Erilaisten yhteiskunnallisten tukien vaikutus erityisesti äitien työllisyyspäätöksiin on merkittävä. Kuva: iStockphoto
Erilaisten yhteiskunnallisten tukien vaikutus erityisesti äitien työllisyyspäätöksiin on merkittävä. Kuva: iStockphoto

Äidit hoitavat lasta pidempään kotona niissä kunnissa, joissa perheille maksetaan kotihoidon tuen lisäksi kuntalisää, kertoo tuore Kelan tutkimus.

Tutkimuksen mukaan kuntalisän maksaminen pidentää lapsen kotihoitoa riippumatta siitä, onko äidillä työpaikkaa johon palata hoitovapaan jälkeen. Kelan tutkija Tapio Räsäsen mukaan erilaisten tukien vaikutus nimenomaan äitien työllisyyspäätöksiin on merkittävä – jo yli 150 euron suuruinen kuntalisä vaikuttaa siihen, että äiti jäi hoitamaan lasta kotiin.

– Perhepolitiikalla voidaan yrittää vaikuttaa perheiden käyttäytymiseen, Räsänen kertoo Kelan tiedotteessa.

Kotihoidon tuki koostuu hoitolisästä ja hoitorahasta, joiden lisäksi kunta voi maksaa perheelle kuntalisää. Lisän suuruus vaihtelee kunnittain. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa vanhempainvapaasta isälle?

Äidit käyttävät edelleen suurimman osan vanhempainvapaista, ja yleensä äiti on myös se, joka hoitaa lasta kotona kotona vanhempainvapaan loputtua. Tämä heikentää muun muassa naisten ura- ja palkkakehitystä. Toisaalta kotihoidon tukemiselle on myös todellista tarvetta, sillä harva vanhempi haluaa viedä alle yksivuotiasta lasta päivähoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisuna voisi Räsäsen mukaan olla se, että vanhempainvapaata pidennettäisiin, mutta osa tästä pidennyksestä kiintiöitäisiin isille.

– Vanhempainvapaiden pidentäminen vähentäisi kotihoidon tuen tarvetta ja kuntien paineita tarjota varhaiskasvatusta kaikkein pienimmille. Jos lisäksi kotihoidon tuen määrä pienenisi porrastetusti lapsen kasvaessa, pitkät kotihoitojaksot todennäköisesti vähenisivät.

Islannissa isälle on jyvitetty kolme kuukautta perhevapaata. 

Esimerkiksi Islannissa perheille on kiintiöity 3+3+3 perhevapaamalli, jossa sekä äidille että isälle on jyvitetty kolme vanhempainvapaakuukautta. Loput kolme kuukautta vanhemmat voivat jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Perhevapaiden käyttöä tutkinut THL:n tutkija Johanna Lammi-Taskula kommentoi syyskuussa, että Islannin malli perhevapaiden järjestelyyn on sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta edistyksellinen.  

Suomessa perhevapaauudistuksen valmistelu oli jo pitkällä, mutta kaatui viime hetkellä lisärahan puutteeseen. Uudistuksessa myös isille olisi korvamerkitty vanhempainvapaasta tietty osuus, joka olisi lisännyt tasa-arvoa työpaikoilla, mutta myös yhteiskunnallisella tasolla.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla