Yanarin ja hänen puolisonsa esikoisen odotetaan syntyvän vielä tämän vuoden puolella. Kuva: Anette Kärkkäinen
Yanarin ja hänen puolisonsa esikoisen odotetaan syntyvän vielä tämän vuoden puolella. Kuva: Anette Kärkkäinen

Yanarin mielestä miesten pitäisi olla enemmän äänessä perhepolitiikassa. Se parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja lisäisi tasa-arvoa.

”Päätin jo raskauden alkuvaiheessa, että minä en halua olla lapseni varavanhempi. Kun vauva syntyy, aion ottaa ison roolin. Toki tiedostan, että varsinkin alussa vauva voi olla paljon kiinni äidissään imetyksen vuoksi. Mielestäni isä voi silloinkin luoda aktiivisesti omaa suhdettaan vauvaan, ja huolehtia kumppaninsa jaksamisesta.

Olen nähnyt perheitä, jotka ovat tasa-arvoisia, mutta joissa lapsen hoitovastuu on kuin huomaamatta kasautunut äidin harteille. Minä en halua, että meidän perheelle käy niin. Haluan tietää, minkä kokoisia vaatteita vauvani käyttää tai millaista lääkettä hänelle annetaan, jos hän on kipeä. 

Meidän molempien ura on ihan yhtä tärkeä.

Minulle on selvää, että jään hoitamaan lastani kotiin sitten kun sen aika tulee. En voisi ikinä pyytää, että puolisoni jäisi kotiin vauvan kanssa, jos en itse jäisi. Meillä on kummallakin todella intensiiviset ja vaativat työt: itselläni kansanedustajana ja puolisollani toimittajana. Meidän molempien ura on ihan yhtä tärkeä, joten tietysti vauvan kanssa ollaan kotona vuorotellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteiskunnassamme on vielä paljon stereotypisia oletuksia vanhemmuuden suhteen. Esimerkiksi: kun eduskunnassa puhutaan perhepoliittisista kysymyksistä, äänessä ovat naiset. Kun taas puhe siirtyy talouspolitiikkaan, äänessä ovat keski-ikäset miehet. Tämä antaa sellaisen viestin, että perheeseen liittyvät asiat ovat naisten asioita, ja miehet hoitavat sitten sen talouden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos miehet osallistuisivat nykyistä enemmän perhepoliittiseen keskusteluun eduskunnassa, se murtaisi sukupuolirooleja koko yhteiskunnassa. 

Jos perhevapaat uudistettaisiin siten, että kumpikin vanhempi osallistuu lapsen hoitamiseen täysillä, se parantaisi naisten asemaa muun muassa työmarkkinoilla. Tällä hetkellä kärsijöinä siitä, että miehet eivät jää kotiin, ovat työikäiset naiset. Tähän pitää saada muutos.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla