Jee, uimaan! Mutta vain veteen, jossa ei ole sinilevää, muistuttaa lastenlääkäri. Kuva: iStockphoto
Jee, uimaan! Mutta vain veteen, jossa ei ole sinilevää, muistuttaa lastenlääkäri. Kuva: iStockphoto

Lasta ei tulisi ikinä päästää uimaan sinileväveteen, sanoo lastenlääkäri Mari Hero.

Miksi sinilevä on vaarallista lapselle?

Vesistöissämme on myrkyllistä ja myrkytöntä sinilevää. Noin puolet levistä on myrkyllisiä. Sinilevien myrkyllisyyttä ei pysty toteamaan niiden ulkonäöstä tai väristä. Paras keino varmistaa, että lapsi ei altistu myrkylliselle levälle, on kieltää uiminen kokonaan, jos vedessä on levää. On harvinaista, että lapsi pääsisi juomaan myrkyllistä sinilevävettä niin paljon, että se aiheuttaisi hengenvaaraa, mutta muita oireita kyllä. 

Sinilevän kyllästämää vettä ei tule käyttää kesämökilläkään missään tilanteessa. Esimerkiksi kiukaalle heitettynä sinilevän sisältämät myrkyt höyrystyvät, ja ne pääsevät sitä kautta saunojien hengitysteihin. Sinileväisellä vedellä ei myöskään pitäisi huuhdella kasviksia tai hedelmiä. 

Millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Myrkylliselle sinilevälle altistuminen aiheuttaa usemmiten iho-oireita. Pahimmillaan sinilevä on lapselle hengenvaarallista, sillä sinilevä aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä. Muita oireita ovat muun muassa silmien ärsytys, ripuli ja oksentelu. Usein sinilevälle altistunut voi myös saada flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireiden voimakkuus vaihtelee sen mukaan, onko altistuja pieni vauva vai aikuinen. Pienen vauvan iho on herkempi, joten myös oireet voivat olla rajummat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko sinilevästä aiheutuneita oireita hoitaa kotikonstein?

Jos lapsi on uinut sinileväisessä vedessä, hänet tulisi suihkuttaa huolellisesti uinnin jälkeen. Lisäksi ihon voi pestä suihkugeelillä. Suihkun jälkeen iholle voi levittää perusrasvaa.

Sinilevän aiheuttamia flunssan kaltaisia oireita voi hoitaa lapsille sopivilla särkylääkkeillä.

Jos lapsi vahingossa hörppää vettä, jossa on sinilevää, lapselle voi antaa kotona lääkehiiltä. Pienestä kulauksesta ei ole syytä mennä paniikkiin, mutta jos lapsen oireet ovat rajut, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. 

Milloin lääkäriin?

Jos myrkylliselle sinilevälle altistuja on pieni vauva, lääkäriin voi lähteä herkästikin ensimmäisten oireiden jälkeen. Isomman lapsen kanssa tilannetta voi seurata muutaman päivän ja lähteä lääkäriin, jos oireet eivät hellitä.

Lääkettä sinilevän myrkkyyn ei ole, mutta useimmissa tapauksissa oireita voi lievittää kodin tavallisella lääkekaapilla hyvin.

Asiantuntijana lastenlääkäri Mari Hero.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla