Kuvat
iStock
Olen erittäin kiitollinen, että mummo tykkää leipoa pojan kanssa, yksi kyselyyn vastanneista kertoo.
Olen erittäin kiitollinen, että mummo tykkää leipoa pojan kanssa, yksi kyselyyn vastanneista kertoo.

Onnea on aika isovanhempien kanssa. Silloin saa vähän lipsuakin arjen säännöistä, moni vanhempi kokee.

Kun lapset ovat isovanhemmilla, lapset lähinnä katsovat televisiota tai pelaavat tabletilla. Tästä ja muista erimielisyyksistä lasten kasvatukseen liittyen ei kuitenkaan voi sanoa ääneen, tai he eivät hoida lapsia lainkaan, kuvailee kolmen lapsen vanhempi.

Moni vastaaja toi esiin samoja asioita, kun kysyimme Vauva.fin jutussa, millaisia ajatuksia lasten vanhemmilla on lasten ja isovanhempien yhteisestä ajasta. Kyselyn yhteydessä kerrottiin yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan lasten ajasta isovanhempien luona jopa puolet kuluu erilaisten ruutujen äärellä.

Lasten rajoittaminen on vastausten perusteella osalle isovanhemmista vaikeaa, ja ruutuaika on yksi asioista, joissa se näkyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mummolassa ollessaan lapset ovat joskus katsoneet niin paljon telkkaria, että joitain heistä on ruvennut se jo vähän pelottamaankin, ja he ovat piilottaneet kaukosäätimen. -- Mummon pitäisi itsensäkin kiinnittää huomiota ruutuaikaansa”, yksi vastaaja kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mummon pitäisi itsensäkin kiinnittää huomiota ruutuaikaansa.”

Toisaalta moni kertoo myös, että laitteiden käyttäminen ei ole ongelma, koska lapsikin tietää, että isovanhemmilla tehdään muuta: esimerkiksi kokkaillaan, leikitään, ulkoillaan.

”He viettävät rakkauden täyteisiä päiviä. Sylissä oloa ja selkään piirtelyä. Suukottelua. Nauramista. Vanhoja perinneleikkejä, avaimen piilotusta, väriä, peiliä, pelikorteilla perhesikaa, kaikkea sitä, mitä he ovat lapsena itse leikkineet. Haluan tuoda pelleilyn ja leikkisyyden omaan vanhemmuuteenikin”, kertoo toinen.

”Tosi vaikeaa on 70-vuotiaiden kasvatustyylejä muuttaa”

Yksi yleinen kokemus on, että isovanhemmat antavat lapsille liikaa herkkuja. Ruualla rakastaminen merkitsee jätskejä, pullaa ja karkkia – joissakin tapauksissa jopa niin, että niillä saatetaan korvata aterioita.

”Lapselle annetaan ruoka-aikaan ruoan sijasta karkkeja ja keksejä.”

”Eniten ärsyttää se, että lasta lohdutetaan herkulla, palkitaan herkulla ja uhkaillaan sen menetyksellä.”

”Olemme hyväksyneet, että isovanhemmilla on ok syödä jätski päivässä (kotona ei edes joka viikko ole herkkupäivää). Mutta pahoitan kyllä mieleni, jos lapsi syö kolme jäätelöä ja pari palaa suklaata samana päivänä, varsinkin kun lapsi on muutenkin huono syömään. Eniten ärsyttää se, että lasta lohdutetaan herkulla, palkitaan herkulla ja kiukutteluissa uhkaillaan, että ei saa jälkkäriä, jos ei käyttäydy.” 

Kasvatustyyleissä voi olla muutenkin eroa.

”Lasten kasvatus on nykyään hyvin erilaista kuin isovanhempien lapsuudessa tai omassakin lapsuudessani. Joillakin on ikävä tapa suuttua lapsille tai käyttää lapselle vahingollista psykologista valtaa, kuten ’minulle tulee paha mieli kun sinä et syö’. Tosi vaikeaa olisi alkaa 70-vuotiaiden kasvatustyylejä muuttamaankaan, mutta monesti tuntuu vaikealta niellä omat kommenttinsa aiheesta.”

”Nykyaikainen keskusteleva ja vaivalloinen kasvatustapa on heistä hupaisa, mutta noudattavat ohjeita kun perustelee.”

Pikkuasioiden kanssa ei ole niin justiinsa

Vanhempien vastauksista näkyy ilo ja kiitollisuus siitä, että lapsen isovanhemmat haluavat viettää lapsen kanssa aikaa. Vanhemmat ovat onnellisia siitä, että mummot ja vaarit ehtivät ja jaksavat puuhailla lastenlastensa kanssa niitä asioita, joita vanhempien omaan arkeen lapsen kanssa ei aina mahdu.

”Olen erittäin kiitollinen, että mummo tykkää leipoa pojan kanssa ja pappa käyttää lapsenlastaan metsäretkillä sekä kalassa. Haluaisin tuoda enemmän kiireettömyyttä yhteiseen aikaamme.”

”Olen erittäin kiitollinen, että mummo tykkää leipoa pojan kanssa ja pappa käyttää lapsenlastaan metsäretkillä sekä kalassa.”

Vaikka erimielisyyksiä olisi, lasten ja isovanhempien yhdessäolon merkitys on niin iso, että pikkuasioiden kanssa ei ole niin justiinsa, moni kuvailee. 

”Jos lapsi ei ole vaarassa, yritän olla tekemättä näistä liian isoja ongelmia, sillä olen kiitollinen mummujen avusta ja pyrin kunnioittamaan heidän näkemyksiään. On ihanaa, että he yleensäkään jaksavat olla lapsen kanssa. Tuskin lapsi särkyy, vaikka kaikki mummujen päätökset eivät olisikaan linjassa omieni kanssa. Enemmän erimielisyydet liittyvät periaatteisiin: kuinka puhutaan erilaisuudesta, sukupuolirooleista ym.”

”Isäni teki paljon töitä kun olin pieni eikä ehtinyt leikkimään kanssani paljoa. Minusta on ihanaa, että isäni ottaa nyt aikaa takaisin ja viettää oman lapseni kanssa aikaa leikkien ja puuhaillen.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla