Antaisitko lapsellesi lelun, joka aiheuttaa tukehtumisriskin? Niinpä.

Tämän joulun lelukuvastot kummittelevat lipaston päällä, vähän jo selailtuina. Tänä vuonna katselen itse niitä vähän uusin silmin.

Olin paikalla, kun komissaari Vӗra Jourová jakoi tänä syksynä Brysselissä ensimmäiset tuoteturvallisuudesta myönnetyt EU-palkinnot eurooppalaisille lastentuotteiden valmistajille. Kuuntelin, miten näiden yritysten edustajat kuvailivat työtään ja haasteitaan ja mitä eri maiden turvallisuusviranomaiset kertoivat toiminnastaan.

Tilaisuuden opeista päällimmäiseksi mieleeni jäi tämä: lastentuotteita ja leluja hankkiessa kannattaa äänestää kukkarollaan. Kerron kolme syytä, miksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. EU:ssa tuoteturvallisuutta valvotaan säädöksillä, jotka koskevat muun muassa tuotteiden kemikaaleja ja irtoavien osien kokoa. Siksi Suomessa lelukuvastoissa on paljon hyviä valintoja. Nämä säädökset eivät kuitenkaan yllä tuotteisiin, jotka on tilattu EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi kiinalaisesta verkkokaupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se näkyy: kun Tukes testasi vuosi sitten 17 ulkomaisista verkkokaupoista tilattua lelua ja lastentarviketta, niistä kaikista löytyi enemmän kuin yksi puute. Tuotteissa oli esimerkiksi vaarallisia kemikaaleja, tukehtumisriskiä ja irtoavia paristoja.

Ostaisitko vaikkapa vauvalle tarkoitetun ruokatutin, josta irtoaa imeskellessä kemikaaleja, ja jota ei saisi käyttää elintarvikkeiden kanssa? Tai pienen lelukirahvin, joka on helppo vetää henkeen? Vastaavia on paljon tarjolla.

Viikottaiset raportit vaarallisista tuotteista löytyvät Euroopan komission Safety Gate -järjestelmästä.

2. Monet eurooppalaiset lastentuotteiden ja lelujen valmistajat tekevät merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä. Valmistajat testaavat omissa laboratorioissaan vaikkapa tuotteidensa kestävyyttä ja kemikaalikuormaa paljon tarkemminkin kuin säädökset edellyttävät. Testien ansiosta löydetään puutteita, korjataan epäkohtia ja tehdään uusia innovaatioita. Mutta miten pitkään tämä jatkuu, jos kuluttajia kiinnostaa vain halpa hinta?

3. Sitä myydään, mitä ostetaan – ja uusin on harvoin turvallisin. Markkinat reagoivat trendeihin säpäkästi ja työntävät huomenna myyntiin hupsuja uutuuksia, joita tänään ei vielä edes osaa kuvitella. Siksi valvontaviranomaiset ja säädökset tulevat väkisinkin markkinoiden perässä. Esimerkiksi squishiet ehtivät olla myynnissä monta kuukautta, ennen kuin niiden sisältämien kemikaalien vaarallisuus selvisi.

Toisaalta: valvontaviranomaiset tekevät aivan mahtavaa työtä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että vedessä turpoavista leluista on jo määritelty, kuinka paljon materiaali saa kasvaa vedessä. Tuntuuko saivartelulta? Ei, jos lapsi nielaisee palan lelua, joka alkaa turvota suolistossa.

Ennen kuin ostan, aion kysyä itseltäni: Luotanko siihen, että tämä tuote on turvallinen? Ja onko sen hankkiminen varmasti paras tapa ilahduttaa lasta?

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla