä pääsee, jos hoito päästään aloittamaan kahden vuorokauden kuluessa, Jyrki Lilleberg muistuttaa.

LUE MYÖS:
Tunnista selkäkipu
Tunnista vatsakipu
Tunnista pääkipu

Lähde lääkäriin, jos rintakipu

  • tulee rasituksessa
  • puristaa ja nostaa kylmän hien
  • säteilee vatsaan ja käsivarteen
  • liittyy närästyksen tunteeseen
  • liittyy rytmihäiriökohtaukseen
Vierailija

Tunnista vaarallinen rintakipu

Noilla neuvoilla ja kommenteilla ja niitä naudattamalla voi monta ihmistä ehtiä kuolemaan ennen aikojaan. Minulla on esiintynyt molemmilla puolilla rintaa sydämestä johtuvia rintakipuja ja jotka ovat säteilleet kaulalle ja olkapäille. Olen ajellut kymmeniä kertoja ampbulanssilla yliopistollisen sairaalan ensiapuun eivätkä ole koskaann käännyttäbeet takaisin. Kerron yhden tositapahtuman. Olin kuntosalilla ja siellä tuli rintakipuja , soitin sairaalan ensiapuun, että mitä pitäisi tehdä. sieltä...
Lue kommentti
kokemustaOn

Tunnista vaarallinen rintakipu

AnnBell kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Noilla neuvoilla ja kommenteilla ja niitä naudattamalla voi monta ihmistä ehtiä kuolemaan ennen aikojaan. Minulla on esiintynyt molemmilla puolilla rintaa sydämestä johtuvia rintakipuja ja jotka ovat säteilleet kaulalle ja olkapäille. Olen ajellut kymmeniä kertoja ampbulanssilla yliopistollisen sairaalan ensiapuun eivätkä ole koskaann käännyttäbeet takaisin. Kerron yhden tositapahtuman. Olin kuntosalilla ja siellä tuli rintakipuja , soitin sairaalan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.