– Yritän opetella hyväksymään, että äiti ajattelee asioita omista lähtökohdistaan ja tarkoittaa parastamme, Henna miettii. Kuva: Amanda Aho
– Yritän opetella hyväksymään, että äiti ajattelee asioita omista lähtökohdistaan ja tarkoittaa parastamme, Henna miettii. Kuva: Amanda Aho

Rakkaus lapsenlapseen yhdistää Hennaa, 40, ja hänen äitiään Helenaa, 67.

Säntilliseen elämään kasvatetun Helenan, 67, on joskus ollut vaikea ymmärtää tyttärensä Hennan valintoja.

Helena on eläkkeellä oleva lastenhoitaja. Henna taas on boheemi, omaa sisäistä ääntään kuunteleva tanssitaiteilija ja muusikko.

Silti Helena on aina ollut aktiivisesti läsnä Hennan ja Nupun elämässä. Kun Henna ja Nuppu vielä asuivat Kuopiossa, Helena haki Nuppua usein päiväkodista ja koulusta ja kuljetti harrastuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keväällä Helenasta tuli etämummi, kun Nuppu ja Henna muuttivat Helsinkiin. Nyt he soittelevat viikoittain, ja loma-aikoina Nuppu tulee mummolaan. Helsingissä mummia ei enää tarvita niin usein hoitoavuksi, koska siellä Nuppu voi viettää enemmän aikaa isänsä kanssa. Taloudellisesti Helena kuitenkin auttaa tyttären perhettä edelleen, sillä taidealan freelancerin tulot ovat epäsäännölliset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äiti on ostanut Nupulle vaatteita ja osallistunut isompiin hankintoihin, Henna kertoo.

– Välillä hän on ehdotellut, että minun pitäisi hankkia jokin muu ammatti, jolla tulisimme taloudellisesti paremmin toimeen. Keskustelu aiheesta on joskus tuntunut rasittavalta, sillä taiteilijan työ on minulle kutsumus ja elämäntapa.

Erilaiset siisteyskäsitykset aiheuttavat ristiriitoja.

Myös erilaiset siisteyskäsitykset ovat aiheuttaneet ristiriitoja. Helena on järjestyksen ihminen, kun taas Hennan ja Nupun mielestä kotona on tärkeämpääkin tekemistä kuin siivoaminen. On käynyt niinkin, että Helena on tyttären kotona siivoillessaan heittänyt roskiin Hennalle tarpeellisia tavaroita, kuten vanhan, rikkinäisen nuken, josta Henna oli ottanut valokuvia sooloesityksensä näyttelyä varten.

– Nukke oli minulle luovuuden lähde, mutta äiti näki sen roskana, Henna kertoo.

Helena on yrittänyt opettaa Nuppua pitämään kaappinsa järjestyksessä - huonolla menestyksellä.

– Tyttö puolustaa Hennaa ja sanoo tiukasti, että me äidin kanssa nyt vain eletään näin. Olenhan minä myös ylpeä tyttäreni luovuudesta ja jääräpäisyydestä. Vaatii rohkeutta elää vastavirtaan. Henna on rakastava äiti, ja Nupulla on elämässään turvalliset rutiinit, Helena sanoo.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla