
Ihannevatsa toimii niin, ettei sitä huomaa, mutta aina ei niin ole. Lue asiantuntijan vinkit, kuinka itse voit helpottaa oloasi, jos närästää, kivistää tai kuplii.
Kun vatsa saa lämmintä puuroa, ruisleipää, vehnäleseitä, salaattia, marjoja, perunaa ja porkkanaa, se on hyväntuulinen. Se on tyytyväinen, kun sinne syötetään vähärasvaista lihaa ja kalaa sekä riittävästi nestettä.
Moni vatsa hyräilee lempeästi myös maitohappobakteereita sisältävistä maitotuotteista, kuten jogurteista, piimästä ja maidostakin.
Ihannevatsa toimii niin, että sen unohtaa. Hyvin toimivassa mahassa järeäkin ruoka pilkkoutuu ja sujahtaa vatsasta ohutsuoleen ilman oireita. Silloin sillä on eväitä käsitellä aika ajoin myös chiliä, valkosipulia ja muita vahvoja mausteita sekä hapanta valko- tai punaviiniä.
Kiusallinen närästys
Joskus hyväntuulinenkin vatsa äksyilee: Rintalastan takana polttaa ja ruoka tuntuu pyrkivän takaisin suuhun. On pakko röyhtäillä.
– Ei varmaan löydy yhtään ihmistä, jolla ei joskus olisi ollut esimerkiksi närästystä, ilmavaivoja tai joitain muita mahavaivoja, sanoo gastroenterologi Jukka Toivonen.
Yleisin vatsavaiva suomalaisilla lienee refluksitauti. Sen oireita on aika ajoin yli kymmenellä prosentilla ihmisistä. Refluksitaudissa ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas löystyy ja mahahapot pääsevät nousemaan ylös. Närästyksen lisäksi potilas kärsii usein myös turvotuksesta ja ilmavaivoista, joskus ummetuksestakin.
– Oireita pahentavat rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, valkoviini, sitrushedelmät ja liian suuret ateriat, Toivonen kertoo.
Ruokailutottumuksillaan voi siis vaikuttaa oireisiin. Jo pelkät ruokavalion muutokset saattavat rauhoittaa vatsaa.
Kirjapino sängynpäätyyn
Jukka Toivonen sanoo, että joillakin vanhemmilla ihmisillä ruokatorven alaosan limakalvo muuttuu happoa sietäväksi ja närästysoireet häviävät sen takia. Se ei ole kuitenkaan hyvä asia. Limakalvomuutokset olisi aina hyvä tutkia, sillä ne altistavat syövälle.
Joitakin auttaa se, että nukkuu ylävartalo hieman koholla eli nostaa sängyn päätyä parikymmentä senttiä vaikka kirjapinolla jalkojen alla.
Toisille apua tuovat apteekista saatavat reseptivapaat limakalvon suojavalmisteet tai mahahappoa neutraloivat tuotteet. Hankaliin oireisiin lääkäri voi määrätä hapon erityksen estolääkettä, jota otetaan joko vain silloin kun närästää tai kuuriluonteisesti aika ajoin.
Puoli kiloa kasviksia
Kliinisen ravitsemustieteen dosentti Kirsi Laitisen mukaan hyvinvoiva vatsa tarvitsee monipuolista ruokaa, muun muassa vajaa puoli kiloa kasviksia tai hedelmiä päivässä. Se tarkoittaa noin viittä annosta joka ainut päivä.
Myös se, ettei syö kauhean myöhään illalla, ainakaan kovin isoja annoksia, voi vähentää närästysoireita.
Vatsalle tekee ylipäätään hyvää sopivan kokoiset annokset kevyttä ja vähärasvaista ruokaa, joka ei venytä mahalaukkua äärimmilleen. Tärkeää ruoassa on monipuolinen kokonaisuus, jossa on riittävästi leipää, puuroa tai muita kokojyvätuotteita, maitotuotteita sekä vihanneksia eikä liikaa kovia rasvoja, kuten makkaroita, rasvaisia juustoja, munkkeja tai viinereitä.
– Yksilöllisiin vaivoihin löytyy avuksi sopiva ruokavalio ja ateriarytmi kokeilemalla, Kirsi Laitinen sanoo.
Apua ärtyvään suoleen
Vatsalle tärkeä ruoka on leipä, jossa pitäisi olla paljon kuituja. Niitä saa myös puurosta, leseistä ja vaikkapa pellavansiemenistä sekä kasviksista. Kirsi Laitisen mukaan kuitu sitoo itseensä nestettä ja nopeuttaa ravinnon läpimenoa elimistössä. Kuidun lisääminen ruokaan vähitellen muutaman viikon aikana voi helpottaa vatsaoireita.
Kaasua muodostavien ruokien, kuten kaalin, sipulin ja herneiden, korvaaminen muilla kasviksilla saattaa auttaa.
Ruoansulatus ei toimi, jos ei liiku. Siksi vaikkapa kävely töihin tai portaiden käyttö hissin sijasta voivat vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan. Säännöllinen liikuntaharrastus ehkäisee paitsi ruoansulatusvaivoja myös ylipainoa, joka lisää toiminnallisten vatsavaivojen riskiä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä on toinen tyypillinen vatsan toimintaan liittyvä vaiva. Senkin kanssa voi elää, mutta hankalista oireista kannattaa kertoa lääkärille.
Ärtyvä suoli aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipua sekä vaihdellen ummetusta ja ripulia. Oireyhtymään ei ole täsmälääkettä, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa suolen toimintaa rauhoittavilla lääkkeillä tai kuituvalmisteilla.
LUE LISÄÄ:
VATSAA HEMMOTTELEVAT
- säännöllinen ateriarytmi
- riittävä liikunta
- kuitupitoinen ruoka
- rauhallinen ruokailu
- monipuolinen ruoka
- kohtuullisen kokoiset ateriat
- säännöllinen vessassakäynti