Suositut Squishy-lelut ovat vaarallisia monessa suhteessa. Leluissa on terveydelle haitallisia kemikaaleja, ja lisäksi lelut aiheuttavat tukehtumisriskin. Kuva: Tukes
Suositut Squishy-lelut ovat vaarallisia monessa suhteessa. Leluissa on terveydelle haitallisia kemikaaleja, ja lisäksi lelut aiheuttavat tukehtumisriskin. Kuva: Tukes

Tukes testasi 17 ulkomaisista verkkokaupoista tilattua lelua ja lastentarviketta, ja niistä kaikista löytyi enemmän kuin yksi puute.

Tukesin uusimpaan testiin valitut lelut ja lastentarvikkeet tilattiin tunnetuista Euroopan ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista, kuten eBaystä ja Ali Expressistä. 

Tukesin lastenturvallisuuden ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo, että testattavia tuotteita oli 17, mutta puutteita paljon enemmän. Mikäli vastaavat tuotepuutteet olisivat ilmenneet suomalaisten toimijoiden myymissä tuotteissa, tuotteet vedettäisiin markkinoilta heti. 

Vaaralliseksi havaittuja leluja:

Rumpusetti

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soitinsetin rumpukapulat menivät rikki jo kilon painosta, joten pienen taaperon hakatessa kapuloita lattiaan tai lelussa mukana tuleviin rumpuihin rikkoutumisvaara on suuri. Kapuloiden sisällä on pieniä helmiä, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Lelukirahvi

Vauvojen leluksi tarkoitetun kirahvin muoto puolestaan on sellainen, että lapsi voi työntää sen helposti nieluun. Lelussa tuli mukana myös kaulanauha, joka aiheuttaa kuristumisvaaran. 

Vedessä turpoavat lelut

Testattuihin leluihin kuului myös vedessä turpoavia leluja. Lelut ovat pieniä palloja, jotka turpoavat oikeaan muotoonsa oltuaan usean tunnin vedessä.

Suomessa vedessä turpoavia leluja myydään omissa säiliöissään, mutta verkosta leluja saa tilattua ilman suojaa. Lelut näyttävät erehdyttävästi irtokarkeilta, ja jälki voi olla kohtalokasta niiden päätyessä nieltynä lapsen suolistoon.

Squishy-lelut todettu vaaralliseksi jo aiemmin

Squishiesistä irtoaa helposti pieniä paloja, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran. Lisäksi lelu on ikärajamerkinnästään huolimatta sen tyyppinen, että se saattaa päätyä alle kolmevuotiaiden käsiin.

Jo kesällä selvisi, että Squishy-lelujen voimakas tuoksu saadaan aikaan kemikaalilla, joka saattaa heikentää hedemällisyyttä ja aiheuttaa iho-oireita. Lelun idea on, että lapset puristelevat sitä käsissään stressilelun tapaan, jolloin kemikaali on pitkään kosketuksissa lapsen herkän ihon kanssa. 

Lelujen lisäksi testattiin myös lastentarvikkeita

Lelujen lisäksi testiin päätyi myös erilaisia lastentarvikkeita, kuten ruokatutteja ja tuttinauhoja.

Ruokatuttien idea on, että tuttiosan sisälle laitetaan ruokaa jota lapsi saa maistella ja imeskellä. Selvisi, että ulkomaisesta verkkokaupasta tilatun ruokatutin tuttiosa sisältää haitallisia kemikaaleja, eikä se sovellu käytettäväksi yhdessä elintarvikkeiden kanssa.

Tuttiketjuissa havaittiin kuristumisvaaraa. Euroopassa myytävien tuttiketjujen ja -nauhojen maksimipituus on 22 senttiä, mutta eräs testattu tuttinauha venyi jopa 170 senttiseksi.

Lisäksi puutteita havaittiin lapsille tarkoitetuissa kelloissa. Kellojen pariston sai irti todella helposti, ja vaara sille, että pieni paristo päätyy lapsen suuhun on suuri. 

Vastuu vanhemmilla

On tärkeää muistaa, että vastuu Euroopan ulkopuolelta tilatuista tuotteista on aina kuluttajalla, sillä suomalaisviraomaisten valvonta ei ulotu Euroopan ulkopuolisiin toimijoihin. 

Merenkivi myös muistuttaa, että fi-pääte verkkosivun lopussa ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuotteen toimittava verkkokauppa olisi suomalainen. 

– Lapsi ei pysty itse arvioimaan tuotteen vaarallisuutta, joten vanhemman vastuu on verkosta tilatuilla tuotteilla on todella suuri, Merenkivi kommentoi.

Kuvat: Tukes

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla