Ville Viholaisella on 4-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika. ”Vauva-aikojen tärkein oivallus oli, että parisuhderiitojen välttäminen voi olla äänensävyn valinnasta kiinni.”
Ville Viholaisella on 4-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika. ”Vauva-aikojen tärkein oivallus oli, että parisuhderiitojen välttäminen voi olla äänensävyn valinnasta kiinni.”

Isän on tärkeä osoittaa, että olen tässä ja osallistun, sanoo Ville Viholainen.

Tärkeät sanat isän suusta voivat olla niinkin arkiset kuin ”minä vaihdan vaipan”, ymmärsi Ville Viholainen, kun hänen perheeseensä oli syntynyt toinen lapsi alle kahden vuoden ikäerolla ensimmäiseen. Oikeastaan nuo kolme pientä sanaa ovat ruuhkavuosien ”minä rakastan sinua”, sillä niihin sisältyy viesti: olen tässä ja osallistun.

Koti-iskä88-blogia kirjoittavalta Viholaiselta, 31, ilmestyi vastikään kirja Pätkäöiden sankarit (Otava), joka tarjoaa rentoa ja hyväksyvää vertaistukea vanhemmille.

Somessa Koti-iskä tunnetaan humoristisista pikkulapsiarjen havainnoistaan, mutta kirjassa Viholainen vakavoituu puhumaan myös parisuhdetta kannattelevista teoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Myös isä pystyy hoitamaan vauvaa, ja oma paikka on tärkeä ottaa heti aluksi, jotta kaikki vastuu ei kaadu myöhemminkään yksin äidin päälle. Puolison huomioiminen on pieniä tekoja ja sitä, että sovitaan yhdessä, kuka hoitaa minkäkin homman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvavuosina Viholainen huomasi, kuinka vähästä riita puolison kanssa voikaan syttyä, kun molemmat ovat väsyneitä. Sanaharkkaan ei tarvita välttämättä kuin pino tiskejä ja väärä äänenpaino. Vauva-ajan tärkein oivallus oli, että myös turhien kinojen välttäminen on pienestä, kuten sanavalinnasta, kiinni.

– Kannattaa kysyä ja kuunnella, mutta joskus paras valinta on olla hiljaa ja tiskata ne tiskit.

Ville Viholainen on ehdolla Vuoden isäksi Radio Aallon järjestämässä äänestyksessä. Radio Aalto ja Vauva.fi kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla