Seuraava kakkutrendi on luonnonläheisyys ja rouheus, kertoo leipomoyrittäjä Minna Keto.
Seuraava kakkutrendi on luonnonläheisyys ja rouheus, kertoo leipomoyrittäjä Minna Keto.

Esikoisensa vauva-aikana Minna Keto leipoi perheen kaksiossa yötä päivää. Hänen kuppikakkujaan halusivat yhtäkkiä kaikki.

Monen mielestä tämä on kreisi juttu, mutta minun ja mieheni mielestä juuri meidän juttumme, kuvailee Minna Keto, 31, päätymistään leipomoyrittäjäksi.

Moni haaveilee äitiyslomalla alanvaihdosta tai yrittäjäksi ryhtymisestä. Esikoisensa saatuaan Minna ei oikeastaan ehtinyt edes haaveilla, kun jo tapahtui. Loikka muotoilijasta leipomon omistajaksi sai alkunsa osin sattumasta mutta ennen kaikkea rakkaudesta käsillä tekemiseen, kauneuteen ja juhliin.

Kun Minna valmisteli nyt 5-vuotiaan esikoisensa ristiäisiä, hän halusi tarjoiluista näyttävät. Koska hän ei löytänyt haluamiaan leivonnaisia, hän päätti tehdä ne itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aiemmin olin leiponut ehkä yhden mutakakun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minna poimi reseptit Pinterestistä, kokeili ja onnistui. Kuppikakut ja macaron-leivokset olivat niin hienoja, että Minnan bloggaajaystävät halusivat esitellä kuvia niistä somessa. Ei mennyt kauan, kun Minna alkoi saada kyselyitä, voisiko hän leipoa muidenkin tilaisuuksiin. Muutaman kuukauden päästä paikallinen iso leipomoyrittäjä pyysi Minnaa bloggaamaan verkkosivulleen.

Asiakaskunta oli saanut alkunsa, ja nykyään Minna omistaa Minna Bakes -leipomon ja kahvilan. Jyväskylän Vaajakoskella sijaitsevasta leipomosta haetaan kakkuja, kuppikakkuja ja macaronseja eri puolille Suomea.

Kotikeittiöstä tuli muffinsikauppa

Minna lähti mukaan viime vuosien leivontaboomiin kirjaimellisesti täysillä.

 – Hormonihuuruissani leivoin kaksiossamme yötä päivää, Minna muistelee vauvavuottaan.

Hän tutustui etenkin amerikkalaisiin resepteihin ja muokkasi niistä suomalaiseen makuun sopivia  vähentämällä sokeria ja jättämällä pois esimerkiksi öljyn ja glukoosin. Margariini vaihtui oikeaan voihin, ja Minna käytti vain oikeaa suklaata ilman lisäaineita. Ideana oli toteuttaa amerikkalaiset leivonnaiset laadukkaammin.

Minna huomasi olevansa hyvä kehittämään reseptejä, ja onnistumiset ja kysyntä ruokkivat innostusta.

”Ajattelin alusta alkaen, että tästä tulee isoa, parasta ja mahtavaa.”

Oman kodin keittiössä piti huomioida elintarvikelain vaatimukset, jotta siellä sai valmistaa, säilyttää ja myydä leipomuksia. Esimerkiksi tasojen piti olla tiettyä materiaalia ja valmistamisen ja pakkaamisen piti tapahtua eri pöydillä.

Minna joutui opettelemaan monta uutta asiaa, kuten mistä jauhoja kannattaa ostaa ja mitä niistä kannattaa maksaa. Leivontavälineitä hän tilasi Amerikasta ja Englannista.

Minna lanseerasi ”Cupcake Fridayn”, ja koti alkoi täyttyä leivoslaatikoista, joissa asiakkaat veivät kuppikakut mukanaan perjantaisin. Olohuoneen sohvan paikan ottivat kolme jääkaappia. Kolmihenkinen perhe asui puolitoista vuotta 47-neliöisen kaksion makuuhuoneessa, sillä olohuone oli omistettu kotileipomon pyörittämiselle. Tiskit Minna ja hänen ensimmäinen työntekijänsä pesivät käsin.

– Ajattelin alusta alkaen, että tästä tulee isoa, parasta ja mahtavaa, Minna muistelee.

– Nyt mietin, miten ihmeessä selvisin.

Päiväunet kylmälaukussa

Kun Minnan esikoispoika oli 3-vuotias, perheeseen syntyi tyttövauva. Tuolloin Minna oli jo vuokrannut leipomolleen tilat.

– Tyttö oli kantoliinassa, kun leivoin, tai nukkui pöydän alla kylmälaukussa. Mieheni tuli oman työpäivänsä jälkeen leipomolle siivoamaan vessat ja laittamaan kaiken valmiiksi seuraavaa päivää varten. Hän on kannustanut minua kaikessa, mihin olen ryhtynyt.

Enää Minna ei tee kaikkea itse, vaan leipomossa on yksi kokoaikainen ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Viimeisimpänä Minna avasi kahvilansa yhteyteen sisustuspuodin.

”Minulla ole aikaa opetella ruisleivän tekemistä.”

Minnalle on ollut koko ajan itsestään selvää, että hänen yrityksensä pitää olla heti kannattava, sillä hän elättää osaltaan perheen.

– Rikastumaan en ole päässyt mutta en myöskään ota turhia riskejä. Olen yrittäjähenkinen ja nautin siitä, että näen työni konkreettisen tuloksen.

Muotoiluosaamistaan Minna on hyödyntänyt etenkin yrityksensä brändäämisessä. Niin leivonnaisten ulkoasussa kuin nettisivuilla ja somessakin näkyy oma ilme. Minna on tarkka myös siitä, millaisiin tapahtumiin lähtee mukaan.

– Olen tullut leivonta-alalle sen ulkopuolelta, joten en tee ”niin kuin on aina tehty” vaan omalla tavallani.

Välillä Minna kuulee ihmettelyjä siitä, ettei hänellä ole leivonta-alan koulutusta.

 – Silloin vastaan, ettei minulla ole aikaa opetella ruisleivän tekemistä, hän naurahtaa.

Rento kakku, rennot juhlat

Rouheus, luonnonläheisyys ja taideteosmaisuus, luettelee Minna tulevia kakkutrendejä.

Sokerikuorrutteella päällystetyt kakut ovat hiljalleen väistymässä ja tilalle tulossa keveämmän näköiset kreemikakut. Kakku saa näyttää pensselillä rennosti maalatulta ja alta pilkottaa kakkupohjaa. Syötävät kukat ovat jo tuttu kakunkoriste, mutta seuraavaksi kakun päälle pääsevät kävyt, oksat ja heinät.

Seuraavaksi kakun päälle pääsevät kävyt, oksat ja heinät.

Kovin rohkeaa kakkua Minna ei yleensä ehdota esimerkiksi ristiäiskakuksi.

– Varsinkin ensimmäiselle lapselle tilataan tyypillisesti perinteinen kakku, toiselle saatetaan jo miettiä muutakin.

Tuoreet äidit ja morsiamet muodostavat Minnan vaativimman asiakaskunnan. Etenkin kakulta odotetaan täydellisyyttä, ja leipomo voi saada tehtäväkseen sävyttää kakun sopimaan juuri tietynvärisiin lautasliinoihin. Minnan mielestä näin saakin olla – myös hän itse arvostaa juhlia ja järjestää sellaiset aina nimipäivistä lähtien.

– Onnistuneet juhlat ovat sellaiset, joista kukaan ei ota stressiä. Kolmekymppisten sukupolvi osaa jo ajatella, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan saa myös nauttia. Tärkeintä on, että juhlat ovat omannäköiset.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla