Kuvat
Juha Salminen
Isän kanssa. Shakki on yksi Elsan, Einon ja Jaakko-isän yhteisistä jutuista.
Isän kanssa. Shakki on yksi Elsan, Einon ja Jaakko-isän yhteisistä jutuista.

Jaakko Rytsölästä tuli isä 39-vuotiaana. Oma menneisyys on vaikuttanut kahden lapsen kasvatuksessa ainakin yhteen päätökseen.

Jos lapsena ei opi kuluttamisen ja säästämisen tarkoituksia, mitä sitten käy, kun lapsi täyttää 18 ja voi hakea itselleen luottokortin, yrittäjä Jaakko Rytsölä kysyy.

Jaakko, 46, on nykyään 7-vuotiaan Einon ja 5-vuotiaan Elsan isä. Perhe on asunut Kirkkonummen-talossaan siitä asti, kun Eino oli vauva. Omalla kylällä on kioski, josta lapset saavat perjantaisin käydä ostamassa viikkorahoillaan herkkuja – ja opettelemaan paremmiksi rahankäyttäjiksi kuin isä oli aikoinaan.

– Jokaisella aikuisella on universaali toive, että oma lapsi pärjää maailmassa eikä kuolisi köyhänä ja kipeänä, Jaakko sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei kaikkea yhden kortin varaan

Jaakko tekee edelleen töitä samalla IT-alalla, jolla hän aloitti 14-vuotiaana. Hän perusti silloin vanhempiensa luvalla toiminimen ja alkoi hankkia tietokonetarvikkeita myyntiin. Vähän yli parikymppisenä hän perusti veljensä kanssa yhden Suomen ensimmäisistä ­internetoperattoreista, DLC:n, joka fuusioitui muiden pienten kanssa Saunalahden serveri -nimikseksi yritykseksi. Kun se listautui pörssiin, Jaakon omaisuuden arvo oli hetken aikaa 13 miljoonaa euroa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jos heti ensimmäisen idean epäonnistuessa ajaa täysillä seinään, kestää aikansa koota itsensä uudelleen."

Sitten IT-kupla puhkesi, Saunalahden osakkeiden arvo romahti, ja Jaakko teki henkilökohtaisen konkurssin vuonna 2003.

– On vaikea sanoa, miten menneisyyteni vaikuttaa siihen, miten suhtaudun rahaan nyt. Silloin tekemäni päätökset perustuivat sen hetkiseen parhaaseen näkemykseen. Tykkään edelleen tehdä liiketoimintaa, ja onhan se kivaa, jos se menestyy. Arviointikyky kehittyy iän myötä.

Silloin niin kuin nytkin raha merkitsee Jaakolle vapautta.

– Sen haluaisin nuorille ja omille lapsillenikin sanoa, että ei kannata laittaa kaikkea ehdottomana yhden kortin varaan ja ajatella, että näin hyvää tilaisuutta ei tule enää koskaan. Se ei pidä paikkaansa. Tilaisuuksia ja ideoita tulee, mutta jos heti ensimmäisen epäonnistuessa ajaa täysillä seinään, kestää aikansa koota itsensä uudelleen.

Viikkoraha kymmenen euroa

Järkevään rahankäyttöön liittyy myös Jaakon viimeisin bisneslanseeraus. Hän on kehittänyt Pckt-nimisen lasten maksukortin ja sovelluksen, jonka avulla lapsi voi harjoitella rahankäyttöä.

Sovellus lähti siitä oivalluksesta, että lapsille on nykypäivänä vähän työkaluja harjoitella rahan käyttöä. Käteistä näkee yhä harvemmin, ja säästöpossutkin ovat digitaalisia. Kun ennen piti säästää pitkäjänteisesti haaveilemaansa tavaraan, nyt kaiken voi hankki luotolla.

– Olemme ajastaneet viikkorahan tulemaan Einolle lauantaisin kello kymmenen. Annamme aika ison viikkorahan, kymmenen euroa, mutta Eino ostaa sillä omat herkkunsa. Idea on, että hän saa miettiä, onko ostaminen sen arvoista, vai haluaako hän, että summa kasvaa.

Lue koko Jaakon haastattelu Meidän Perheen numerosta 11/2019 tai digilehdestä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla