Kuvat
Getty Images
”Koko ajan pitää miettiä, mitkä laskut jätetään maksamatta ja mitkä tavarat ja vaatteet ostamatta”, kertoi eräs neljän lapsen äiti Vauvan kyselyssä.
”Koko ajan pitää miettiä, mitkä laskut jätetään maksamatta ja mitkä tavarat ja vaatteet ostamatta”, kertoi eräs neljän lapsen äiti Vauvan kyselyssä.

Joka seitsemäs suomalaislapsi elää köyhässä perheessä. Vanhemmat kertoivat Vauvan kyselyssä, miltä tuntuu, kun vain välttämättömimpään on varaa.

Meillä ei ollut varaa hankkia vauvalle oikeastaan mitään. Onneksi isovanhemmat hankkivat hänelle kaiken tarvittavan pyytämättä. Itse mietin, mitä voisin myydä Facebook-kirpparilla, jotta saamme ruokaa pöytään, 1,5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti muistelee vauva-aikaa.

Hän on yksi vastaajista, jotka kertoivat perheensä taloudellisesta niukkuudesta Vauva-lehden verkkokyselyssä. Kyselyyn tuli 59 vastausta.

Heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa lapsiperheen arkeen pienimpiä yksityiskohtia myöten. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus tilillä on vain 15 euroa, ja sillä pitäisi saada ruokaa neljälle ja vielä vaipat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan kyselyssä vanhemmat sanovat huolehtivansa rahojen riittämisestä tänään ja huomenna – mutta kertovat murehtivansa tilannetta myös pitkälle tulevaisuuteen. Jääkö oma lapsi syrjään tärkeistä kokemuksista? Paraneeko rahatilanne koskaan? Siirtyykö köyhyys lapselle? Kun näitä miettii jo vauvaikäisen vanhempana, vauva-ajasta voi olla vaikea nauttia.

Ahdistun ajatuksesta, että aiheutan sen, että lapsiani kiusataan tai syrjitään. Ulkopuolisuuden tunne tulee varmasti usein, kun ei ole juuri niitä tiettyjä takkeja ja puhelimia, jotka kavereilla on, 1-, 3-, 14- ja 16-vuotiaiden äiti kuvailee.

Vauvan kyselyyn vastanneiden taloudessa jää rahaa käteen keskimäärin 1944 euroa kuussa verojen jälkeen, minkä pitää riittää koko perheen kaikkiin menoihin asumisesta ja ruuasta alkaen.

Köyhyys on lapsen kannalta riski

Noin joka seitsemäs alle 18-vuotias suomalaislapsi elää köyhässä perheessä. Lapsiköyhyys moninkertaistui Suomessa 1990-luvun alun laman jälkeisinä kasvun vuosina, jäi yli kymmenen prosentin tasolle ja alkoi uudelleen kasvaa vuonna 2012.

Lapsen kannalta varhain koettu köyhyys on suuri riski, sanoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL). Pikkulapsivaiheessa tapahtuvalla kehityksellä on suuri merkitys koko loppuelämän kannalta, ja tähän kehitykseen vaikuttavat perheen aikuiset.

– Jos vanhemmilta kuluu paljon voimia toimeentulon miettimiseen, heidän voimavaransa lasta kehittävään vuorovaikutukseen voivat olla heikommat.

Vähävaraisuuteen johtavat monenlaiset kohtalot ja käänteet. Tyypillinen tilanne on se, että haasteet kasautuvat pikkuhiljaa. Tilanne saattaa edetä esimerkiksi kuten eräällä kahden lapsen äidillä:

Miehen pitkää ja vaikeaa sairastumista seurasi työkyvyttömyys. Minä olen opiskelut, ollut vanhempainvapaalla sekä työttömänä.

Tai sitten köyhyyteen johtavat pätkä- tai osa-aikaiset työt, yksinhuoltajuus, aiemmat tai nykyiset velat – ja joskus myös oma valinta hoitaa lapset tiettyyn ikään saakka kotona. Aina kotona olo ei ole oma valinta.

– Viime aikojen talouskriisin vuosina monien äitien on voinut olla vaikea löytää työpaikkaa perhevapaan jälkeen, jos sitä ei ole ollut vapaalle jäädessä, Salmi kertoo.

Eniten tingitään aikuisten menoista

Kuilu eri todellisuuksien välillä tuntuu turhauttavalta, vanhemmat kertovat. Kahdeksankuisen vauvan äiti tietää jo nyt, että lapsen kanssa ei tulla lähtemään Linnanmäelle tai laivalle.

Ystävät ostelevat asuntoja ja pohtivat sijoituksia. Meillä riemuitaan, jos saadaan 20 euroa säästöön kuun lopussa, hän vertaa.

Eniten perheissä tingitään aikuisten menoista, joista kertoo nipistävänsä melkein jokainen, 93 prosenttia vastaajista. Ensisijaisesti huolehditaan, että lapsilla on kaikki, mitä he tarvitsevat, mikä tarkoittaa sitä, että omaan itseensä ei ole koskaan varaa sijoittaa, kahden lapsen äiti kertoo.

Jos perheellämme olisi sata euroa kuussa enemmän, ostaisimme imurin. Lapsi- ja koiraperheessä se olisi todella tarpeen, kertoo toinen.

Koko juttu tilaajille alta:


 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla