Joulun avulla kykenen pysäyttämään itseni, sallin tarvitsemiani lepohetkiä arjessa, pimeyden keskellä, Anni Alatalo kirjoittaa.
Joulun avulla kykenen pysäyttämään itseni, sallin tarvitsemiani lepohetkiä arjessa, pimeyden keskellä, Anni Alatalo kirjoittaa.

Joulun valmistelun varjolla voi olla helpompaa sallia itselleen lepohetkiä arjessa.

Olen joulutyyppi ja aloitan jouluvalmistelut jo aikaisin syksyllä: ripustelen valoja, kuuntelen joulumusiikkia, kudon vimmatusti valmistumattomia lahjavillasukkia ja hamstraan jouluteelaatuja kaapit pullolleen. Pidän yllä käsittämättömiä jouluperinteita ja suunnittelen joulutarjottavia joka vuosi huolellisemmin kuin muutaman kerran elämässä tehtävää asunnon ostopäätöstä.

Miksi? Jouluhan on usein aikuisten mielestä hyvän työflown keskeyttävä kulutusjuhla, joka aiheuttaa lähinnä stressiä lahjoineen ja sukulaisvierailuineen. 

Myös minulle aatto ja sitä seuraavat päivät ovat ruuhkaisia ja stressaavia: vai miltä kuulostavat sukutreffit hautausmaalla aattoaamuna kello kahdeksan? Muutun aattona Siskonpedin hulluksi jouluaikatauluttaja-äidiksi, mutta älkää huoliko, perheeni on ihan kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älkää huoliko, perheeni on ihan kunnossa.

Minun jouluinnostukseni liittyy aaton juhlinnan sijaan tähän: joulun valmistelu ja fiilistely antaa minulle luvan pysähtyä hetkeen. Kynttilän sytytys. Kuppi teetä kädessäni. Koristeiden huolellinen valinta ja huolto. Jouluvalojen ripustus pihlajaan. Bachin Jouluoratorio ruuhkajunassa. Kourallinen lunta hyasintille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vain joulun takia kehtaan antautua maalaamaan pikkuruista ovea tontulle. Samalla juttelen itselleni pääni sisällä, kerrankin! Tonttuovi antaa minulle luvan jättää sikseen muun perheen tarpeet tai töissä tekemättä jääneet asiat.

Toivoisin koko elämäni olevan rauhallisempaa, läsnäolevampaa ja tunnelmallisempaa – mutta kolmilapsisen perheen työssäkäyvänä äitinä se on sitä vain hyvin harvoin. Olen jatkuvassa liikkeessä aamukuudesta iltayhteentoista. Elämäntilanteeni antaa tuskin koskaan mahdollisuuksia rauhoittua omien ajatusteni ääreen. Äiti, katso. Äiti, kuuntele. Äiti, tule auttamaan!

Olen jo kauan valinnut taisteluni. Keskityn niihin valmisteluihin, joista saan itse mielihyvää.

Olen jo kauan valinnut taisteluni. Välttelen valmisteluja, jotka tuottavat stressiä ja keskityn niihin, joista saan itse mielihyvää. Siksi lapset availevat tyytyväisenä kaupan joulukalentereita ja tilaan kaikki lahjat verkkokaupoista.

Joulun avulla kykenen pysäyttämään itseni, sallin minulle tarvitsemiani lepohetkiä arjessa, pimeyden keskellä. Koska tiedän olevani aikani tuote, reipas suorittajatyttö, joka edelleen mittaa omaa arvoaan tekemisen kautta, taputan itseäni kannustavasti olalle: Onneksi osaat ajatella itseäsi edes joulun alla. Ehkä kymmenen vuoden päästä muulloinkin.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla