Yhteinen koti on muotoutunut vähitellen. Aluksi melkein kaikki tavarat olivat Ninan, sillä Vesan mukana tulivat vain Playstation ja kitarat. Kuvat: Heli Blåfield
Yhteinen koti on muotoutunut vähitellen. Aluksi melkein kaikki tavarat olivat Ninan, sillä Vesan mukana tulivat vain Playstation ja kitarat. Kuvat: Heli Blåfield

Puoliso Vesa on perheen pääkasvattaja – ja ainoa, joka saa leikata lasten varpaankynnet.

Mikä ihme siinä on, että joka kerta kun Nina keskittyy keittiössä ruuanlaittoon, homma keskeytyy? Miksi juuri silloin taaperoikäisen Lotan vaippa alkaa haiskahtaa ja kolmevuotias Netta tarvitsee apua suosikkilelunsa etsimiseen? Nina ei tiedä. Hänen tekee mieli nostaa kädet ylös.

– En yksinkertaisesti osaa valita, missä järjestyksessä tarttuisin asioihin. Lopulta kämppä on kaaoksessa, likainen vaippa unohtuu sohvalle ja tytöt riehuvat pitkin kotia, Nina kuvailee.

Mutta kun remmissä on perheen isä Vesa, koti pysyy siistinä, lapset puhtaina ja silti pastat ja kastikkeet valmistuvat samanaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään kukaan tuskin kummeksuu, jos nainen tienaa ja mies hoitaa lapsia kotona. Vesan ja Ninan perheessä nuo roolit kuitenkin löytyivät tavalla, joka hämmästyttää edelleen heitä itseäänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesan kaveripiirissä ei ollut lapsia, eikä hän tiennyt, miten niiden kanssa ollaan.

ENSITAPAAMINEN kolme vuotta sitten ei ollut kummankaan mielestä aivan tyypillinen.

Vesan Tinder oli ilmoittanut muutama päivä aiemmin matchista. Mukavannäköinen nainen kutsui hänet muutaman lyhyen viestin jälkeen treffeille Järvenpään Puistoblues-tapahtuman ilmaiskonserttiin.

– Jännittihän minua, koska nainen oli sanonut tulevansa viisikuukautisen vauvan kanssa, Vesa kertoo.

Vesan kaveripiirissä ei ollut lapsia, eikä hän tiennyt, miten niiden kanssa ollaan.

Vesa ei kuitenkaan halunnut jättää kiinnostavaa naista tapaamatta. Niinpä hän pyysi mukaansa kaverin henkiseksi tueksi.

– Koko tapaamisen ajan keskityin käyttäytymään kohteliaasti, koska ajattelin lapsen olevan posliinia, joka hajoaa jo väärästä sanasta.

– Otithan sinä sentään Nettaa vähän jalasta kädellä kiinni, Nina huomauttaa ja hymyilee.

Nina tuli tapaamiseen toisenlaisella asenteella. Hän oli hiljattain palannut vanhaan kotikaupunkiinsa Järvenpäähän ja toivoi löytävänsä uusia kavereita. Parisuhde vauvan isään oli katkennut pari kuukautta synnytyksen jälkeen.

Ninaa ei haitannut, vaikka mies kertoi harrastavansa pussikaljoittelua.

Tinderissä Vesan kuva kiinnitti Ninan huomion, koska mies poseerasi bändipaidassa kitaran kanssa. Koska Nina ei ollut etsimässä kumppania, häntä ei haitannut, vaikka mies kertoi harrastavansa pussikaljoittelua.

– Rehellisesti sanottuna valitsin Veskun, koska toivoin pääseväni hänen avulla tutustumaan Järvenpään rokkaripiireihin. Treffeilläkin taisin katsella enemmän sitä hänen kaveriaan, Nina tunnustaa.

Pari päivää tapaamisen jälkeen Veskun puhelimeen tuli kuitenkin viesti: Tuli paljon ruokaa, tuutko syömään?

Vesa meni.

”Vesa sanoi, että hänellä on ollut pupuja. Se sai minut katsomaan koko miestä uusin silmin.”

ENSIMMÄISILLÄ KERROILLA vauva oli jo nukkumassa, ja tapaamisilla toistui sama kaava. Nina täytti ilman juttelullaan, Vesa lähinnä söi ja nyökkäili.

Kolmannella kerralla vauva oli isällään hoidossa. Nina muistaa käänteentekevän lauseen edelleen.

– Vesa sanoi, että hänellä on aiemmin ollut pupuja. Se sai minut heti katsomaan koko miestä uusin silmin. Että voisinko minä sittenkin olla tuon pupumiehen kanssa, Nina kertoo.

Jotakin tapahtui myös Vesassa, koska seuraavilla kerroilla hän tuli aikaisemmin, tarjoutui ottamaan vauvan syliinsä ja pyysi saada vaihtaa vaipat ja syöttää pullosta.

– Olin utelias näkemään, miten sellaista vauvaa oikein hoidetaan. Halusin oppia sen kunnolla.

Vesan haaveet olivat aiemmin aina liittyneet musiikkiin. Hänen vapaa-aikansa kului bänditreeneissä ja kavereiden kanssa viihteellä.

– Ninaan tutustuttuani huomasin, että oikeastaan on ihan kiva viettää viikonloppua niin, ettei seuraavansa päivänä olekaan paha olo.

Kaikki eivät Vesan muutosta heti ymmärtäneet. Lähipiirin silmissä Vesa ei todella ollut perheellistä tyyppiä. Vesan äiti jopa kielsi poikaansa ryhtymästä kasvattamaan toisen lasta, koska arveli homman joka tapauksessa kariutuvan.

Ninalla oli Netan biologisen isän kanssa yhteishuoltajuus, mutta alkuaikoina mies ei juuri saapunut sovittuihin tapaamisiin.

– Vaikka Netan bioisä joskus hoitikin vauvaa, minusta ei koskaan tuntunut, että Netta on jonkun toisen lapsi, Vesa sanoo.

Tuntui luontevalta lähteä aamulla töihin, kun Vesku ja Netta jäivät kahdestaan kotiin.

VESAN JA NINAN SUHDE sai lisävauhtia, kun Veskun kimppakämpällä tuli erimielisyyttä. Pari oli ollut yhdessä vasta kuukauden päivät, kun he allekirjoittivat yhteisen vuokrasopimuksen.

Nina on ammatiltaan merkonomi ja myyjä. Hän palasi entiseen työpaikkaansa puhelinoperaattorin myyntipisteelle, kun Netta kymmenkuisena meni perhepäivähoitoon.

Kun Vesku sitten yllättäen sai varastotyöstään potkut, pari päätti ottaa Netan pois hoidosta.

– Tuntui luontevalta lähteä aamulla töihin, kun Vesku ja Netta jäivät kahdestaan kotiin, Nina kertoo.

Vesku aloitti aamunsa keittämällä tytölle puurot, syöttämällä tämän ja viemällä vaunulenkille.

Päiväunien aikaan hän veti olohuoneessa kitaratreenit, laati uusia sanoituksia tai suunnitteli bändille musiikkivideota.

– Olin niin turhautunut entisen työpaikkani ongelmista, etten edes halunnut uusiin palkkatöihin. Lapsen kanssa kotona sain paljon enemmän aikaan.

Silloin tällöin Vesa lähetteli puolisolleen hassuja kuvia, kun Netta vaikkapa oli päättänyt piirrellä seinään.

– Silloin kyllä mietin, pitäisikö tässä alkaa nalkuttaa, Nina sanoo.

Mutta Vesan mielestä piirrokset sai maalilla piiloon.

Ninan käsivarteen on tatuoitu satuhahmoja. Iholla on tyttärille halinallet, pikkusiskolle ja kummilapsille on omistettu omat hahmonsa.
Ninan käsivarteen on tatuoitu satuhahmoja. Iholla on tyttärille halinallet, pikkusiskolle ja kummilapsille on omistettu omat hahmonsa.

Nina oli hoitanut nuorena kolmea pikkusiskoaan eikä olisi uskonut, ettei viihdykään kotiäitinä. Hänelle Vesan ja Netan yhteensopivuus oli ilo ja huojennus.

– En pidä itseäni huonona äitinä, vaikka en halua hoitaa lapsia kotona kokopäiväisesti. Perhe on minulle ehdoton ykkönen, ja rakastan lasten kanssa puuhaamista, kunhan olen tullut töistä ja saanut hetken ensin hengähtää.

Kuopus jäi viisiviikkoisena isänsä kanssa kotiin, kun äiti palasi puhelinmyyjäksi.

NINALLE OLI ITSESTÄÄN SELVÄÄ, että hän haluaa toisen lapsen. Myös Vesa toivoi sitä.

Ninalle molemmat raskaudet olivat vaikeita. Myös toista lasta odottaessa hänen piti lopettaa työt ennenaikaisten supistusten takia. Jo odotusaikana Nina sanoi Vesalle, ettei aio jäädä pitkäksi aikaa kotiin.

– Se sopi minulle. Jatkoin kotona olemista oikein mielelläni, Vesa sanoo.

Synnytys oli helppo ja Nina tunsi palautuvansa entiselleen muutamassa viikossa. Samalla hän turhautui olemaan kotona toistamassa lastenhoidon rutiineja.

– Pomo kyllä vähän hämmästeli, kun soitin kysyäkseni, onko puhelimyyntifirmassa puhelinta vapaana.

Myös Ninan äiti ihmetteli, miten tytär selviytyy vauvan yöheräämisistä, jos hän lähtee töihin.

Se sai Ninan hermostumaan.

– Selviäväthän siitä kaikki isätkin!

Tästä tuli hänen vakiolausahduksensa, jota hän on toistellut jokaiselle, joka on kysellyt tai kyseenalaistanut Ninan töihinpaluuta.

Niin kuopus jäi viisiviikkoisena isänsä kanssa kotiin, kun äiti palasi puhelinmyyjäksi ja alkoi myydä lehtiin ilmoituspaikkoja.

– En lähtenyt rahan takia, vaan siksi, että viihdyn paremmin ihmisten ilmoilla, Nina sanoo.

Heidän mielestään kyse on luonne-erosta.

Vesa on huomannut saman.

– Jos Nina viettää koko päivän kotona, hän ei oikein saa mitään aikaan. Kun hän tulee töistä, hän voi olla väsynyt, mutta saa silti kotonakin paljon enemmän tehdyksi.

Heidän mielestään kyse on luonne-erosta. Nina on keskivertoa sosiaalisempi.

– Ninni kaipaa ihmisten seuraan ulkomaailmaan. Hänelle oma aika on paljon tärkeämpää kuin minulle, joten totta kai sen hänelle suon, Vesa sanoo.

– Vesku taas on enemmänkin erakko. Hän ei ole kiinnostunut tutustumaan edes meidän oman pihan vanhempiin. Minun sukulaiseni eivät taida vieläkään olla kuulleet hänen suustaan kokonaista lausetta, Nina kuvailee.

– Minä kyllä vastaan, jos kysytään, Vesa kuittaa.

Vesan oma äiti on pyytänyt aikaisempia sanojaan anteeksi ja kertonut olevansa Vesan isyydestä ylpeä.

Netan biologinen isä Henri on tavannut tyttöä lähes viikoittain siitä asti, kun Netta täytti vuoden.

Myös Vesa on ystävystynyt Henrin kanssa. Nykyään miehet käyvät silloin tällöin yhdessä autotallilla tai terassilla. Netta kutsuu bioisäänsä Henu-isäksi, mutta kahden kesken pelkäksi isäksi. Vesaa molemmat tytöt kutsuvat isäksi.

”Naisten ja miesten tasa-arvosta puhutaan paljon, isien ja äitien tasa-arvosta ei.”

AINOA HUONO PUOLI pariskunnan työnjaossa on se, että Nina tuntee jääneensä muista äideistä etäälle.

– Facebookin mammaryhmissä moni valittaa, kun miehet eivät osallistu kotitöihin eivätkä jaksa hoitaa lapsia. Minä niin samastun niihin miehiin, mutta kun kerron siitä, naiset hiljenevät täysin.

Yksi syy vanhemmuuden rooleihin tässä perheessä on korvikemaito. Nina ei imettänyt kumpaakaan lastaan. Maitoa kyllä olisi tullut, mutta imettäminen tuntui hänestä epämiellyttävältä.

– Imetys myös tekee vauvan riippuvaiseksi äidistä, minkä halusin välttää. Yhtä lähellähän vauva on, kun häntä syöttää pullolla. Sen voi tehdä myös isä.

Nina uskoo, että monen muunkin äidin tekisi mieli lähteä aikaisemmin töihin, mutta sosiaalinen paine pakottaa heidät imettämään ja olemaan kotona pitkään. Se johtaa hänen mielestään vastenmieliseen kierteeseen, että äiti tuntee kodin paremmin eikä isä opi ottamaan perheen arjesta samanlaista vastuuta.

– Naisten ja miesten tasa-arvosta puhutaan paljon, mutta isien ja äitien tasa-arvo on Suomessa aivan unohtunut asia.

Veskun luovuus virtaa hyvin, kun hän on kotona lasten kanssa.
Veskun luovuus virtaa hyvin, kun hän on kotona lasten kanssa.

Vesa ei juuri vertaile itseään muihin isiin. Hän ei vietä aikaansa sosiaalisessa mediassa eikä muutenkaan ole kokenut paineita täyttää tietynlaista miehen mallia.

”Ei minua haittaa, jos olemmekin vähän epätavallinen perhe.”

Kun Nina joskus leikkimielellä kutsuu Vesaa perheen emännäksi, Vesa vain hymähtää lempeästi.

– Me kummatkin olemme nuoresta asti tottuneet tekemään omanlaisia valintoja kyselemättä muiden mielipiteitä. Ei minua haittaa, jos olemmekin vähän epätavallinen perhe, Vesa sanoo.

LAPSET OVAT NYT aloittaneet päiväkodin, mutta Vesa on edelleen perheen pääkasvattaja ja lapsille arjen tukipilari.

Tytöt tottelevat parhaiten Vesaa, ja hän on ainoa, joka saa leikata heidän varpaankyntensä.

Vesa olisi mielellään lasten kanssa kotona vieläkin, jos perheen talous vain antaisi myöden. Nina aikoo vaihtaa myyntitöistä rakennusalalle ja opiskelee tällä hetkellä rakennusmaalariksi. Vesa aloitti toukokuussa kesäsijaisuuden Ingmanin jäätelötehtaalla.

– Viihdyn varastolla, mutta työpäivän jälkeen ei kyllä biisejä synny niin kuin kotona.

Päiväkodin hoitajat kertovat tyttöjen usein soittavan ilmakitaraa ja moshaavan Hevisauruksen tahdissa. Se on ehdottomasti Veskun kotivuosien ansiota.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla