Isähaasteen takana ovat isät Tommi Koivisto, Aku Karjalainen, Mika Arvela sekä Juho Toivola. Kuva: <span class="photographer">Isähaaste</span>
Isähaasteen takana ovat isät Tommi Koivisto, Aku Karjalainen, Mika Arvela sekä Juho Toivola. Kuva: Isähaaste

Yhteiskunnan asenteet sekä työyhteisön tavat vaikuttavat paljon isien päätökseen esimerkiksi perhevapaalle jäämisestä. 

Perhevapaauudistuksen kariuduttua alkuvuodesta 2018 isät lähtivät vastaiskuun: syntyi neljän isän sekä asiantuntijayritys Fambitionin yhteinen isähaaste, jossa halutaan muuttaa työyhteisöjen asenteita isyysvapaita kohtaan. Isähaaste lanseerattiin tänään kick-off -tapahtumassa Helsingissä. 

Isähaasteen idea on tuoda isän rooli perhe-elämässä näkyvämmäksi työyhteisöissä, niin isyysvapaiden kuin lapsiperhe-arjen suhteen. Sairaan lapsen hoidon ja päiväkodista hakemisen tulisi näkyä molempien vanhempien arjessa, ei pelkästään äidin työpäivässä. 

Mukaan isähaasteeseen on lähtenyt muun muassa Teknologiateollisuus. Teknologiateollisuus ry kattaa yhteensä 1 600 yritystä, joissa työskentelee 300 000 ihmistä – 80 prosenttia työntekijöistä on miehiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Yrityksen johtajien pitää luoda työpaikoille sellainen yrityskulttuuri, jossa myös isät voivat osallistua lastensa elämään.”

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan eniten tekemistä on yhteiskunnan asenteissa isyyttä kohtaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Työnantajan pitäisi aktiivisesti itse pitää yllä sellaista yrityskulttuuria, jossa myös isien osallistuminen omien lastensa elämään nähdään arvokkaana voimavarana.

Helle on sitä mieltä, että Isähaaste tuo tasa-arvon näkyvämmäksi työpaikoilla, mutta asenteet isyyttä kohtaan eivät muutu ilman lakimuutosta. 

– Jos perhe saa jatkossakin itse valita, kuka jää kotiin, usein valinta tehdään samalla kaavalla kun se on aina tehty, Helle toteaa. 

Tämä asenne vallitsee erityisesti perinteisillä aloilla, joissa työ on fyysistä eikä esimerkiksi etäpäiviä ole mahdollista pitää työn luonteen vuoksi. Näiden alojen yrityskulttuurissa ei ole totuttu siihen, että isä jää lapsen kanssa kotiin. 

”Jos perhe saa itse päättää kuka jää kotiin, usein toimitaan niin kuin on aina toimittu.”

Yksi haasteen kehittäjistä, Isyyspakkaus-bloggaaja sekä pelituottaja Tommi Koivisto kertoo, että hänen perheessään oli jo raskausaikana selvää, että molemmat aikuiset hoitavat lapsia yhtä paljon. Koivisto ei ole itse kokenut työyhteisöissään negatiivista palautetta omista ratkaisuistaan isyyden suhteen, ja on saanut myös blogiinsa kannustavia kommentteja valinnoistaan. Tosin monessa kommenttissa heijastuu viesti: monella työpaikalla on vielä paljon tekemistä asenteiden suhteen. 

– On vaikea olla pioneeri, jos kukaan omalla työpaikalla ei ole ikinä jäänyt isyysvapaalle ensimmäistä kolmea viikkoa pidempään, Koivisto kommentoi. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla