Lapsen kaikki vaatteet sukista kuravaatteisiin kannattaa nimikoida tarkkaan. Kuva: iStockphoto
Lapsen kaikki vaatteet sukista kuravaatteisiin kannattaa nimikoida tarkkaan. Kuva: iStockphoto

Lapsen sosiaalisia taitoja olisi hyvä hioa jo ennen päiväkodin aloittamista, sanoo lastentarhanopettaja Anne-Maria Kettunen.

1. Opetelkaa toimimista muiden kanssa

”Ennen päiväkodin aloittamista lapsella olisi hyvä olla kokemusta muistakin hoitajista kuin omista vanhemmista. Hoidossa olemista voi harjoitella vaikka muutaman tunnin leikkipuistohetkellä mummin tai kummin kanssa. Lapsen päiväkotiuran aloitusta helpottaa, jos lapsi on jo joissakin hetkissä tottunut siihen, että äiti tai isä ei ole aina saatavilla. 

Päiväkodissa lapsen sosiaalinen elämä mullistuu, sillä uusien aikuisten lisäksi lapsen päiviin tulee monia uusia kavereita. Sosiaalisia taitoja, kuten lelujen jakamista ja muiden huomioimista, voisi olla hyvä hioa ennen päivähoidon aloittamista vaikka kerhossa.”

2. Harjoitelkaa päiväkodin rytmiä

”Päiväkodin arjessa mennään tietyn rytmin mukaan, sillä niin on vain pakko tehdä, jotta arki rullaa. Kotona ei välttämättä kuitenkaan ole samanlainen päivärytmi kuin hoitopaikassa. Päiväkodin ruoka- ja uniajat voi kysyä suoraan hoitopaikasta, jotta lasta voi jo kotona totuttaa niihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyväksy alun väsymys: päiväkoti kuormittaa lasta samalla tavalla kuin työpäivä aikuista. 

Päiväkoti kuormittaa lasta samalla tavalla kuin työpäivä kuormittaa aikuista. Siispä vanhempien kannattaa huolehtia siitä, että lapsi saa päiväkodin aloitettuaan riittävän pitkät yöunet.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Opeta lapsi nukahtamaan yksin

”Päiväkotipäivän aikana nukutaan yleensä yhdet päiväunet. Lapset nukutetaan omiin sänkyihinsä. Nukutettavia lapsia saattaa olla paikalla 12, ja hoitajia kolme. Kädet eivät riitä tuudittamaan jokaista lasta yksitellen sylissä uneen. 

Päiväkotia aloittaessa olisikin tärkeää, että lapsi osaisi nukahtaa yksin päiväunille. Se helpottaa nukahtamista myös päiväkodissa. Lapsen avuksi nukahtamiseen voi ottaa vaikka unilelun tai -rievun. Lapsi kokee olonsa tutun unikaverin kanssa turvalliseksi.” 

4. Tutustukaa tulevaan hoitopaikkaan

”Kun tuleva hoitopaikka on tiedossa, lapsen kanssa kannattaa käydä tutustumassa siihen ja sen aikuisiin. Mitä useammassa tilanteessa lapsi on mukana jo ennen kuin päiväkoti alkaa, sitä tutummaksi lapsi kokee päiväkodin arjen.

Perhe voi hyvin tulla yhtenä päivänä vaikkapa leikkimään päiväkotiin ja toisena päivänä iltapäiväulkoilulle. On kuitenkin hyvä muistaa, että ennen kuin päiväkoti virallisesti alkaa, lapsi on aina tutustumiskäynneillä vanhempiensa vastuulla.”

Ensimmäinen viikko hoidossa on usein rankin.

5. Kehittäkää omat lähtörutiinit

”Yleensä ensimmäinen viikko päivähoidossa on sekä lapselle että vanhemmalle se rankin. Vanhempi voi kokea huonoa omaatuntoa jättäessään itkevän lapsen hoitoon. 

Näihin tilanteisiin kannattaa luoda kaikille sopivat lähtörutiinit. Lapsen kanssa voi sopia, että annetaan halaus ja pusu, ja vanhempi vielä viimeiseksi vilkuttaa kävellessään pois. Eräs lapsistamme kertoo vanhempiensa kanssa puujalkavitsejä lähdön hetkellä. Rutiini voi siis olla mitä vain, kunhan se sopii lapselle ja aikuiselle.” 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla