Lapsuudessa saatu malli sukupuolirooleista voi vaikuttaa siihen, millaiseen ammattiin lapsi hakeutuu aikuisena. Kuva: iStockphoto
Lapsuudessa saatu malli sukupuolirooleista voi vaikuttaa siihen, millaiseen ammattiin lapsi hakeutuu aikuisena. Kuva: iStockphoto

Kuinka murtaa perinteisiä sukupuolirooleja tehokkaasti? Jaottele joululahjat saajan, älä sukupuolen mukaan.

Sukupuoliroolit jylläävät aikuisten leluvalinnoissa vahvasti. Plan International Suomen teettämästä tutkimuksesta selviää, että suosituimmat lahjat tytöille ovat askartelutarvikkeita ja satukirjoja. Pojille taas ostetaan Legoja ja leikkiautoja.

Lelujen värit ovat myös stereotypisia: pojille ostetaan eniten sinisiä leluja, tytöille puolestaan punaisia. 

Perinteisiä sukupuolirooleja on vaikea rikkoa erityisesti poikien lahjojen kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista ei haluaisi ostaa pojalle lahjaksi nukkea. Melkein yhtä moni oli kuitenkin sitä mieltä, että tytölle voi hyvin ostaa lahjaksi taisteluleikkeihin liittyviä leluja, kuten miekkoja tai leluaseita. Vain muutama prosentti vastaajista oli lopulta päätynyt lahjavalinnassaan stereotypiasta poikkeavaan leluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tulos kertoo siitä, miten kapea pojan ja miehen malli on suomalaisessa yhteiskunnassa.”

Erityisesti miesten on vaikeaa rikkoa poikien sukupuolirooleja. Miehistä 80 prosenttia voisi ostaa tytölle leluauton, mutta 85 prosenttia ei voisi ostaa pojalle prinsessa-asua. 

– Tulos kertoo myös siitä, miten kapea pojan ja miehen malli suomalaisessa yhteiskunnassa on. Tytöille sallitaan enemmän vaihtoehtoja ilmaista itseään leikin kautta, Plan International Suomen asiantuntija Mari Luosujärvi toteaa.

Sukupuoliroolit näkyvät myös kirjalahjoissa. Tytöille ostetuista kirjoista suurin osa on satukirjoja, kun taas pojille ostetaan enemmän faktapohjaisia tiedekirjoja.

”Sukupuoleen liittyvät stereotypiat voivat estää lasta kehittämästä taitojaan monipuolisesti.”

Tutkimuksen avulla haluttiin tuoda esiin sitä, miten vahvasti aikuisten käsitykset ohjaavat lasten leikkiä ja kehitystä. Jos lapsi omaksuu sukupuoleen liittyvät stereotypiat jo lapsena, tämä vaikuttaa hänen elämäänsä hänen kasvaessaan. 

– Vain tunnistamalla sukupuoleen liittyvät stereotypiat voimme myös pohtia, mitä haittaa niistä voi olla. Sukupuoleen liittyvät stereotypiat voivat estää lasta kehittämästä taitojaan monipuolisesti sekä myöhemmin myös rajoittaa koulutus- ja ammatinvalintoja, Luosujärvi toteaa.

Kyselyn toteutti Norstat, ja siihen vastasi yli 500 suomalaista.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla