Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirja syntyi, kun Anna-Maria Talvio pyysi elämää kokeneita suomalaisia kirjoittamaan kirjeen tuntemattomalle nuorelle. Kuva: <span class="photographer">Toni Härkönen</span>
Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirja syntyi, kun Anna-Maria Talvio pyysi elämää kokeneita suomalaisia kirjoittamaan kirjeen tuntemattomalle nuorelle. Kuva: Toni Härkönen

Sekasin-kampanjan tuottaja Anna-Maria Talvio tietää, että nuorten sanat ovat välillä hukassa. Jos aikuiset eivät silloin auta, vaarana voi olla sulkeutuminen, pahimmillaan jopa syrjäytyminen.

Anna-Maria Talvio on vieraana Meidän Perheen ja Vauva.fin Teinit, niitä on vain pakko rakastaa -podcastin jaksossa, jossa pohditaan teinien vanhemmuutta.

Sekasin-kampanjan tuottaja ja Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirjan äiti Anna-Maria Talvio tietää kokemuksesta, että teini ei osaa aina kertoa omasta olosta, ongelmista, ajatuksista ja peloista – vaikka olisi kuinka paha paikka. Tai juuri silloin. Tunteille ei vain löydy sanoja. 

Silloin teini on vain hiljaa ja usein yksin. Vaarana silloin on syrjäytyminen, mutta vanhempi voi vielä auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Voi vaikka arvaillen kysellä, että tapahtuiko koulussa jotain tällaista. Että kun se opettaja lähetti Wilma-viestin, niin se ei tainnut ihan ymmärtää, mistä siinä tilanteessa oli kyse. Jo tällainen pieni avitus voi auttaa teiniä avautumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talvion mielestä avain sulkeutuneen teinin mieleen on juuri tässä: löytää oikeat sanat itselle ja teinille. Se on aikuisen vastuulla.

Rakastan sitä, kun saan yhteyden nuoreen ihmiseen.

Ennen kuin Talviosta tuli toimittaja, hän työskenteli 10 vuotta psykiatriassa, josta viimeiset vuodet lastensuojelussa. 

– Rakastan sitä, kun saan yhteyden siihen nuoreen ihmiseen. Että jumalauta, sillä on aivot ja se osaa käyttää niitä! Kun pääsen keskustelemaan teinin kanssa ja hän on utelias ja iloinen. Että vaikka tyypillä olisi naama niitattu täyteen, niin hän voi riemuita ja heittäytyä – kunhan kaverit eivät vaan näe.

Talvion vetämän Ylen Sekasin-kampanjan tarkoitus oli napata kiinni syrjäytymisvaarassa olevista nuorista miehistä. Koska Talviolla ei ollut asiasta omakohtaista kokemusta, hän lähti etsimään aitoja kokijoita.

Jos teineillä on kartta hukassa, niin meidän aikuisten tehtävä on auttaa löytämään reitti uudelleen.

– Kun tapasin näitä kundeja, olin ihan tiloissani. Miten avoimia he sitten olivatkaan! Teinit ovat oman elämänsä asiantuntijoita. Jos heillä on kartta hukassa tai signaali vähän pätkii, niin meidän aikuisten tehtävä on auttaa löytämään reitti uudelleen, Talvio sanoo.

Sekasin on Ylen missiohanke, joka käsittää draamasarjan, somekampanjan sekä Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän chat-palvelun.  

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Anna-Maria Talvion vinkki teinien vanhemmille:

Eräs Sekaisin-kampanjan syrjäytymisvaarassa olevista nuorista ehdotti näin: kun vanhempi kyselee nuoren kuulumisia illalla, kannattaisi kysyä myös, oliko koulussa jotain sellaista, mikä ei mennyt hyvin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla