Oikea hetki jättää vauva ensimmäisiä kertoja hoitoon on silloin, kun itsestä siltä tuntuu. Vauvalla on hyvä olla jo ennustettava rytmi, jonka voi kertoa hoitajalle. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Oikea hetki jättää vauva ensimmäisiä kertoja hoitoon on silloin, kun itsestä siltä tuntuu. Vauvalla on hyvä olla jo ennustettava rytmi, jonka voi kertoa hoitajalle. Kuva: Getty Images

Jos lapsesta erossa oleminen tuntuu vanhemmasta itsestään vaikealta, se saattaa johtua omista vaikeista erokokemuksista. 

Milloin on sopiva ajankohta jättää vauva ensimmäisiä kertoja hoitoon?

Sen tunnistaa kyllä, kun tulkitsee vauvaansa ja kuuntelee itseään, vakuuttaa psykologi, psykoterapeutti Lotta Weckström-Lehto Aatos-klinikalta. Yhtä oikeaa ikää tai ajankohtaa hoitokokeiluille ei ole.

– Hoitoon jättämisestä pitää olla itsellä riittävän hyvä fiilis. Pelkästään mummin tai naapurin kehotus ’lähteä vaan reippaasti’ ei riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muun muassa vauvan temperamentti vaikuttaa siihen, kuinka hän mukautuu uusiin tilanteisiin. Ensimmäiset hoitokerrat kannattaa ottaa rohkeasti harjoittelun kannalta – tilanne on jännittävä niin itselle, vauvalle kuin hoitajallekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos erossa olo tuntuu vanhemmasta itsestään vaikealta, tilanne saattaa kääntyä omassa mielessä niin päin, että vauva ei selviä, jos ei saa olla koko ajan vanhempansa kanssa.

– Se ei kuitenkaan ole totta: vauva on virittynyt ihmissuhteisiin myös muiden kuin vanhempiensa kanssa, Weckström-Lehto rohkaisee.

Alkuun kannattaa suosia tuttua hoitajaa ja pitää hoitoaika lyhyenä.

Vanhempaa voi tsempata myös ajatus, että vauva saa hoidossa arvokkaan kokemuksen: hän huomaa, että pärjää muidenkin kuin omien vanhempien kanssa.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla