Kaikki järjestyy. Sam uskoo, että suunnittelemattomuus jättää tilaa lasten luovuudelle.  Hänen ja Tanjan perhearkeen kuuluvat kolmen lapsen lisäksi pariskunnan omistama kirpputori sekä eläimet: koira, hevoset, kissat ja kuusi kanaa.
Kaikki järjestyy. Sam uskoo, että suunnittelemattomuus jättää tilaa lasten luovuudelle. Hänen ja Tanjan perhearkeen kuuluvat kolmen lapsen lisäksi pariskunnan omistama kirpputori sekä eläimet: koira, hevoset, kissat ja kuusi kanaa.

Tanjan ja Samin mielestä hauskanpidolle ja spontaaneille ideoille pitää olla arjessa aikaa. Monen muun asian kanssa ei ole niin justiinsa.

Lapsilla pitää olla hauskaa. Vanhempien pitää päästä treffeille. Kaikkien pitää saada ruokaa, hoitaa pakolliset työt ja olla nukkumassa järkevään aikaan. Muu on vapaata kaaosta.

– Aikaa on aina liian vähän. Jos täytyy valita kotitöiden ja hauskanpidon välillä, valitsemme hauskanpidon, Sam Izod sanoo.

Treffeillä Sam ja hänen puolisonsa Tanja tarkoittavat aikaa, kun lapset ovat nukkumassa. Silloin vanhemmat laittavat yhdessä ruokaa, juovat lasin viiniä, tanssivat ja katsovat ohjelmia. Se on paljon tärkeämpää kuin tavaroiden kerääminen lattialta. Kodin ei tarvitse olla tiptop.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lelujen siivous on parin mielestä hukkaan heitettyä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ne ovat siinä ihan kohta uudestaan, Tanja toteaa.

Perheen aikataulu sijaitsee vanhempien päässä. Joka aamu he juttelevat läpi, miten tuleva päivä hoituu. Tärkeät paperit löytyvät jääkaapin ovesta. Hyvässä tapauksessa puhelin piippaa muistutuksen ennen H-hetkeä.

– On minulla myös kalenteri! Se on ollut kuukauden laukun pohjalla, Tanja nauraa.

Joskus unohtuu ihan kaikki. Puhelin. Oma aamupala. Lapsen rattaat. Tanja ja Sam toteavat, että onneksi löysivät toisensa.

– Saatan tunnustaa Samille, että unohdin käydä suihkussa. Sam vastaa, että oho, niin mäkin, käydään huomenna yhdessä, Tanja nauraa.

– Mutta lasta emme ole koskaan unohtaneet mihinkään, Sam huomauttaa.

Siinä menisi liiallisen kaaoksen raja.

Kun ei edes oleta, että kaikki menee niin kuin on ajatellut, äkkikäännös suunnitelmissa ei ole järkytys.

Samin mielestä perheet stressaavat liikaa siitä, mihin kaikkeen pitäisi venyä. Hän ei edes oleta, että kaikki menee niin kuin on ajatellut. Silloin äkkikäännös suunnitelmissa ei ole järkytys, vaan tiedossa ollut osa tapahtumien kulkua.

Spontaaneille ideoille täytyy olla tilaa. Kuten puiselle polkupyörälle, jota Sam alkoi hetken mielijohteesta rakentaa Leon kanssa, vaikka hänen oli tarkoitus leikata nurmikko.

Neljä vuotta sitten Tanja ja Sam perustivat oman kirpputorin. Loppuvaiheessa hallin takahuoneesta löytyi sohva, televisio ja leluja, kun perhe vietti myymälässä ympäripyöreitä päiviä. 3-vuotias Leo pujotteli lelutraktorillaan myyntipöytien välissä.

Kirpputoriyrittäjän ylellisyyttä on se, että hyviä lastenvaatteita kulkee käsien läpi valtava määrä. Tanja ostaa kotiin niin paljon vaatetta, ettei pyykinpesu ole päivän päälle.

– Kahdesta kolmeen viikkoa pärjättäisiin, vaikka emme pesisi kertaakaan pyykkiä, Tanja arvioi.

Tanja on pohtinut, miten pyykkihuollosta selviäisi vikkelämmin.

– Miksi vaatteet pitää viikata ja panna kaappiin? Voisin hankkia jokaiselle korin, johon puhtaat vaatteet lajiteltaisiin. Jokainen kaivaisi vaatteita sitä mukaa, kun tarvitsee.

”Sitten totean, että ehdin sen minkä ehdin.”

Tanja on aikaoptimisti. Hän arvioi aina ehtivänsä hoitaa enemmän asioita kuin mihin aika todellisuudessa antaa myöten.

– Sitten totean, että ehdin sen minkä ehdin, Tanja sanoo.

Kiiretilanteessa auttaa, kun oikoo maaliin. Yleensä Sam laittaa ruuan itse, mutta pakastimesta löytyy aina einesmakaronilaatikkoa.

Tanja on kokeillut suunnitella ruokalistaa etukäteen, mutta homma lopahti muutamassa päivässä.

– Unohdan ottaa kalan ajoissa sulamaan tai olemmekin reissussa ruoka-aikaan. Tai sitten ei huvita tehdä sitä ruokaa, jota on suunnitellut.

Sam uskoo, että suunnittelemattomuus jättää tilaa lasten luovuudelle. Yhtenä päivänä hän jäi tarkkailemaan Leon puuhia. Poika rakensi keskittyneesti jotain. Sam kysyi, mitä tämä oli tekemässä.

– Leo vastasi, että en ole vielä varma. Arvostan sitä, että elää hetkessä ja katsoo, mitä se tuo tullessaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla