Kuvat
Getty Images
Lapselle sanotaan herkästi, että menet vaan reipaasti muiden mukaan. Se ei auta.
Lapselle sanotaan herkästi, että menet vaan reipaasti muiden mukaan. Se ei auta.

Antti Röngän esikoisteos Jalat ilmassa kertoo omakohtaisen tarinan rankasta koulukiusaamisesta. Siinä aikuiset tuudittautuvat epätietoisuuteen.

Tämä johtuu varmaan minusta. Kokemus kiusaamisesta on niin voimakas ja järjetön, että lapsi haluaa löytää siihen syyn – vaikka itsestään. Lisäksi hänestä saattaa tuntua siltä, että tapahtumasta tulee lopullisesti totta, jos sen sanoo ääneen.

Näin sanoo 22-vuotias Antti Rönkä, jonka esikoisromaani Jalat ilmassa kertoo omakohtaisen tarinan vuosia kestäneestä koulukiusaamisesta. Päähenkilö Aaro salaa kokemukset aikuisuuteen saakka. Kiusaaminen ja siitä vaikeneminen romuttavat Aaron itsetunnon niin totaalisesti, että hänen on vaikea solmia tasapainoisia ihmissuhteita tai toimia pelkäämättä tavallisissa sosiaalisissa tilanteissa aikuisenakaan.

Hänen uusi reppunsa täytetään biojätteillä, häntä jahdataan, kivitetään ja potkitaan.

Kirjassa aikuiset käsittävät, että Aaro on yksinäinen, mutta he antavat pojalle epämääräisiä ohjeita: ”Menet vain muiden mukaan.” Aaro on kuitenkin tilanteessa, jossa hän ei vain voi mennä muiden mukaan: hänelle osoitettu synttärikutsu revitään, hänen uusi reppunsa täytetään biojätteillä, häntä jahdataan, kivitetään ja potkitaan. Aaro salaa asian, koska pelkää ääneen sanomisen tuomaa häpeää ja leimautumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun aikuista huolestuttaa, hän haluaa nopeita vastauksia, Rönkä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On kuitenkin tärkeää antaa lapselle aikaa puhua rauhassa. Tivaaminen saattaa vain ahdistaa lasta lisää ja saada hänet sulkeutumaan.

Lapselle pitää korostaa, ettei mitään pahaa tapahdu, vaikka hän kertoisi ahdistavan asian.

– Lapsen tarvitsee kuulla, että tämä ei ole sen huonompi, vaikka hän ei pääsisi ”muiden mukaan” tai häntä kiusattaisiin, Rönkä muistuttaa.

Vanhemman on hyvä muistaa, ettei lapsuus ole niin yksinkertaista ja helppoa kuin se aikuisen näkökulmasta näyttää olevan. Se, mitä lapsi viestii ulospäin, saattaa olla pelkkä jäävuoren huippu. Rönkä kehottaa aikuista viestimään turvaa ja rauhallisuutta, jotka ruokkivat avoimuutta. Lapselle pitää antaa riittävästi aikaa ilmaista itseään.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla