Kuvat
Shutterstock
Lapsi oppii paremmin läksynsä keskustellen kuin pelkkää rangaistusta suorittamalla.
Lapsi oppii paremmin läksynsä keskustellen kuin pelkkää rangaistusta suorittamalla.

Kun lapsi jää kiinni näpistämisestä tai jostain muusta luvattomasta puuhasta, tunteet kuumenevat helposti. Maltti on kuitenkin tässäkin tilanteessa valttia.

”Minulle oli järkytys, kun aloin epäillä viidesluokkalaisen tyttäreni vieneen minulta pieniä summia rahaa. En oikein tiennyt, miten ottaa asia puheeksi. Lapsen syyttäminen varastamisesta tuntui kauhealta. Mitä jos olinkin väärässä ja ollut itse huolimaton? Näin jo kauhukuvia näpistelevästä teinistä. Eräänä iltana tyttö myönsi teon ja oli hyvin häpeissään. Tavallaan helpotti – ainakin lapsen omatunto oli tallella."
Liisa, 45

Pidä nämä mielessä selvittelyssä

Jos lapsi on jäänyt kiinni näpistelystä tai muusta luvattomasta puuhasta, nämä kolme asiaa on hyvä muistaa tilannetta purkaessa. 

1. Lapsi on lapsi

Rauhoitu ja pidä mielessäsi lapsen näkökulma. On tärkeä muistaa, että lapsi on lapsi. Hän on vielä puutteellinen kykyineen. Vanhempien tehtävä on tukea, ymmärtää ja ohjata jälkeläisiään oikeaan suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Puutu tiukasti

Vaikka lasta pitää ymmärtää, tarvitaan myös tiukkaa puuttumista ja pysähtymistä väärintekemisen äärelle. Kerro, että toisen omaisuuden ottaminen on vakava asia, ja selitä, mitä siitä seuraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tästä voi oppia

Vanhemman kannattaa muistaa myös armollisuus itseään kohtaan. On hyvä nähdä lapsen näpistely ennemminkin mokana, josta voi oppia, kuin lapsen tulevaisuutta määrittelevänä, ikävänä ja leimaavana asiana.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla